SPAC - Den alternativa vägen för företag att börsnoteras - Börskollen
Sidan kan innehålla länkar till samarbetspartners, läs mer i vår Dataskyddspolicy.
SPAC

2 minuters lästid

SPAC – Vad betyder SPAC?

När ett bolag introduceras på börsen kallas det på engelska Initial Public Offering, eller IPO förkortat. Processen att gå från privat till publikt bolag är relativt komplicerad och kräver i de flesta fall hjälp från finansiella och juridiska rådgivare angående vilka papper och formalia som måste hanteras. Sedan måste en börsrevisor granska och godkänna bolaget. Det är bara en bråkdel av de moment som ingår vid en traditionell börsnotering.

SPAC - genvägen till börsen

Det finns dock en annan väg att gå för att börsnotera ett företag. Med hjälp av SPAC kan börsnoteringen skyndas på markant. Här försöker vi besvara de vanligaste frågorna kring SPAC, såsom vad SPAC betyder, hur det fungerar och ger exempel på fall där SPAC har nyttjats.

Vad betyder SPAC?

SPAC är en förkortning för Special Purpose Acquisition Company. Det är en bolagsform vars huvudsakliga syfte är få ett annat bolag börsnoterat. Detta sker antingen genom att fusionera eller förvärva bolaget i fråga. En SPAC kan med andra ord beskrivas som ett skalbolag eller blank check-företag.

SPAC är en förkortning för Special Purpose Acquisition Company. Det är en bolagsform vars huvudsakliga syfte är få ett annat bolag börsnoterat.

Det börsnoterade blank check-företaget har nästan aldrig någon egen verksamhet, utan existerar endast för att låta ett annat företag ta deras plats på börsen. Att använda SPAC är framför allt vanligt för nya techbolag som annars kan drabbas hårt av den traditionella, långsammare IPO-processen. SPAC-bolaget själv måste genomgå IPO för att bli börsnoterat, men ägarna använder sin expertis för att skynda på både de byråkratiska delarna och insamlandet av kapital.

Som investerare i ett blank check-företag vet man inte exakt vad man investerar i. Informationen som finns tillgänglig är att ett SPAC företag planerar att ta över eller gå med i ett onoterat företag. Vilket onoterat företag det gäller är generellt inte publik information, även om det normalt spekuleras flitigt i vad det kan vara.

Varför det är viktigt med börsnotering

Det finns flera anledningar till varför man vill få ett bolag börsnoterat. Den primära anledningen brukar vara att företaget vill göra någon form av expansion eller utveckling som kräver mer kapital. Att låta andra investera i företaget är ett sätt att få in mer kapital, vilket således ger fler möjligheter att satsa på nya produkter eller expandera i nya områden. Det är inte heller ovanligt att ägarna helt enkelt vill omvandla sina aktier till pengar och börsnoterar av den anledningen.

Att börsnoteras kan alltså innebära flera positiva effekter:

• Ökat inflöde av kapital
• Spridning av ägandeskapet
• Kvalitetsstämpel som är bra ur ren PR-synpunkt
• Lättare att hitta kompetent personal
• Lättare att få lån

Att göra företaget publikt innebär samtidigt hög transparens, hårda regelverk och krav från aktieägare, vilket sätter press på företaget att prestera på både lång och kort sikt.

Varför SPAC och exempel

SPAC är ett relativt nytt fenomen som började användas i mitten av 1990-talet. Det har på senare år blivit alltmer populärt eftersom att den traditionella vägen mot börsen är komplicerad och kostsam. SPAC har därmed blivit en slags genväg för de företag som har väckt tillräckligt stort intresse för att attrahera SPAC-sponsorer.

Det kanske mest kända exemplet den senaste tiden är brittiska företaget Virgin Galactic. De planerar att erbjuda rymdresor för turister, vilket fick venture-aktören Chamath Palihapitiya att lyfta på ögonbrynen. Han använde då sitt SPAC-bolag för att gå ihop med Virgin Galactic, vilket ledde till en smidigare, billigare och enklare process för att få Virgin Galactic börsnoterat. Palihapitiya lyckades få ihop 800 miljoner USD innan fusionen fastställdes. Detta skapade lite av en trend bland andra rymdfokuserade företag, och både Astra Space och Momentus planerar just nu en liknande väg in mot börsen.

Läs mer: IPO och börsnoteringar

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Nyhetsbrev

Följ oss i sociala medier

Börskollen

Kom igång bolagsbevakning

Bevaka med pushnotiser


Vill du få en automatisk notis när det kommer en nyhet? Då rekommenderar vi att du laddar ner vår app idag!


Kom igång med bolagsbevakning i appen på 3 minuter