Världens största banker 2017
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Världens största banker 2017

Världens

När listan över världens största banker sätts är det ännu en gång Industrial and Commercial Bank of China , vanligtvis omnämnt ICBC , som tronar på toppen. Bankens tillgångar är av astronomiska mått och uppgår till hissnande 3 473 miljarder dollar. Även andraplatsen ägs av en kinesisk bank, nämligen China Construction Bank vars tillgångar ligger runt 3000 miljarder dollar. Tredjeplatsen på vår lista över världens största banker intas dock av en anrik amerikansk superbank.

Legendariska JP Morgan Chase är ett av de äldsta finansbolagen i världen och med verksamhet i 60 länder också ett av de största. JP Morgan har fått namnet efter sin grundare och ingår i ”the big four” , skaran av de fyra största amerikanska bankerna. Övriga tre är Bank of America , Citigroup och Wells Fargo som under flera år placerat sig högst upp på listan av de amerikanska bankerna.

JP Morgan rankas idag som världens tredje största bank med tillgångar som överstiger 2490 miljarder dollar. Namnet JP Morgan Chase tillkom efter en ombildning vid millennieskiftet år 2000 då JP Morgan genomförde en fusion och slog ihop verksamheten med Chase Manhattan driven Rockerfeller-bankirerna. Syftet sägs vara att man ville ta upp kampen med den extremt aggressiva och framgångsrika banken Goldman Sachs.

Idag har JP Morgan Chase närmare en kvart miljon människor anställda. 2008 tog man via förvärv över det då krisdrabbade Bear Stearns. Överskridandet av regelverken och de gigantiska böterna som följde JP Morgan Chase har liksom de övriga amerikanska superbankerna stämts vid flera tillfällen och detta på mångmiljardbelopp.

Diverse grova ekobrott innan och under finanskrisen 2008 har uppdagats och lett till enorma bötesbelopp. I november 2013 betalade JP Morgan Chase världshistoriens största förlikning med den amerikanska staten för medveten försäljning av ej korrekt genomförda lån vilket ledde till bostadsbubblan i USA år 2007. Förlikningen innebar att JP Morgan chase fick betala 13 miljarder dollar i böter.

Bankens styrka blir uppenbar när vi tittar tillbaka på det faktum att bankens börskurs inte tog skada utan istället fortsatte stiga till All-Time-High-nivåer (!) I början av 2014 framkom det att JP Morgan gått med på att betala 2,593 miljarder dollar i böter och förlikningar för att ha undanhållit myndigheterna information om Bernie Madoffs enorma finansbedrägerier. JP Morgan Chase spelar onekligen ständig ”hard ball” och är beredda att göra det som krävs för att driva bankens linje igenom. Wells Fargo – Världens fjärde största bank På fjärdeplatsen finner vi Wells Fargo som tidigare varit högst rankad av USA-bankerna.

Banke startads redan år 1852 av kumpanerna Henry Wells och William Fargo. Tillgångarna är enorma och ligger strax under 2000 miljarder dollar. Nämnvärt är att Wells Fargo inte endast ägnar sig åt bankverksamhet utan även är en högeffektiv aktör inom post – och transportverksamhet.

På femteplatsen över världens största banker finner vi ytterligare en kinesisk bank:  Agricultural Bank of China. Sjätteplatsen innehas av Bank of America medan Bank of China Ltd återfinns på plats nummer sju. USA och China verkar detta år turas om att placera sig på topplistan då amerikanska Citigroup (ofta skyltat under benämningen Citibank) intartar åttondeplatsen.

Europas stjärna – Börsvärldens kund BNP Paribas Den franska Paris-baserade jättebanken BNP Paribas, som intar placeringen världens nionde största bank beskrivs ofta som Frankrikes motsvarighet till Handelsbanken. (I Paris finner man BNP:s bankomater på var och varannan gata. ) BNP förknippas för de flesta av våra läsare sannolikt med börshandlade produkter (ETP:er) där man är en av världens mest stabila och ledande aktörer.

BNP gjorde stor succé när man vid sin lansering på derivatbörsen Nordic Derivatives Exchange (ägt av Börsvärldens partner NGM) startade det stora ”hävstångskriget” genom att lansera BULL & BEAR-cerifikat med en hävstångsfaktor som motsvarade 10 gånger utväxlingen på DAX-index och OMX-index. Många av våra tradingkunder har sannolikt träffat på den trevlige, inom ETP-segmentet Nordenansvarige,  Conny Myhrberg på något av bankens tradingevent. Conny arbetade tidigare på RBS och deltog i processen att skapa det idag så populära finansiella instrumentet Mini Futures – en produkt som alla andra ETP-leverantörer därefter har kopierat.

Om vi tillåts krydda denna artikel med en gnutta humor kan vi avslöja att Conny sammanfattningsvis är ETP-proffset från Sörmland som bor i och driver ETP-verksamheten från kontoret Paris, men av principskäl konsekvent vägrar att lära sig franska. Banken har sitt svenska kontor på Nybrokajen mitt emot Strandvägen. Nämnas bör att BNP är en oerhört solid bank som med suverän skicklighet manövrerat verksamheten genom finanskriser.

Senast 2016 var BNP Paribas den bank som hade den största egna kassan av alla banker och därmed var världens rikaste bank. Ordet ”kreditrisk” i förhållande derivathandeln existerar knappast enligt Börsvärldens åsikt om denna Europas största och starkaste bank. Bankens tillgångar överstiger 2190 miljarder dollar.

En japansk bank på tionde plats På plats nummer 10 finner vi japanska Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG). Banken bildades så sent som 2005 när de två företagen Mitsubishi Tokyo Financial Group  och  UFJ Holdings  gick samman. Mitsubishi UFJ Financial Groups tillgångar överstiger 1700 miljarder dollar.

Banken är ett av Japans största publika bolag.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Handelsbanken

Mer från Börsvärlden

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt