KLARA, FÄRDIGA, GÅTT
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

KLARA, FÄRDIGA, GÅTT

KLARA,

Det händer på börsen gång på gång. Vad fenomenet kallas för vet jag faktiskt inte? Från tiden vid startblocket är det få som känner till vilken intressant aktie som har satt fötterna i blocket. När fötterna lämnat startblocket ger aktien olika avtryck efter sig, fler får upp ögonen för den. Ofta finns någon fundamental anledning för att startskottet till rusningen inletts.

Det kan också vara en intressant banbrytande affärsidé. Med tiden får fler och fler får upp ögonen för aktien och ansluter sig till kursrusningen. Från att ha varit en doldis börjar den nu bli mer publik.

Man kan nu läsa om aktien på olika sociala medier. Ofta bildas det olika “fan-klubbar” eller sekter runt “raketaktien”. Inom dessa applåderas och haussas aktien utan källkritik.

Allt motstånd slås ned eftersom fan-klubben/sekten kan bolaget i detalj i de positiva leden. Det finns bara en väg och det är framåt marsch. Likt en mental inställning hos en idrottsstjärna, du är bäst och snabbast och kommer att komma först över mållinjen.

Ingen annan har någon chans att mäta sig mot mig. Motståndet på banan tas det inte någon hänsyn till (de logiska kritikerna) Till sist har aktien diskonterat väldigt mycket framgång och framtid som innebär att värderingen av bolaget blivit ohållbar. Företaget måste nu bevisa med ökad omsättning och vinstmarginaler att kurskostymen inte alls är för stor.

Det är vid sådana här lägen en kurstopp ofta sätts på en aktie och de professionella hoppar av tåget för att intressera sig för en annan sport. Idrottsstjärnan har nu blivit lite rosslig och presterar inte lika bra, men namnet finns där och inger respekt. I livsmedelsindustrin anger man bäst före datum, som t.

ex på mjölkpaketet. På aktien står det inget alls. Ryktet och det positiva pratet runt aktien får mängder av nya att köpa in sig i aktien.

Nu är det ju -10% rabatt från toppen sett. (Mjölkpaketet är -10% billigare än det brukar vara pga att bäst före datumet har överskridits) Affärsidén och framtiden är strålande. Fan-klubben/sekten talar gott om bolaget och har en förmåga att sprida karma/rykte om aktien på alla möjliga sätt.

De vill ju sprida aktiens förträfflighet runt sig. Släkt, arbetskamrater, sociala medier ingen kan undkomma aktiens namn. Köpläget är ofta totalt när -20% från toppen sätts.

PE-talet kan då kommit ned en bit (om sådant finns) PS-talet ligger ofta på 10. Det fantastiska är strömmen av nya aktieägare som oftast tillkommer efter en kurstopp i en aktie som haft raketfart upp. I många fall har aktien nu mer än dubbelt så många ägare än den hade på kurstoppen.

Det som är ännu mer fantastiskt är hur sekter envisas med att bara leta efter positiva nyheter/framsteg som företaget gör. Man skyggar för logik/värdering/prispress/konkurrens/en värld i förändring. “Det ska vända, det ska vända”.

Under tiden så trendar många många andra aktier uppåt. Varför inte se objektivt på det? Ericsson hade sin tid på 90-talet. Gamla kursbotten från 2002 är 38,50 (emission 10:1 strax efter nyemissionen) ingen strålande affär då aktien idag står runt 50-lappen.

De som köpte Ericsson 3 månader före kursbotten i juni ligger fortfarande back om man bortser från utdelningar. Exempel på några aktier som kan stämma in väldigt bra in på ovanstående beskrivning följer nedan. På Avanzas hemsida kan man se hur många som äger specifika aktier.

Den mest ägda aktien på Mid Cap Tobii (16. 700 ägare på Avanza) Den näst mest ägda aktien på Mid Cap Africa Oil (15. 500 ägare på Avanza) Den sjätte mest ägda aktien på Mid Cap Sensys Gatso Group (8.

500 ägare på Avanza) Den absolut mest ägda aktien på hela Avanza är Hennes & Mauritz (90. 000 ägare) Fjärde mest ägda aktien på Avanza Fingerprint (36. 500 ägare) Den mest ägda aktien på Small Cap Precise Biometrics (13.

500 ägare på Avanza) Den mest ägda aktien på First North är Starbreeze (22. 850 ägare på Avanza) Listan kan göras lång, Anoto, Nordic Mines, Etrion… För att få lite perspektiv och göra en liten jämförelse på multinationella storbolag som sköter sig så finns Autoliv i 9. 500 depåer på Avanza och AstraZeneca i 11.

700 depåer. Tack och lov så finns det välskötta Investor på andra plats bland de mest ägda aktierna på Avanza med 52. 500 ägare.

Vad jag vill säga med denna artikel är: Gör din egen analys av ett bolag. Se till att aktien handlas i stigande trend och att inte för mycket succé och framtid är diskonterad i aktiekursen. Och framförallt, du ska veta varför du äger just den aktien.

GÅ INTE PÅ ANDRAS AKTIETIPS UTAN ATT KRITISKT GRANSKA. Tro mig, jag vet. Med 40-50 olika aktier i portföljen och +950% avkastning sedan januari 2009 tycker jag mig kunna en hel del om hur aktier ska hanteras med framgång Värm inte pengar i hopp, det slutar ofta med flopp.

Arne ”Kavastu” Talving Privat investerare, föreläsare och börsprofil Save the Date och intresseanmälan till Kavastus Trender 3. 0 Via länken nedan finner du information och de officiella datumen för hösten event – Kavastus Trender 3. 0.

Vi vill också utlova en rad spännande nyheter för årets kurser. Intresset är väldigt stort inför kurserna så ta chansen att föranmäl ditt intresse och säkerställ att du erhåller den skarpa eventinbjudan före allmänheten. Vi vill understryka att flera av fjolårets event blev fullbokade i förtid och att denna intresseanmälan därmed kan komma att vara avgörande för din möjlighet till en plats på något av årets event.

MER INFORMATION Förtydligande Börsvärlden och Arne “Kavastu” Talving har ett pågående samarbete kring eventen “Kavastus Trender”. Ovanstående krönika är dock inte att betrakta som ett sponsrat inlägg/annons. Inlägget KLARA, FÄRDIGA, GÅTT dök först upp på Börsvärlden.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien AstraZeneca

Mer från Börsvärlden

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt