Börsvärlden möter heltidstradern “BoarTrader”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Börsvärlden möter heltidstradern “BoarTrader”

Börsvärlden

I den här månadens Twitterintervju möter vi ”BoarTrader”, som vars namn antyder har två stora intressen här i livet: jakt och trading. Han berättar om sin resa, att tradern ”Shark Week” var de som fick honom att börja med trading och varför han idag är heltidstrader istället för managementkonsult, trots en 4-årig Civilekonomutbildning. Låt er inspireras! Hej ” BoarTrader ”. Vem är du och kan du börja med att berätta lite om din bakgrund? – BoarTrader, eller Boar, är en trader från Stockholm med, som namnet antyder två stora intressen här i livet; jakt och trading.

Det kanske dock är att hårdra det något, matlagning och vin ligger mig också varmt om hjärtat. Det hänger liksom ihop med jaktintresset. När du vet hur mycket jobb och hur dyrbart viltkött är så lär du dig att uppskatta råvaran på ett helt annat sätt, och man vill således få bästa och också maximera slutresultatet, det vill säga rätten som presenteras på tallriken tillsammans med ett passande vin.

Hur har din resa inom börs, aktier och trading sett ut? Hur kom du in på det här spåret från början? – Efter studenten saknade jag nog likt många andra någon riktig riktning i livet och istället för att backpacka i Asien började jag plugga. Civilekonomprogrammet vid Lunds universitet blev mitt val, för det för det var ju en ”bred bas att stå på”. Sagt och gjort.

Jag tyckte inte att det var speciellt stimulerande att plugga och ägnade tiden åt annat. Inledningsvis var det extremt mycket fokus på att festa och kröka men den livsstilen var kapitalintensiv (även om ölen på nationerna var billig) och jag började istället intressera mig för börsen och aktier. ”Jag var inledningsvis extremt skeptiskt till hela konceptet då jag vid denna tid var inne på mitt fjärde studieår och hade en tydligt ”utsnittsladd” karriärbana som managementkonsult som jag verkligen inte tänkte avvika ifrån för att bli ”trader”.

” – Jag började i samma veva jobba extra på en bank där jag mötte @thesharkweek som ni intervjuat tidigare. Vi började umgås vid sidan av jobbet och det var egentligen han som på riktigt introducerade mig för intradagshandel och då primärt indexhandel. Vi började träna tillsammans och det var här som min resa som trader började.

Jag är väldigt analytisk av mig vilket även genomsyrade min inställning till träning. Jag hade inställningen att om jag ändå spenderade tid på att träna så vill jag maximera nyttan av tiden jag la ner. Jag läste allt jag kom över om kost och träning och började applicera olika tränings- och kostfilosofier på mig själv.

Jag loggade allt slaviskt och började manipulera olika variabler för att testa vilka förändringar som gav resultat. – ”Hajen” såg mitt hårda arbete och framförallt min analytiska metodik och menade att samma mindset var som gjort för trading. Jag var inledningsvis extremt skeptiskt till hela konceptet då jag vid denna tid var inne på mitt fjärde studieår och hade en tydligt ”utsnittsladd” karriärbana som managementkonsult som jag verkligen inte tänkte avvika ifrån för att bli ”trader”.

Men efter otaliga kvällar med otaliga glas vin så var jag tvungen att i alla fall testa. På den vägen är det. Vad föredrar du att handla för värdepapper och kan du beskriva din ”stil” som trader? ”Jag försöker att identifiera köp- och säljflöden genom att framförallt titta på orderboken, avslutstickern och mäklarstatistiken för olika bolag, och förändringar i dessa.

” – Idag handlar jag i princip uteslutande aktier på intradagsbasis. Min handelsstil är extremt flödes- och eventdriven. Jag försöker att identifiera köp- och säljflöden genom att framförallt titta på orderboken, avslutstickern och mäklarstatistiken för olika bolag, och förändringar i dessa.

Jag handlade tidigare en hel del index med hjälp av Volume Profiling men gick under period av låg volatilitet över till att handla mer och mer aktier och fastnade sen där. Indexhandeln har dock kommit att prägla mitt sätt att handla aktier väldigt mycket har jag insett. Förmågan att identifiera flöden, nyckelnivåer och framförallt förstå (eller försöka förstå) den rådande marknadsdynamiken applicerar jag varje dag när jag handlar aktier, så jag tror att jag har fått mycket ut av ”hundåren” då jag harvade index.

”Ska man handla aktier på intradagsbasis är en terminal A och O. ” – Ska man handla aktier på intradagsbasis är en terminal A och O. Tyvärr finns det idag inte mycket annat att välja på än Infront (vilken lämnar mycket att önska) och som din mäklare bör bjuda på om du är någorlunda aktiv.

Som tilläggstjänster är dock ”Clicktradern” samt ”Total view” i min mening obligatoriska. Med hjälp av dessa får du i min mening en mycket tydligare bild över orderboken och samtidigt möjligheten att agera snabbt på förändringar i marknaden. Så vem är då ” BoarTrader ” på Twitter och vad får dina följare ta del av? ”Vad jag dock (helt seriöst) önskar vore att tonen på Twitter blev vänligare.

Jag skulle gärna se att ”finans-Twitter” bygger mer mot vad det en gång var, ett forum för att utvecklas och bolla idéer, idag känns det lite som motsatsen tyvärr. ” – ”Grisiga skämt om börsrelaterade händelser”. Skämt åsido, jag älskar humor och framförallt ”klyftig” (läs Göteborgsk) humor och försöker så gott jag kan väva in det i det mesta jag skriver.

Jag är dock dålig på att Twittra intradag. Jag har oftast så fullt upp med handeln att jag helt enkelt inte hinner Twittra så mycket som jag kanske skulle önska. Eloge till de traders som klarar båda delarna! – Vad jag dock (helt seriöst) önskar vore att tonen på Twitter blev vänligare.

Jag tycker att det är väldigt hård jargong och man klankar oftare ner än man bygger upp. Jag skulle gärna se att ”FinansTwitter” bygger mer mot vad det en gång var, ett forum för att utvecklas och bolla idéer, idag känns det lite som motsatsen tyvärr. Vad har varit viktigast för din personliga utvecklingskurva och vilka faktorer anser du är viktiga för att lyckas med sin trading? ”Fördelen med just trading är att det är kvantifierbart.

Du vet efter en period svart på vitt på vart du tjänar pengar och vart du förlorar pengar. Använd det till din fördel. ” – Jag tror att nyckeln till framgång inom trading, eller egentligen vad som helst i livet, är att alltid sträva efter att utvecklas och försöka att bli bättre.

Detta är lättare sagt än gjort och nog ett uttryck som många slänger sig med. Fördelen med just trading är att det är kvantifierbart. Du vet efter en period svart på vitt på vart du tjänar pengar och vart du förlorar pengar.

Använd det till din fördel. Det innebär inte enbart att minimera förlustaffärer (vilket dock kan ha en väldigt stor uppsida) utan att samtidigt utveckla din förmåga att tjäna pengar. Jag tror att många lätt blir bekväma i att man har en modell som fungerar och det är väl bra med det.

Ja, tills den inte längre fungerar. Därför tror jag det är extremt viktigt att konstant sträva efter att utvecklas och att bredda sin edge i marknaden, förbättra din förmåga att tjäna pengar på börsen helt enkelt. Tänk bara på att fokusera på processen dvs.

din utveckling, inte på resultatet, dvs. din PNL – glöm aldrig det. ”Man ska inte underskatta hur mycket vårt psyke kan spöka med oss och en bok som jag verkligen kan rekommendera (både i tryckt form och som ljudbok) är Trading in the Zone av Mark Douglas.

” – En annan aspekt som jag tror är extremt viktigt för att bli långsiktigt lönsam är att kunna hantera de mentala aspekterna av trading. Man ska inte underskatta hur mycket vårt psyke kan spöka med oss och en bok som jag verkligen kan rekommendera (både i tryckt form och som ljudbok) är Trading in the Zone av Mark Douglas. Jag har läst och lyssnat på den otaliga gånger och den har hjälpt mig extremt mycket i min mentala utveckling.

Med facit i hand så har det varit och är fortfarande psykologiska aspekter som orsakar mina största förlustaffärer. Att göra förlustaffärer är en del av trading, en edge är inte hundraprocentig utan endast positiv över ett tillräckligt stor urval. Trading in the Zone har hjälpt mig identifiera aspekter i mitt beteende som har hjälpt mig att hantera många, men långt ifrån alla, hjärnspöken som påverkar mig i min trading.

Hur ser din avkastning ser ut? ”Just nu tjänar jag betydligt bättre på trading än om jag hade gjort som managementkonsult, och så länge jag gör det och jag tycker att det är roligt att gå till kontoret på måndag morgon så är jag extremt nöjd. ” – Jag tycker generellt sätt att hela diskussionen kring PNL i kronor vs procent har spårat något. Folk är så snabba på att hacka på någon som lägger upp en graf eller en PNL, antingen för att ”man kan inte leva på procent” eller för att ”det där är ingenting i procent om man har en depå på XXX” istället för att vara glad för att det går bra för någon annan och uppmuntra varandra.

Dessutom går det emot det jag sa tidigare om att process vs resultatorienterade mål. Men jag har självklart ett resultat som jag vill uppnå varje månad för att täcka mina fasta kostnader, sparande till pension samt en riskpremie. Just nu tjänar jag betydligt bättre på trading än om jag hade gjort som managementkonsult, och så länge jag gör det och jag tycker att det är roligt att gå till kontoret på måndag morgon så är jag extremt nöjd.

Vi förstår att du främst handlar kortsiktigt, men vad tror du om börsen (eller andra marknader) under resterande delen av 2017 och ser du några extra intressanta mönster, trender eller case som du kan dela med dig av? – Jag är väl precis som alla andra sunt funtade människor relativt bäsad till börsens fortsatta utveckling. Skämt åsido index fortsätter att tugga sig uppåt och jag tror inte att vi har sett slutet på denna bulltrend på ett bra tag. Vad som dock gör mig orolig för marknaden framtida utveckling är hur mycket den kreditfinansierade konsumtionen har ökat.

Just nu är pengar till synes gratis, i alla fall här i Stockholm, men fråga är hur stor den ballongen hinner bli innan den spricker. Vad händer när konsumtionen mattas av trots minusränta? Jag har mina aningar och därför är långportföljen relativt tom. Jag har dock några swingcase som jag skalar in och ur.

G5 var ett sådant case som jag tog upp efter rapport då jag tyckte den var lite väl översåld. Ett annat case som jag tror starkt på och som jag har börjat skala in i är JLT Mobile Computers. Kompetent ledning, stark orderingång i kombination med en växande marknadsnärvaro i USA och EMEA bådar för ett mycket intressant 2017.

Vilken/vilka Twitterprofiler skulle du vilja se en intervju med i ett kommande inslag? – Det finns så extremt många duktiga och ödmjuka Twitterprofiler där ute som jag gärna hade läst en intervju med. Tyvärr är det så att ”tomma tunnor skramlar mest” som min pappa brukar säga (kanske även gäller Boar i detta fallet) så att dessa faller mellan stolarna. – Har haft en hel del utbyte med @talespintrading på Twitter och Talespin är lite av en doldis på Twitter men extremt påläst och jag tror han har mycket matnyttigt att dela med sig om.

En annan trader är @GenuinTrader som framstår som extremt ödmjuk och duktig. Ytterligare en doldis på Twitter som inte heller skriker högst. En person som ni måste intervjua är personen med ”Sveriges grisigaste Twitternamn – @mandingotrader.

Om han har Sveriges grisigaste namn, vad har jag då? Han verkar dock vara lite av ett geni när det kommer till att hitta börsraketer så det vore ett nöje att få läsa några rader om honom. Inlägget Börsvärlden möter heltidstradern “BoarTrader” dök först upp på Börsvärlden.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om JLT Mobile

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien JLT Mobile

Mer från Börsvärlden

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt