ETFer | Börshandlade vs. vanliga fonder? - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
ETF-fonder

3 minuters lästid

ETF-fonder – Lär dig mer om börshandlade fonder

Det är skillnad på vanliga, traditionella fonder och börshandlade fonder, så kallade ETF-fonder eller ETFer. Nedan berättar vi mer och listar aktuella nyheter som rör marknaden för ETFer.

Fonder kan vara ett utmärkt investeringsalternativ för både nybörjare och veteraner. Det är enkelt, ger bra riskspridning och lämpar sig framför allt för dig som inte vill, kan eller orkar lägga ned mycket tid på att omplacera och sätta dig in allt som normalt krävs för direktinvestering i aktier (eller andra tillgångar). Du betalar i grunden en avgift för att låta någon annan sköta detta, alternativt att fonden följer en specifik underliggande tillgång eller bransch.

Vad är en ETF / börshandlad fond?

En börshandlad fond, eller ETF som det också kallas (från engelskans Exchange Traded Fund), är en fond som handlas direkt på börsen precis som vanliga aktier. En ETF följer utvecklingen på en underliggande tillgång, till exempel ett index, en råvara eller en valuta.

Tips: Intresserad av att automatisera ditt sparande? Då rekommenderar vi att du läser mer om olika fondrobotar.

Hur fungerar ETFer och hur skiljer de sig från traditionella fonder?

ETFer är noterade på börsen vilket innebär att du kan handla med dem flera gånger per dag, till skillnad från vanliga traditionella fonder som handlas max en gång per dag, ibland mer sällan än så.

En fördel med ETFer är att de vanligtvis är billigare än till exempel aktivt förvaltade fonder eller aktiefonder. En annan fördel med ETF-fonder är att du inte tar någon kreditrisk mot emittenten, vilket är fallet med övriga börshandlade investeringsprodukter, så kallade ETPer (från engelskans Exchange Traded Products) som exempelvis Bull- & Bear-certifikat, warranter och mini futures.

Man kan förenklat säga att en ETF är en blandning mellan traditionella fonder och börshandlade produkter (ETPer). Fonden följer utvecklingen på exempelvis ett index eller en råvara och innebär generellt sett större riskspridning än enskilda aktier. Samtidigt kan man handla ETF-fonden med i princip samma frihet som aktier, ETPer (certifikat, minis etc) och andra tillgångar på börsen.

ETF-fonder – Spekulera i upp- eller nedgång

Om du tror att den underliggande tillgången kommer stiga i värde ska du investera i ETFer som benämns som "långa" eller "bull". Om du däremot tror att den underliggande tillgången kommer att sjunka i värde ska du investera i ETFer som benämns som "korta" eller "bear".

Handla ETFer med hävstång

ETFer kan vara med eller utan hävstång, precis som Bull- & Bear-certifikat. Hävstången innebär att du får en förstärkt utveckling på den underliggande tillgången, till exempel 2 eller 3 gånger så mycket. På så sätt får du chans till högre avkastning men tar även en större risk eftersom hävstången går åt båda hållen.

Vad kostar det att handla med ETF-fonder?

Vid handel med ETFer betalar man courtage precis som vid vanlig aktiehandel. I tillägg tas det även ut en årlig administrativ avgift av emittenten. Den delas upp över året och räknas av från kursen med en liten del varje dag på samma sätt som en förvaltningsavgift räknas av från en vanlig traditionell fond.

ETF-fonder är vanligtvis billigare att handla med än traditionella fonder. Det är extremt sällsynt att hitta ETFer som kostar mer än 0,30 % i avgift per år och de allra lägsta ligger på 0,01 %. Avgiften på traditionella fonder är något som ofta glöms bort av nya sparare, men som kan påverka avkastningen enormt över tid.

Vilka risker bör man tänka på när man handlar med ETFer?

Precis som vid handel med andra börshandlade produkter är möjligheterna många, men riskerna kan också vara stora. Man bör som investerare känna till valutarisken, likviditetsrisken och marknadsrisken.

Däremot tar du ingen kreditrisk mot utfärdaren av produkten (så kallad emittentrisk). Om fondbolaget går i konkurs är dina pengar alltså säkra, men om samma sak sker för emittenten av exempelvis ett certifikat innebär det att man kan förlora hela eller delar av sitt kapital.

Handla ETFer hos Avanza och Nordnet

Du kan handla ETF-fonder hos båda de populära nätmäklarna Avanza och Nordnet.

Här kan du söka fram börshandlade ETF-fonder hos Avanza.

Här kan du söka fram börshandlade ETF-fonder hos Nordnet.

Mer om ETFer med Alexander Gustafsson på Nordnet.

Nyheter om ETFer / börshandlade fonder 2021

Nedan samlar vi nyheter om ETFer / börshandlade fonder.

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter