Vinnaraktierna som printade nya All-Time-Highs i samband med sina rapporter
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Vinnaraktierna som printade nya All-Time-Highs i samband med sina rapporter

Vinnaraktierna

Ett tämligen välkänt mönster på börsen är att styrka tenderar att följas upp av fortsatt styrka och vice versa. Detta inte minst i de fall en kursrörelse underbyggs av stark ”fundamenta”. I denna analysartikel tittar vi därför närmare på en handfull bolag som belönades av marknaden med nya All-Time-High-noteringar i samband med sina senaste bolagsrapporter och just nu uppvisar väldigt hög trendstyrka. Som placerare är det lätt att känna att ”tåget redan har gått” när en aktie stiger 5-10 % i samband med exempelvis en stark kvartalsrapport.

Aktier som belönas av marknaden under rapportdagen har dock ofta en tendens att fortsätta uppvisa ett starkt momentum även en bra tid därefter. Stark rapport följs ofta upp av uppjusteringar från analyshusen Rapporter som överträffar förväntningarna följs många gånger upp av uppjusteringar av rekommendationer och riktkurser av analysfirmorna vilket tenderar att bidra till ett fortsatt positivt nyhetssentiment kring bolaget även en tid framåt. Positiva styrketecken att ha under uppsikt En fundamentalt ”bra” rapport som inte belönas av marknaden, ger en indikation om att förväntningarna helt enkelt var för högt ställda och av just den anledningen kan marknadens reaktion många gånger ge fler ledtrådar än innehållet i själva rapporten i sig.

Korten blir så att säga ”synade”. Ytterligare faktorer som vi värderar som positiva ”styrketecken” i samband med att en bolagsrapport presenteras är: en stark stängning på ära dagshögsta, en dagsomsättning som är högre än genomsnittet under den senaste perioden samt den allmänna tekniska trendstyrkan. Vi vill dock understryka att våra bedömningar är av generell karaktär, till viss mån innehåller subjektiva inslag och inte kan bekräftas av en kvantitativ studie/ren fakta.

Vi har heller inte tagit hänsyn till aktuellt p/e-tal och värdering – något som för investeraren också kan vara lämpligt att väga in i sin helhetsbedömning av aktierna i fråga. Bufab (BUFAB) Bufab, ett handelsföretag med verksamhet inom industrisegmentet, slog tidigare i veckan analytikerna på fingrarna med en stark rapport som fick kursen att rusa drygt 7 %. Vi har också efter rapporten fått se fortsatta insiderköp av huvudägaren, en av de ”effekter” som ofta tenderar att följa efter en fin rapport och ytterligare kan driva på aktiekursen uppåt.

Med en rusning på som högst drygt 16 % under de senaste dagarna faller nu aktien tillbaka i en välbehövlig rekyl som absolut är värd att ha under uppsikt. Tyvärr erbjuder inte grafen så mycket ”information” då aktien befinner sig på ny mark, men rekyler hela vägen ner mot ”gappet” och den tidigare toppen kring 82-85 kronor kan tolereras. Vid en etablering därunder börjar trenden utmanas rejält och läget blir ett annat.

Sportamore (SPOR) Även i fallet med Sportamore mottogs rapporten med glädje och marknaden hissade aktien 17 % under rapportdagen. Även här ter sig oddsen goda för en ”fortsättningseffekt” under en period framåt. Tekniskt ser vi helst återtest ner mot den tidigare ATH-toppen kring 97 kronor.

Ett fall ner under denna kan öppna för stängning av ”gappet” och en rekyl ner mot 89-90 kronor ter sig då inte osannolik och fortfarande acceptabel inom ramarna för trendmönstret. eWork Group (EWRK) eWork släppte sin rapport redan under föregående vecka, men en rusning om 10 % under rapportdagen. Här ser vi ett bra exempel på de ”styrketecken” som vi omnämner ovan: gap upp, stängning på dagshögsta i kursstapeln (som dessutom är ATH i detta fall) som ytterligare förstärks av en historiskt hög volymomsättning under dagen.

Aktien noterade också nya toppar de tre efterföljande dagarna. Med säljsvansar de två senaste dagarna ser det nu ut som att aktien vill rekylera nedåt. Det är svårt att sia om några direkta stödnivåer men intervallet ner mot 85-88 kronor ser tekniskt mest intressant ut.

Det är dock allt annat än osannolikt att vi ser en botten etablera sig högre upp än så, något som är värt att ha under uppsikt. Troax Group (TROAX) Troax, ett bolag som arbetar med maskinskydd, lagerinredning och förråd av nätpaneler, fick ett starkt mottagande av marknaden under rapportdagen. Även här ser vi ett tydligt exempel på denna ”fortsättningseffekt” som ofta efterföljer ett starkt rapportmottagande, vilket kan ge investeraren en anledning att dels inte sälja av för hastigt, men även många gånger att faktiskt till och med överväga en entry efter en stark reaktion.

Aktien ser nu ut att inleda en möjlig ”vilofas” och stödnivåer att ha under uppsikt kan vara 220-225 kronor följt av en djupare rekyl ner mot 200-kronorsnivån. CellaVision (CEVI) CellaVision släppte sin rapport redan den 7 februari, men fortsatte även därefter att accelerera uppåt i hög fart. Notera också hur ett köpråd från tidningen Börsveckan ytterligare eldade på uppgången.

Återigen, många gånger vet inte analytikerna bättre än massan, och väljer ibland att skruva upp sina estimat och riktkurser dagarna efter att rapporten har publicerats. Efter en tvådagars rekyl såg vi under gårdagen en ”reversal”/omslagsformation. Om denna botten kring 117 kronor kan hålla ser läget starkt ut för ett nytt försök högre.

Marknadsrisk Värt att också ta i beaktande är den generella marknadsrisken där Stockholmsbörsens index nästan dagligen har noterat nya highs under de senaste veckorna. Det underliggande sentimentet ter sig alltjämt starkt på lång sikt, men den kortsiktiga rekylrisken för index som helhet har också ökat markant på sistone. Förtydligande Skribent: Daniel Åstrand, VD Börsvärlden.

För mer information om de riktlinjer som är framtagna för skapandet av en artikel, se Börsvärldens FRISKRIVNING. Inlägget Vinnaraktierna som printade nya All-Time-Highs i samband med sina rapporter dök först upp på Börsvärlden.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien CellaVision

Mer från Börsvärlden

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.