Börsnoteringar 2021 | Nyheter om IPOs - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Börsnoteringar

2 minuters lästid

Börsnoteringar 2021 – Samlar aktuella nyheter om IPOs

Vad är en börsnotering / IPO? På engelska kallas en börsintroduktion för Initial Public Offering och brukar förkortas IPO. Nedan förklarar vi kortfattat vad en börsnotering / IPO är, varför man gör det och hur det går till. Du också aktuella nyheter om kommande svenska och internationella börsnoteringar.

Tips: Ladda hem vår gratis aktie app för en bättre nyhetsupplevelse – där kan du skapa bolagsbevakningar och få pushnotiser vid nyheter för de IPO-bolag du vill följa!

Vad är en börsnotering / IPO?

En börsnotering innebär att ett bolag väljer att notera sina aktier på börsen. De aktier som erbjuds i samband med en IPO kan antingen vara nyemitterade eller befintliga aktier från tidigare ägare. I samband med detta brukar allmänheten ofta erbjudas att teckna/köpa aktier i bolaget till en bestämd teckningskurs. När väl börsintroduktionen är färdig och handeln på marknadsplatsen öppnar så är börsnoteringen färdig och den vanliga handeln av aktierna tar vid.

Varför gör man en börsnotering?

Det kan finnas en stor mängd olika anledningar till varför ledningen, styrelsen och eller bolagets ägare vill börsnotera ett företag. Kanske behöver bolaget finansiera någon form av större projekt, t.ex ett forskningsprojekt i syfte att utveckla ett nytt läkemedel, att man vill expandera verksamheten och lansera sina produkter globalt  eller att grundarna vill sälja en del av sin andel.

Exempel på anledningar;

  • Kapital: Lättare få tillgång till kapital för att fortsätta växa
  • Handel: Underlätta handeln av bolagets aktier
  • Ägande och beskattning: Ge möjlighet att äga aktien på ISK eller kapitalförsäkring
  • Ägarspridning: Få möjlighet att sprida ägandet
  • Kvalité och status: Kvalitetsstämpel på bolaget
  • Publicitet: Uppmärksamma varumärket hos allmänheten
  • Kreditvärdighet: Lättare få lån av bankerna
  • Valuta: Använda aktier som betalningsmedel vid t.ex uppköp
  • Arbetsgivare: Uppfattas som en attraktiv arbetsgivare

Pre-IPO – Investera i ett tidigare skede

Utöver traditionella börsnoteringar där bolagets aktier vanligtvis upptas för handel inom en relativt begränsad tidsperiod (vanligtvis inom några veckor från att teckningsperioden avslutas) finns det bolag som befinner sig i ett tidigare skede, men med liknande behov av att anskaffa externt kapital.

Allt fler upptäcker fördelarna med att få investera i bolag i en runda innan själva introduktionen sker, eftersom man då ofta kan köpa aktier till en attraktiv värdering samt kan ha möjlighet till en större tilldelning av aktier än vad som många gånger kan bli fallet vid en populär publik IPO. Det skapar goda möjligheter för en bra kursutveckling, men kan givetvis också innebära ett större risktagande.

En pre-IPO grundar sig ofta i att ett bolag ger investerare möjligheten att köpa in sig till en aktiekurs som är lägre än den kurs som man planerar att sätta i samband med att introduktionen sker till den breda allmänheten. Mer formellt kan man säga att en pre-IPO kombinerar en onoterad investering via privata marknader med en exitstrategi via börsen.

Ofta handlar det om att ta in kapital via ett fåtal utvalda större investerare (ofta via en kallad private placement), men emellanåt genomförs även bredare publika pre-IPOs riktade till allmänheten och med möjlighet att teckna sig i mindre poster. Tidsperioden inför en regelrätt notering kan också variera, men det är inte ovanligt att bolaget uttrycker en ambition om att det ska ske inom de kommande 12–24 månaderna. Det bör dock understrykas att det inte finns någon garanti att bolaget faktiskt tar sig till börsen inom denna tidsperiod, eller alls för den delen.

Tips: På vår sida om nyemissioner kan du läsa mer om processen kring hur en nyemission går till samt ta del av aktuella nyheter om börsnoterade bolag som just nu är aktuella med nyemissioner / kapitalanskaffning.

På vår sida om SPACar förklarar vi mer vad en SPAC är samt samlar aktuella nyheter kring området.

Aktuella nyheter om kommande börsnoteringar och IPOs 2021

Nedan finner du aktuella nyheter om kommande svenska och internationella börsnoteringar.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter