Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Ett

Ett kreditkort kan förenkla din månadsbudget

Ekonomiexperter varnar ofta för att använda kreditkort, men om det sköts på rätt sätt kan det vara en bra hjälp i vardagen för de flesta svenskar. Kreditkort kan hjälpa till att balansera privatekonomin och förenkla månadsbudgeten genom att samla ihop alla små kostnader till en större summa.

Att budgetera är a och o om man vill ha en lättöverskådlig privatekonomi som är lätt att sköta om. Budgetering är inte svårt att lära sig och det finns många värdefulla budgettips att ta del av på ekonomisidor som till exempel Buffert, en av Sveriges största ekonomibloggar. En månadsbudget kan vara mycket detaljerad eller ganska enkel, men alla utgifter och inkomster måste alltid finnas med. Eftersom de flesta har många små utgifter varje månad är det många poster att spåra, hålla koll på och skriva ner. Det kan vara tidskrävande och det är här ett kreditkort kan vara till god hjälp.

Du ska aldrig använda ett kreditkort för att betala din hyra eller amortering, räkningar och avbetalningar på andra lån. Men om du vill hålla koll på alla andra utgifter du har varje månad kan du använda ett kreditkort. Istället för att hålla koll på detaljerade poster och olika kategorier i budgeten, kan du bestämma dig för en enda summa som du får spendera på kreditkortet. Det gör budgeteringen enklare, samtidigt som det kan ge dig bättre koll på vad du spenderar varje månad. Sätter du till exempel en gräns på 8000 kronor på kreditkortet varje månad så ska det täcka alla kostnader som mat, nöjen, abonnemang och resor. Då räcker det att sätta upp 8000 kronor som en post i din budgetplan, istället för att skriva ner varenda liten kostnad och kategori.

Vad är då skillnaden på att använda ett kreditkort och ett vanligt betalkort som du sätter över pengar till varje månad? Kreditkortet kan komma med olika fördelar som poäng på matinköp, reseförsäkringar eller återbäring på inköp. Om du bara använder kreditkortet då och då så är det väldigt få poäng eller små belöningar som inte gör någon större skillnad. Men när du använder kreditkortet för nästan alla dina inköp så börjar du snabbt märka av de olika bonussystemens fördelar.

En annan fördel med kreditkort är att de ofta kommer med ett högre skydd än vanliga bankkort. Handlar du ofta online är det extra viktigt, eftersom det kan vara enklare att få tillbaka pengarna om någon otillbörlig har dragit pengar från ditt kort.

Nackdelen med att använda kreditkort är att det tillkommer räntor som kan vara ganska höga. Det är därför viktigt att du alltid betalar av kortet inom en månad och aldrig är försenad med dina avbetalningar.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.