Nyhet

Amortera

Amortera eller spara?

Bostadspriserna har fortsatt att stiga i Sverige de senaste åren. En naturlig konsekvens av detta är att svenskarnas bolån blir allt högre. Både den genomsnittliga belåningsgraden (lånets storlek i förhållande till bostadens värde) och skuldkvoten (lånets storlek i förhållande till låntagarens inkomst) har ökat för nya låntagare. Om detta kan du läsa mer i Finansinspektionens rapport: Den svenska bolånemarknaden 2021.

Samtidigt som lånen blev större har Finansinspektionen tillfälligt pausat det amorteringskrav som funnits det senaste åren under en period mellan april 2020 och augusti 2021. Men amorteringskravet är nu på väg tillbaka.

Hur ska man då tänka när det kommer till sparande eller amortering? Kanske har du ett gammalt lån som gör att du inte omfattas av amorteringskravet. Eller så har du så god marginal i din ekonomi att du har möjlighet att både amortera på bolånet och spara på annat sätt och funderar på hur du ska fördela pengarna mellan amortering och sparande.

För det första kan vi konstatera att räntorna är väldigt låga för tillfället. Det vill säga den besparing du gör i räntekostnad varje månad av att få ner lånets storlek med någon tusenlapp blir knappt märkbar. Det är också mycket troligt att du kan få en högre avkastning på dina pengar om du investerar de på börsen långsiktigt än den ränta på runt 1% som du betalar på bolånet. Så rent matematiskt talar detta för att du bör amortera så lite som möjligt och istället spara pengarna i aktier eller aktiefonder.

Läs även: Bästa aktierna - Hur du hittar spännande aktier

Men valet är inte alltid så självklart som det först kan låta. När vi säger att börsen bör slå bolånets ränta pratar vi om en jämförelse på riktigt lång sikt. På kort sikt kan börsen nästan lika väl gå ner 20% som upp 20% och på kortare sikt än fem eller kanske till och med tio år är det svårt att uttala sig om börsens troliga avkastning.

Att behöva sälja en bostad som efter en prisnedgång är värd mindre än bolånet är inget kul. Och att du då sparat pengar på börsen istället för att amortera blir en klen tröst om börsen samtidigt gått ner i värde.

I slutänden är det alltså en fråga om riskvilja. Den som kompletterat sitt vanliga bolån med ett blancolån och har en belåningsgrad över 85% bör troligtvis betala av blancolånet så snabbt det bara går. Har du däremot ett lån med under 70% belåningsgrad är det troligtvis klokt att amortera så lite som möjligt och istället spara pengarna i tex indexfonder. Över tid bör det kunna ge en avkastning på 6-10% om året vilket vida överstiger en boränta på runt 1%.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt