Balansomslutning - förklaring, användning och formel - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Balansomslutning

2 minuters lästid

Balansomslutning - vad det egentligen betyder

Nyckeltal, begrepp och förkortningar inom ekonomi går ofta att definieras med bara en enda mening. Begreppet balansomslutning är ett sådant. Trots det, kan det vara svårt att hitta det enkla svaret i alla textdjungler som cirkulerar på internet. Dessa är fulla av omfattande förklaringar som ibland relaterar till ämnet, ibland är helt ovidkommande - i princip alltid innebär det dock att man gör något krångligare än vad det verkligen är.

Därför ger vi här svaret direkt:

Balansomslutning är summan av ett företags tillgångar.

Svårare än så är det inte. Tillgångarna finns specificerade i balansräkningen. Plussa ihop anläggningstillgångarna med omsättningstillgångarna och du har företagets balansomslutning. Eller ännu enklare: läs längst ned där summan av tillgångar står klart och tydligt specificerat. Den engelska motsvarigheten Balance Sheet Total är kanske mer ordagrann.

Om du är intresserad av att ta reda på varför ett sådant "simpelt" begrepp existerar och hur du kan använda det, läs vidare.

Exempel - tillgångar, eget kapital och skulder

När vi i inledningen skrev att man ibland gör det svårt för sig menade vi att slänga in flera definitioner av samma sak. Många har lärt sig att balansomslutning räknas ut genom att addera eget kapital med skulder. Det är inte alls fel, eftersom eget kapital plus skulder alltid är lika med summan av tillgångarna. Detta kan ses i vilken balansräkning som helst genom att jämföra summan på ena sidan av balansräkningen (tillgångssidan) med den andra (skuldsidan).

Drar man ned det till matematiken ser det ut såhär:

Balansomslutning = Summa tillgångar = Anläggningstillgångar + Omsättningstillgångar

Eller om man vill göra det på det andra sättet:

Balansomslutning = Eget kapital + Skulder

Exempel tillgångar:

Anläggningstillgångar: 420 000 kr
Omsättningstillgångar: 100 000 kr
Balansomslutning = 420 000 + 100 000 = 520 000 kr

Exempel eget kapital och skulder:

Eget kapital: 450 000 kr
Skulder: 70 000 kr
Balansomslutning = 450 000 + 70 000 = 520 000 kr

Vilken information kan man dra från balansomslutningen?

Ska man handla med aktier, eller av någon annan anledning vill värdera ett företag, är summan av tillgångar inte ett särskilt bra sätt att värdera företaget på. Summan av tillgångar säger väldigt lite, om ens något, om företagets värde, finansiella ställning eller liknande. Det finns inget resultat presenterat och inga intäkter.

Vad man dock kan se, är hur företaget har finansierat sina tillgångar. Är skulderna högre än eget kapital? På rak arm är det svårt att dra några värdefulla slutsatser av det, men jämför man med andra företag i branschen kan man åtminstone se om skuldsättningen är högre eller lägre än normalt. Därefter kan man analysera kring varför det ser ut som det gör. Jämför man med balansräkningar från tidigare år kan man också få en överblick hur företagets utvecklats över tid.

Kontentan är att en en enda balansomslutning inte är så relevant vid en värdering, men den kan vara värdefull om man jämför med historien och/eller konkurrenter.

Bonus: Se när Alexander Gustafsson på Nordnet guidar dig genom en årsredovisning.

Balansomslutning för att förstå balansräkningen

Den antagligen största nyttan med balansomslutning kan vara i utbildningssyfte. Är man ny i den finansiella världen kan det vara svårt att få en överblick över hur allt hänger ihop och vad alla nyckeltal egentligen visar, samtidigt som man försöker plugga in det ekonomiska språket. Vi har alla varit där en gång i tiden.

Förstår man vad summan av tillgångar betyder, och att det faktiskt alltid matchar eget kapital plus skulder, får man indirekt en större förståelse av vad eget kapital betyder. Då kan man gräva sig ned i vilka komponenter eget kapital består av i jämförelse med skulder och så vidare. Så småningom kanske man lägger märke till ordet "balans" kombinerat med både omslutning och räkning, och inser att "balans" är hela grejen - räkningen ska spegla, matcha, balansera sina två sidor.

Läs mer: Förklaring av EBIT, EBITA och EBITDA

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter