Amortera eller spara? - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Amortera eller spara?

Bostadspriserna har fortsatt att stiga i Sverige de senaste åren. En naturlig konsekvens av detta är att svenskarnas bolån blir allt högre. Både den genomsnittliga belåningsgraden (lånets storlek i förhållande till bostadens värde) och skuldkvoten (lånets storlek i förhållande till låntagarens inkomst) har ökat för nya låntagare. Om detta kan du läsa mer i Finansinspektionens rapport: Den svenska bolånemarknaden 2021.

Samtidigt som lånen blev större har Finansinspektionen tillfälligt pausat det amorteringskrav som funnits det senaste åren under en period mellan april 2020 och augusti 2021. Men amorteringskravet är nu på väg tillbaka.

Hur ska man då tänka när det kommer till sparande eller amortering? Kanske har du ett gammalt lån som gör att du inte omfattas av amorteringskravet. Eller så har du så god marginal i din ekonomi att du har möjlighet att både amortera på bolånet och spara på annat sätt och funderar på hur du ska fördela pengarna mellan amortering och sparande.

För det första kan vi konstatera att räntorna är väldigt låga för tillfället. Det vill säga den besparing du gör i räntekostnad varje månad av att få ner lånets storlek med någon tusenlapp blir knappt märkbar. Det är också mycket troligt att du kan få en högre avkastning på dina pengar om du investerar de på börsen långsiktigt än den ränta på runt 1% som du betalar på bolånet. Så rent matematiskt talar detta för att du bör amortera så lite som möjligt och istället spara pengarna i aktier eller aktiefonder.

Läs även: Bästa aktierna - Hur du hittar spännande aktier

Men valet är inte alltid så självklart som det först kan låta. När vi säger att börsen bör slå bolånets ränta pratar vi om en jämförelse på riktigt lång sikt. På kort sikt kan börsen nästan lika väl gå ner 20% som upp 20% och på kortare sikt än fem eller kanske till och med tio år är det svårt att uttala sig om börsens troliga avkastning.

Att behöva sälja en bostad som efter en prisnedgång är värd mindre än bolånet är inget kul. Och att du då sparat pengar på börsen istället för att amortera blir en klen tröst om börsen samtidigt gått ner i värde.

I slutänden är det alltså en fråga om riskvilja. Den som kompletterat sitt vanliga bolån med ett blancolån och har en belåningsgrad över 85% bör troligtvis betala av blancolånet så snabbt det bara går. Har du däremot ett lån med under 70% belåningsgrad är det troligtvis klokt att amortera så lite som möjligt och istället spara pengarna i tex indexfonder. Över tid bör det kunna ge en avkastning på 6-10% om året vilket vida överstiger en boränta på runt 1%.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev