Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Bäst

Bäst betalda svenskarna i NHL nu och då

Spelarna i NHL har oftast bra betalt, det är det som lockar många till ligan. Vi har kollat lite på hur löneläget ser ut just nu och hur det har sett ut i historien. Lönereglerna har förändrats en del vilket har påverkat hur bra betalt spelarna har kunnat få. Vi kollar också hur löneläget är på damsidan.

Intresset för NHL är minst lika starkt som alltid, och det är verkligen inte någon brist på svenskintressen. Vi har runt 100 st svenska spelare fördelat på ca 30 av lagen, sen har vi tränare och annan assisterande personal också. För alla oss som inte är där och får vara mitt i allt som händer kan det vara en tröst att få spela på ishockey och ta del av grymma speltips på Betting.com i stället.

Stor förändring av lönerna efter reglering

Efter säsongen 2004/2005 ändrades reglerna för hur mycket lagen i NHL fick betala ut totalt i lön till sina spelare varje år sjönk lönerna för de bäst betalda kraftigt. Det gjorde att spelarna skrev längre kontrakt med en totalsumma för de åren som de skrivit på för. För spelarna och deras familjer kan det ha varit en trygghet att veta hur de närmaste åren kommer att se ut. För lagen kan vara förödande om det inte går som man har tänkt sig med ändå är låst till konstellationen som kontrakterats.

Innan lönereglerna ändrades

Månadslönerna innan lockouten som ändrade lönereglerna 2004/2005 var högre än vad många förstår.

De bäst betalda svenskarna i svenska kronor före regeländringen och deras månadslön och NHL-lag

  1. Nicklas Lidström, 8,8 miljoner - Detroit
  2. Peter Forsberg, 7,9 miljoner – Colorado
  3. Mats Sundin, 7,5 miljoner - Toronto
  4. Markus Näslund, 3,8 miljoner - Vancouver
  5. Daniel Alfredsson, 3,3 miljoner – Ottawa

Svenska lönevinnarna 2020/2021 i NHL

1) Nicklas Bäckström, center, Washington Capitals
Lön i kronor 2019/2020: 103,5 miljoner kronor
Kontrakt till och med: 2024/25
Totalt kontraktsvärde: 397 miljoner kronor

2) Erik Karlsson, försvarare, San Jose Sharks
Lön i kronor: 103,5 miljoner kronor
Kontrakt till och med: 2026/27
Totalt kontraktsvärde: 793 miljoner kronor

3) Victor Hedman, försvarare, Tampa Bay Lightning
Lön i kronor: 68,9 miljoner kronor
Kontrakt till och med: 2024/25
Totalt kontraktsvärde: 543 miljoner kronor

4) Oliver Ekman Larsson, försvarare, Arizona Coyotes
Lön i kronor: 68,9 miljoner kronor
Kontrakt till och med 2026/27
Totalt kontraktsvärde: 569 miljoner kronor

Högre årslön även innan omräkning av inflation

Om man räknar om Niklas Lidströms lön till årslön hamnar man på 105,6 miljoner kronor. Det är 2,1 miljoner mer än vad Nicklas Bäckström tjänar 19/20. Räknar man med inflationen under dessa år skulle det motsvara lite mer än 2,5 miljoner kronor mer än vad ”Bäckis” tjänar.

Lönelistan för olika sporter

Det är inte i alla sporter som lönen är så hög, utan inkomsterna består av sponsorpengar, vinstpengar och andra intäkter. I lagsporterna är det en fast lön som gäller, även om vissa har sidoinkomster som sponsoravtal om kontrakten tillåter det. Hockeyn leder ligan över bäst betalda sporterna följd av baseball och basket. Även om vi i Sverige inte är bekanta med dessa sporter är de väldigt stora internationellt och växer sakta men säkert på sig även här.

Fotbollen god fyra

Den andra stora sporten i Sverige ligger fyra på lönelistan världen över. Det kan bero på att det inte är en jättestor sport i jättelandet USA. Att det inte är en populär sport i Amerika syns på löneläget i MLS. Genomsnittslönen i den amerikanska ligan ligger på ca 4 miljoner Skr/år, det ska jämföras med spelarna i Premier League som har en snittlön på 30 miljoner svenska kronor/år.

Damligan på skamligt låga nivåer

Motsvarigheten för kvinnor till NHL är NWHL, det är inte en stor liga och inför 2019 bestod den endast av fem lag. När man hör vad tjejerna tjänar förstår man det. Genomsnittslönen ligger på 20 000 kr/säsong. Alltså inte per månad utan för hela säsongen, de har dessutom inte rätt till någon sjuklön. Det gör att det inte är många som har råd att spela på proffsnivå så att få ihop flera lag är inte lätt. Det riskerar dessutom att leda till att det inte är de bästa spelarna som är med utan de som har råd.

Bäst betalda sporterna för kvinnor

Det är tydligt att det är tennis man ska hålla på med som kvinna om man vill ha chans att tjäna stora pengar. Först på 12e plats har en fotbollsspelare klämt sig in Alex Morgan och på 13e plats ligger en indisk badmintonspelare, P.V Sindhu.

Den som ledde ligan 2019 var inte helt förvånande Serena Williams men en total inkomst på 282 miljoner kronor. Då stod prispengar för 40,7 miljoner och resten av sponsorkontrakt.

Tvåa på samma lista ligger en annan tennisspelare, Naomi Osaka med en totalinkomst på 235 miljoner kronor. Hon spelare ihop 80,4 miljoner av dessa men har inte fått ett lika eftertraktat namn för sponsorerna än, eller så har hon inte satsat lika hårt på den delen. Det är trots mycket jobb att jaga och underhålla sponsorer utöver att vara en tennisspelare på den här nivån.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt