”Vi gjorde en turnaround i det svåraste och stormigaste bolaget på börsen”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

”Vi gjorde en turnaround i det svåraste och stormigaste bolaget på börsen”

”Vi

Att köpa på botten är ett bra recept för att skapa hög avkastning. Problemet är att de bolag som slagit i botten ofta blir kvar där om turnarounden misslyckas. FrontOffice Nordic AB, som är Sveriges främsta experter på företagsrekonstruktion, tar därför en hands on-approach. De senaste fem åren har gruppen bakom FrontOffice Nordic AB gjort 250 rekonstruktioner.

Cirka 65 procent har lyckats, vilket är långt över branschsnittet. Erfarenheten, dels från många rekonstruktioner och dels från att som entreprenörer själva ha drivit bolag som hamnat i svårigheter, har lett fram till en metod där ingen sten lämnas orörd. ”Vi jobbar verkligen med bolagen.

Vi tittar på hur relationen är till samarbetspartners, till leverantörer, till kunder. Vi tittar på hur personalen fungerar, på hur ägarna fungerar. Är det verkligen rätt ägare? Rätt styrelse? Så det är verkligen ett helhetsgrepp” , säger FrontOffice vd Johan Lund.

Ett exempel på hur en blåsig, för att inte säga stormig, situation har retts ut var Aktietorgsnoterade Cefour, som idag har bytt namn till Umida Group. Cefour sålde, och säljer fortfarande, vin förpackat på engångsplastglas. Efter händelser under sensommaren 2013 som ledde till att tre personer, bland annat dåvarande ordförande, dömdes i tingsrätten för svindleri och insiderbrott befann sig bolaget i en djup kris.

Den eskalerade och på hösten 2014 konstaterades att bolaget skulle få problem med likviditeten och handeln med aktien stoppades. Då ringde Johan Lund från FrontOffice Nordic. ”Jag sade till styrelsen i Cefour att vi behöver träffas.

De kom till vårt kontor samma dag och det slutade med att vi övertygade dem om att göra en företagsrekonstruktion. Det vi gjorde sen var att ta in nya pengar, tillsätta en ny styrelse, omförhandla alla avtal. Vi började verkligen från noll” , säger Lund.

Det första var att se till att den icke fungerande produktionen började fungera och att fasta kostnadsmassor minskade. Sedan breddades produktutbudet samtidigt som marknadsföringen av vinglasen spetsades och riktades in på de kundgrupper där engångsglas gör störst skillnad, såsom arenor, festivaler och event. Mot slutet av 2014 återupptogs handeln i aktien igen och i september 2015 avslutades rekonstruktionen.

Turnarounden lyckades. Idag står Umida Group på en stabil bas och i det fjärde kvartalet räknar man med att visa lönsamhet – ett viktigt delmål på vägen mot 2020-målen som är en omsättning på 300 miljoner och en rörelsemarginal på 10 procent. ”När vi kom in var de färdiga för konkurs, idag är de värderade till ungefär 50 miljoner.

Vi gör mest rekonstruktioner i Sverige och får därigenom väldigt många investeringsmöjligheter. Så vi sitter på en liten guldgruva. Det som saknas är kapital” , säger Lund.

FrontOffice Nordic tar in nytt kapital genom nyemission för att kunna göra fler investeringar Erbjudandet i sammandrag Emissionsbelopp: 10 MSEK (9 999 999 kr) Övertilldelning: 8 MSEK Antal aktier i emissionen: 333 333 aktier av serie B vid full teckning av emissionsbeloppet, eller maximalt 6 000 000 aktier vid full övertilldelning enligt ovan. De nyemitterade aktierna kommer vid full övertilldelning i föreliggande erbjudande att representera ca 15,27 % av rösterna och 28,18 % av kapitalet i Bolaget. Pre-money värdering: 45,9 MSEK Pris per aktie: 3,00 kr Teckningstid: Teckningen skall ske mellan 1 februari och 23 februari 2018.

Handel i aktien: FrontOffice B-aktie är sedan den 16 maj 2016 noterad vid NGM Nordic MTF (kortnamn FRNTMTF B). ISIN-koden är SE0005337920. Om FrontOffice Nordic AB (publ) FrontOffice är ett investmentbolag som investerar i turnaroundcase.

Många av investeringarna sker i tillväxtbolag som hamnat i någon form av ekonomisk problematik men som i grunden har en stark affärsidé. FrontOffice Nordics investerar också i spännande tillväxtbolag som behöver kapital och resurser för att ta nästa steg i sin utveckling. Mer information om FrontOffice Nordic finns att läsa på bolagets hemsida.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Front Ventures

Mer från Börsvärlden

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt