Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Amortera

Amortera eller spara?

Bostadspriserna har fortsatt att stiga i Sverige de senaste åren. En naturlig konsekvens av detta är att svenskarnas bolån blir allt högre. Både den genomsnittliga belåningsgraden (lånets storlek i förhållande till bostadens värde) och skuldkvoten (lånets storlek i förhållande till låntagarens inkomst) har ökat för nya låntagare. Om detta kan du läsa mer i Finansinspektionens rapport: Den svenska bolånemarknaden 2021.

Samtidigt som lånen blev större har Finansinspektionen tillfälligt pausat det amorteringskrav som funnits det senaste åren under en period mellan april 2020 och augusti 2021. Men amorteringskravet är nu på väg tillbaka.

Hur ska man då tänka när det kommer till sparande eller amortering? Kanske har du ett gammalt lån som gör att du inte omfattas av amorteringskravet. Eller så har du så god marginal i din ekonomi att du har möjlighet att både amortera på bolånet och spara på annat sätt och funderar på hur du ska fördela pengarna mellan amortering och sparande.

För det första kan vi konstatera att räntorna är väldigt låga för tillfället. Det vill säga den besparing du gör i räntekostnad varje månad av att få ner lånets storlek med någon tusenlapp blir knappt märkbar. Det är också mycket troligt att du kan få en högre avkastning på dina pengar om du investerar de på börsen långsiktigt än den ränta på runt 1% som du betalar på bolånet. Så rent matematiskt talar detta för att du bör amortera så lite som möjligt och istället spara pengarna i aktier eller aktiefonder.

Läs även: Bästa aktierna - Hur du hittar spännande aktier

Men valet är inte alltid så självklart som det först kan låta. När vi säger att börsen bör slå bolånets ränta pratar vi om en jämförelse på riktigt lång sikt. På kort sikt kan börsen nästan lika väl gå ner 20% som upp 20% och på kortare sikt än fem eller kanske till och med tio år är det svårt att uttala sig om börsens troliga avkastning.

Att behöva sälja en bostad som efter en prisnedgång är värd mindre än bolånet är inget kul. Och att du då sparat pengar på börsen istället för att amortera blir en klen tröst om börsen samtidigt gått ner i värde.

I slutänden är det alltså en fråga om riskvilja. Den som kompletterat sitt vanliga bolån med ett blancolån och har en belåningsgrad över 85% bör troligtvis betala av blancolånet så snabbt det bara går. Har du däremot ett lån med under 70% belåningsgrad är det troligtvis klokt att amortera så lite som möjligt och istället spara pengarna i tex indexfonder. Över tid bör det kunna ge en avkastning på 6-10% om året vilket vida överstiger en boränta på runt 1%.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.