Tisdagens bolagsrapporter i sammandrag – Och marknadens dom
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Tisdagens bolagsrapporter i sammandrag – Och marknadens dom

Tisdagens

Några av tisdagens viktigaste bolagsrapporter i sammandrag – Och marknadens dom. VBG Group ökar omsättning och rörelseresultat under fjärde kvartalet – Aktien rejält upp Verkstadsbolaget VBG Group redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar högre vinst. Bolaget ökar utdelningen till 3,25 kronor (1,75).

“2017 har sammantaget varit ett starkt år för VBG Group. En milstolpe är att vi redovisar över tre miljarder i försäljning. Det beror naturligtvis på att Mobile Climate Control har ingått i koncernen under hela verksamhetsåret, men en starkt bidragande faktor är också att det har varit en mycket god underliggande konjunkturutveckling inom flera av de segment där vi är verksamma, både i Europa och USA” , säger vd Anders Birgersson i en kommentar.

“Helåret 2017 har präglats av en god konjunktur på nästan samtliga av koncernens marknader och generellt sett har vi också haft ett högt kapacitetsutnyttjande i våra fabriker, vilket är positivt, men med detta får vi även hantera de typiska följderna, i form av ökat tryck, högre råmaterialpriser samt förlängda leveranstider hos leverantörer. Det finns inget som tyder på några ändringar i konjunkturbilden för 2018 och med den riskspridning koncernen har idag, både geografiskt och kundmässigt, är vi sannolikt mindre känsliga för konjunktursvängningar än tidigare” , säger vd:n vidare. Bahnhof ökar intäkterna och resultatet rejält i fjärde kvartalet, god utdelningshöjning – Aktien upp Bredbandsoperatören Bahnhof ökar intäkterna och resultatet rejält i fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma kvartal i fjol.

Styrelsen föreslår att utdelningen höjs till 50 öre per aktie, jämfört med 32,5 öre i fjol, en ökning med 54 procent. Bolaget har genomfört en split som förändrar jämförelsetalen för vinsten per aktie och utdelningen. Bahnhofs prognos för helåret 2018 är ett rörelseresultat, ebit, på 145 miljoner kronor med en omsättning på 1,2 miljarder kronor.

Prognosen kommer stämmas av under året. Bolagets bedömning är att den lämnar utrymme för att på ett positivt sätt överträffa förväntningarna. Bahnhof växte under 2017 med 36 209 privatkunder netto, varav 10 181 kunder i fjärde kvartalet.

Bolagets kundbas i öppna stadsnät är därmed 282 534 hushåll. WeAreQiiwi ökar omsättning men minskar rörelseresultat under fjärde kvartalet – Aktien rejält ner Spelutvecklingsbolaget WeAreQiiwi Interactive redovisar ökad omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar även en ökad förlust.

WeAreQiiwi:s vd Erik Dale Rundberg uppger att cirka 95 procent av omsättningen under året härrör från spelet Backpacker. Rundberg uppger att under första kvartalet i år beräknar bolaget att lansera “Backpacker Arena” vilket är en ny social funktion i Backpacker där spelare kan utmana varandra och tävla om topplisteplaceringar. Med denna funktion breddar man de sociala inslagen i spelet och väver in ett quizformat som flera spelare har efterfrågat.

Vd:n delger även att de avser utöka spelportföljen med minst två nya titlar i år. Bolaget har stora förhoppningar om att öka intäkterna samt fördela den över fler speltitlar. Vidare bedömer bolaget att de har goda möjligheter att lyckas med effektiv korsmarknadsföring när man utvecklar speltitlar mot likartade målgrupper.

Scandic Hotels justerade ebitda-resultat i nivå med vinstvarning för fjärde kvartalet – Aktien ner Hotelloperatören Scandic Hotels redovisar ökande omsättning under fjärde kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar ett justerat ebitda-resultat som är i linje med tidigare aviserad nivå. Bolaget ökar utdelningen till 3,40 kronor (3,15), väntat var 3,45.

“Vi bedömer att omsättningstillväxten för jämförbara enheter, justerat för kalendereffekter, kommer att vara positiv under det första kvartalet i linje med utvecklingen under det fjärde kvartalet. Det faktum att påsken delvis infaller under det första kvartalet i år beräknas påverka kvartalets omsättning negativt med 4-5 procentenheter” , skriver bolaget i rapporten. Shortcut Media ökar intäkterna men vänder till förlust i fjärde kvartalet – Aktien rejält ner Filmproduktionsbolaget Shortcut Media ökar intäkterna men vänder till förlust i fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma kvartal i fjol.

“Rörelsemarginalen ska höjas under 2018. Vi har under andra halvan av 2017 genomfört flera åtgärder för att effektivisera verksamheten. Genom två lokalflyttar, konsolidering av redovisningssystem och gemensamma inköp räknar vi med successivt sjunkande overhead-kostnader under 2018” , kommenterar vd Anders Brinck i bokslutskommunikén.

“Produktion till digitala kanaler förväntas ha en fortsatt god tillväxt under 2018. Produktion till traditionella kanaler bedöms minska 2018, vilket väntas hålla ned den totala tillväxten något. Vi räknar med att den största effekten från denna omställning kommer att ske under årets två första kvartal” , fortsätter Anders Brinck.

Shortcut Media siktar för helåret 2018 på en omsättning på 65 till 75 miljoner kronor och en rörelsemarginal före goodwillavskrivningar, ebita, i intervallet 5 till 10 procent. BTS ökar intäkterna och resultatet i fjärde kvartalet, höjer utdelningen – Aktien upp Konsult- och utbildningsbolaget BTS Group redovisar ökande intäkter och resultat under fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma period året innan. Bolaget föreslår att utdelningen höjs till 2,80 kronor per aktie (2,50).

Bolaget spår att resultatet före skatt 2018 blir högre än motsvarande resultat 2017. “Vi gör vårt bästa år någonsin. Under 2017 ökar intäkterna med 12 procent och resultatet med 19 procent.

Under 2018 förväntar vi oss en fortsatt god tillväxt och ett resultat före skatt som är bättre än föregående år. Skattereformen i USA bedöms också påverka positivt under kommande räkenskapsår. Som ett exempel, om 2018 års skattesatser gällt under 2016 så hade det årets resultat efter skatt varit 7 procent högre” , kommenterar Henrik Ekelund, vd i BTS Group i bokslutskommunikén.

Scandi Standard ökar vinsten rejält i fjärde kvartalet – Aktien rejält upp Kycklingbolaget Scandi Standard redovisar en rejäl vinstökning i fjärde kvartalet 2017 jämfört med samma kvartal föregående år. Bolaget föreslår att utdelningen höjs till 1,80 kronor per aktie (1,35), en ökning med 33 procent. Resultatet efter skatt blev 58,3 miljoner kronor (0,7) Resultat per aktie hamnade på 0,89 kronor (0,01), vilket innebär en ökning med 8 800 procent mot föregående år.

Scandi Standard bedömer att koncernens resultat och marginal kortsiktigt kommer att påverkas av ett antal faktorer. Vd Leif Bergvall Hansen är dock övertygad om att bolaget kommer att se en mer positiv utveckling under andra halvåret. Scandi Standard är också väl positionerade för att under de kommande åren uppnå både organisk och strukturell tillväxt.

Artikeln i sin helhet
Denna källa har få eller inga artiklar bakom betalvägg
Läs hela artikeln

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Bahnhof

Mer från Börsvärlden

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt