Kom igång med aktier - börja spara i aktier och fonder
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
Komma

7 minuters lästid

Komma igång med aktier – börja spara i aktier och fonder

Att spara pengar och investera i fonder eller aktier är något som alla kan göra, det vill säga oavsett hur mycket kunskap, tid eller intresse man har för just investeringar. Just aktier och fonder är ett optimalt sätt för dig att få en större värdeökning på dina pengar både på kort och lång sikt. Det till skillnad från om de exempelvis bara ligger på ett bankkonto. Att sätta in sina sparpengar i aktier och fonder kan också vara bra om du har svårt att hålla i pengarna.

Idag finns även verktyg och bolag som kan hjälpa dig att göra automatiska investeringar om du känner att du inte riktigt vet vad du ska investera i. Som sagt, alla har möjligheten att öka värdet på sina pengar genom att göra små eller stora investeringar – det krävs bara att du kommer igång!

Den främsta fördelen, och anledningen att så många väljer att investera i aktier, är dock att du som ägare även får ta del av aktiebolagets värdeökning om aktien går upp.

Däremot är det inte alltid helt lätt att ens göra det! I den här texten går vi igenom några viktiga punkter som du bör tänka på då du vill komma igång med sparande i aktier eller fonder.

Vad är aktier?

En aktie kan ses som en del av ett företag, närmare bestämt ett aktiebolag. När du väljer att köpa en aktie blir du automatiskt en delägare i bolaget, och din investering är då beviset på det. Detta gäller oavsett antalet aktier som du har köpt.

Ju fler aktier du har, desto större makt och bestämmelse får du i företaget. Men, trots att storägare har mer att säga till om så har egentligen alla aktieägare rätt att vara med i vissa beslut, samt få aktieutdelning baserat på innehav.

Den främsta fördelen, och anledningen att så många väljer att investera i aktier, är dock att du som ägare även får ta del av aktiebolagets värdeökning om aktien går upp.

Däremot måste du också vara beredd på att värdeökningen också kan bli värdeminskning om aktien går ner. Och det är just därför det är så viktigt att man inte bara vet hur man ska börja med sitt sparande, utan att man också vet vad man ska spara och investera i. Aktier och fonder ser lite olika ut, men är båda två bra alternativ att kolla mer på.

Vad är fonder?

En fond och en aktie skiljer sig inte jättemycket från varandra i grund och botten, men det finns fortfarande en del olikheter. Vid köp av en aktie blir du delägare till en viss del av ett visst bolag, medan du med en fond blir delägare i flera, ofta en stor mängd, olika bolag.

Däremot är det inte du som bestämmer vilka aktier som fonden ska gå in i, utan det sköts av en fondförvaltare. Det är alltså hen som bestämmer vilka värdepapper fonden ska bestå av, ofta av varierande grad för att sprida risker och göra det mer säkert för dig.

Beroende på vilken fond det gäller så kan dessa värdepapper variera. Vissa fonder väljer exempelvis att basera sina innehav på aktier, något som kallas för aktiefond. Då går en fondförvaltare in och investerar i olika företag genom att köpa deras aktier – det är sen detta du får ta del av i din samlade fond. Värdeökning är vad man hoppas på även här!

Men precis som med enskilda aktieinvesteringar i specifika företag så gäller det att man även med fonder vet man ger sig in i. Trots att de ofta inte innebär samma risk som en direkt aktie kan göra så bör du inte köpa vad som helst bara för att.

Det finns dock mängder av tips och tricks för att komma igång med sitt sparande och för att köpa aktier – vi har samlat våra bästa aktietips för att hjälpa dig på vägen mot ett långsiktigt sparande!

De populära nätmäklarna Nordnet och Avanza

Några av de allra största och mest populära nätmäklarna på den svenska aktiemarknaden är Avanza och Nordnet.

Oavsett om man jobbar som daytrader eller om man bara vill investera och se pengarna växa privat är dessa två alternativ riktigt bra – alla nivåer är välkomna, och det finns mängder att ta del av. Hos både Nordnet och Avanza kan alla som är medlem och har ett konto köpa och sälja aktier, fonder och andra värdepapper, på egen hand eller med hjälp från kunniga.

Det är helt enkelt två plattformar som finns tillgängliga för alla att ta del av på olika sätt. Utöver dessa finns det mängder av andra nätmäklare som erbjuder liknande tjänster, och så finns det såklart även andra börser än Stockholmsbörsen runt om i världen för dig att ta del av vid behov. Dock kan det vara smart att börja på en enkel och lite mindre nivå först!

Nordnet eller Avanza?

Det är faktiskt inte helt ovanligt att många vana investerare väljer att använda sig av både Nordnet och Avanza då de vill köpa och sälja värdepapper. De båda har bra erbjudanden, erbjuder låga kostnader, har olika produkter, och är väldigt enkla att spara hos.

Med andra ord fungerar de som bäst då du ska få som mest ut av ditt sparande och då du vill få ditt kapital att växa. Sen finns det såklart skillnader mellan de två som gör att många investerare kanske väljer den ena före den andra.

Hur köper man aktier?

Nu när vi har lite mer grundläggande information om såväl aktier och fonder och vad det innebär, samt om de två största nätmäklarna på den svenska aktiemarknaden är det dags att gå in mer i detalj om hur du kommer igång med ett sparande.

Ett mycket smart sätt är som sagt att förvalta sina pengar genom att bli en del av börsen och köpa aktier och fonder – så hur köper man aktier? Här finns det några steg du behöver ta dig igenom för att komma igång. Vi har samlat ihop allt i en enkel men övergripande liten guide nedan!

Komma igång med sparandet – så gör du!

Det första du bör göra för att komma igång med sparandet och investera i aktier är att bli en del av börsen. Trots att de må verka läskigt, riskfyllt eller svårt att investera i aktier så är det ett riktigt bra sätt att spara pengar och få avkastning för det. Och det är inte heller så svårt som det ser ut så länge du har någon slags vägledning.

1. Se till att du har ett sparat kapital

Första steget för att processen om ett framtida sparande ens ska vara möjligt är att du ska ha ett sparat kapital. Finns det inga pengar att använda har du inte heller några medel att investera med.

Beroende på hur din ekonomi ser ut kan mängden sparat kapital variera, men lite är bättre än inget alls – och det kan framförallt ge avkastning på sikt. Tänk bara på att pengarna du ska sätta in i aktier eller fonder inte bör vara sådana du är i behov av, åtminstone inte inom de närmsta 5 åren.

2. Välj nätmäklare

När du har ett sparkapital ska du välja den nätmäklare du vill handla hos. Både Nordnet och Avanza är två väldigt bra alternativ med mängder av utvecklingsmöjligheter och hjälp att få, men det finns såklart även andra alternativ.

3. Öppna en ISK (investeringssparkonto) eller KF (kapitalförsäkring)

När du sen valt den nätmäklare du vill handla och investera hos är det dags att öppna ett konto. Då är den mest populära, den enklaste och mest förmånliga kontoformen som kallas för ISK – investeringssparkonto.

Här slipper du inte bara deklarera enskilda affärer, utan du betalar även en väldigt låg avgift för att det ska bli fördelaktigt att spara. Att öppna ett konto går ofta väldigt snabbt men kan ge dig mycket på sikt.

Ett annat alternativ till aktiekonto är det som kallas för kapitalförsäkring. Även här kan du investera i aktier och fonder, avgifterna är låga och du slipper deklarera dina handlingar.

När det gäller ISK och KF finns det skillnader mellan sparformerna som är viktiga att hålla reda på om du har mycket utländska aktier på kontot, eller planerar att investera utomlands. Skillnaderna bottnar i vem som äger aktierna.

När det gäller kapitalförsäkringar är det försäkringsbolaget som äger aktierna, vilket bland annat gör att innehavaren inte kan rösta för sina aktier på en bolagsstämma. Aktierna på ett ISK-konto ägs av innehavaren, och därmed är det ägaren av kontot som betalar källskatten.

Detta gör också att det finns en begränsningsregel för hur stor del av den utländska källskatten som innehavaren av ett ISK-konto kan få tillbaka, vilket inte gäller KF. Begränsningen är att kontoinnehavaren inte kan få tillbaka mer källskatt än storleken på kontots framräknade schablonintäkt. Om du planerar att handla med utländska aktier är alltså KF att föredra.

4. Börja investera - köp aktier eller fonder

Nästa steg är helt enkelt att börja ta sig in på börsen, genom att börja köpa aktier eller fonder. Läs på, fråga dig fram och hitta inspiration på olika sidor. Det finns mängder av aktietips att få både från välkända investerare, kunniga hobbyentusiaster och nätmäklare i sig. Lite längre ner går vi in lite mer på vilka aktier och investeringar som kan vara bra!

5. Öka ditt kapital varje månad

Ett sista steg för att ditt långsiktiga sparande ska växa sig allt större är att hela tiden fortsätta spara. Oavsett om du kan lägga undan en femhundring eller några tusenlappar varje månad så bör du åtminstone sträva efter att kontinuerligt sätta in mer pengar på ditt aktiesparkonto eller för liknande investeringar.

Vilka aktier ska man köpa?

Nu kommer vi in på den mest intressanta, men också den svåraste biten av att investera i olika värdepapper – vilka aktier ska man köpa?

Att välja aktier, och fonder, kan verkligen vara en klurig match, inte minst med tanke på att det finns så många olika att välja på. Det finns även något som kallas för att blanka aktier, där du rent ut sagt satsar på att aktien ska gå ner, falla i värde. Valmöjligheterna är oändliga.

Beroende på din kunskap, ditt intresse och tid för investeringar är olika aktier olika bra. Det beror inte bara på att olika aktier innebär olika stor risk, utan för att ditt sparande och dina värdeökningar ska bli något bra är det även viktigt att du är någorlunda insatt i aktiernas möjliga utveckling. Du ska bara investera på dina villkor!

Några grundläggande saker att tänka på för dig som är nybörjare är att

  1. Du bör sprida dina risker
  2. Det kan vara smart att investera i större och mer välkända bolag till en början
  3. Lönsamma aktiebolag kan vara de med hög utdelning och stadig historik
  4. Fonder och investmentbolag hjälper dig att sprida riskerna
  5. Det finns mängder av inspiration och hjälp att få!

Sen bör du även komma ihåg att det alltid finns en baksida med att investera i aktier – oavsett hur bra ett företag har gått eller tros gå i framtiden finns det även en risk att en aktie går ner. Detta gäller såväl företag där aktiekursen redan står väldigt högt eller där där den står lågt.

Läs även: Investera i investmentbolag

Men, ju fler företag och olika branscher du investerar i desto mindre påverkas du om ett innehav går dåligt. Det viktigaste när det kommer till sparande och investering i aktier är att testa, läsa på och investera i det som känns bra för dig.

Man kan säga att intresse och information verkligen kan vara avgörande för hur din avkastning ser ut på sikt. Kom ihåg att ett litet sparande är bättre än inget, och att det alltid finns hjälp att få eller inspiration att hitta!

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Mer från Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter