ETF-fonder - Fonder med låg förvaltningsavgift på börsen - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
ETF

3 minuters lästid

ETF – Vad är en ETF?

Fonder kan vara ett utmärkt investeringsalternativ för både nybörjare och veteraner. Det är enkelt, ger bra riskspridning och lämpar sig framför allt för dig som inte vill, kan eller orkar lägga ned mycket tid på att omplacera och sätta dig in allt som normalt krävs för direktinvestering i aktier (eller andra tillgångar). Du betalar i grunden en avgift för att låta någon annan sköta detta, alternativt att fonden följer en specifik underliggande tillgång eller bransch.

Men det är skillnad på fonder och fonder. En ETF kan vara ett alternativ för dig som värdesätter fondens fördelar med bra riskspridning, men samtidigt vill kunna utnyttja den flexibilitet som det innebär att handla med aktier och andra finansiella tillgångar på börsen.

Vad är en ETF?

ETF står för Exchange Traded Fund, eller börshandlad fond. ETF-fonder kan handlas på börsen som vilken annan finansiell tillgång som helst, men har samtidigt många likheter med andra fondtyper.

ETF-fonder kan handlas med eller utan hävstång för större chans till ökad avkastning, till priset av högre risk. Hävstång, precis som vid andra tillgångar på börsen, kan sättas på flera nivåer beroende på hur stor risk man är villig att ta. En del ETF:er finns som både long/short (eller bull/bear), dvs. att man spekulera i såväl upp- som nedgång. Om du tror på ett stigande pris i den underliggande tillgång (t.ex guld) som ETF:er trackar så ska du satsa på long/bull och om du tror på nedgång satsar du på short/bear.

Man kan förenklat säga att ETF är en blandning mellan traditionella fonder och börshandlade produkter (ETP:er). Fonden följer utvecklingen på exempelvis ett index eller en råvara och innebär generellt sett  större riskspridning än enskilda aktier. Samtidigt kan man handla med fonden med i princip samma frihet som för aktier och andra tillgångar på börsen.

Vad skiljer ETF-fonder mot en "vanliga" fonder?

Rent tekniskt är den största skillnaden mellan ETF-fonder och de flesta andra fondtyper att ETF-fonder köps och säljs direkt på börsen. De prissätts också konstant på börsen. Det innebär att du kan köpa och sälja andelar flera gånger per dag och att affären genomförs direkt. Det är inte möjligt när det gäller (vanliga) fonder där priset förändras under fasta perioder, vanligtvis dagligen.

Rent tekniskt är den största skillnaden mellan ETF-fonder och de flesta andra fondtyper att ETF-fonder köps och säljs direkt på börsen.

För dig som investerare är dock den kanske viktigaste distinktionen priset. Börshandlade fonder har i princip alltid lägre avgift än förvaltade, traditionella fonder. Det är extremt sällsynt att hitta ETF:er som kostar mer än 0,3 % i avgift per år och de allra lägsta ligger på 0,01 %. Avgiften på traditionella fonder är något som ofta glöms bort av nya sparare, men som kan påverka avkastningen enormt över tid.

Det är dock viktigt att komma ihåg att din handelsplattform eller mäklare här tar en courtageavgift för köp och sälj, precis som för vid handel med aktier. Så är inte fallet vid handel med traditionella fonder. Vissa mäklare kan ha olika lösningar på hur courtageavgiften betalas, till exempel en månadsavgift. Vill man inte betala courtage kan man titta på indexfonder som är en annan fondtyp med egna för- och nackdelar.

Mer om ETF:er med Alexander Gustafsson på Nordnet.

Diversifiering och riskspridning i ETF-fonder

Att betala både courtage och förvaltningsavgift kanske inte låter som en bra investering, men det är så klart att tänka lite för enkelt (och i många fall rent fel). Jämför man till exempel med hur dyrt det skulle vara att köpa alla aktier som kan ingå i en ETF separat, blir det i princip alltid billigare att köpa en ETF-fond. Det blir också enklare att utföra och hålla koll på eftersom det endast skapas en transaktion istället för 5, 20 eller 50.

ETF är ett bra alternativ för egentligen alla som vill ha en diversifierad, transparent fond med riskspridning och kan vara värt att kolla in för de som kanske inte tidigare brytt sig om fonder, eller för den som vill gå från traditionella fonder till första steget in på börsen.

Läs mer: Världsindex - Vad är världsindex och vilka olika index finns det?

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter