Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Ett

Ett kreditkort kan förenkla din månadsbudget

Ekonomiexperter varnar ofta för att använda kreditkort, men om det sköts på rätt sätt kan det vara en bra hjälp i vardagen för de flesta svenskar. Kreditkort kan hjälpa till att balansera privatekonomin och förenkla månadsbudgeten genom att samla ihop alla små kostnader till en större summa.

Att budgetera är a och o om man vill ha en lättöverskådlig privatekonomi som är lätt att sköta om. Budgetering är inte svårt att lära sig och det finns många värdefulla budgettips att ta del av på ekonomisidor som till exempel Buffert, en av Sveriges största ekonomibloggar. En månadsbudget kan vara mycket detaljerad eller ganska enkel, men alla utgifter och inkomster måste alltid finnas med. Eftersom de flesta har många små utgifter varje månad är det många poster att spåra, hålla koll på och skriva ner. Det kan vara tidskrävande och det är här ett kreditkort kan vara till god hjälp.

Du ska aldrig använda ett kreditkort för att betala din hyra eller amortering, räkningar och avbetalningar på andra lån. Men om du vill hålla koll på alla andra utgifter du har varje månad kan du använda ett kreditkort. Istället för att hålla koll på detaljerade poster och olika kategorier i budgeten, kan du bestämma dig för en enda summa som du får spendera på kreditkortet. Det gör budgeteringen enklare, samtidigt som det kan ge dig bättre koll på vad du spenderar varje månad. Sätter du till exempel en gräns på 8000 kronor på kreditkortet varje månad så ska det täcka alla kostnader som mat, nöjen, abonnemang och resor. Då räcker det att sätta upp 8000 kronor som en post i din budgetplan, istället för att skriva ner varenda liten kostnad och kategori.

Vad är då skillnaden på att använda ett kreditkort och ett vanligt betalkort som du sätter över pengar till varje månad? Kreditkortet kan komma med olika fördelar som poäng på matinköp, reseförsäkringar eller återbäring på inköp. Om du bara använder kreditkortet då och då så är det väldigt få poäng eller små belöningar som inte gör någon större skillnad. Men när du använder kreditkortet för nästan alla dina inköp så börjar du snabbt märka av de olika bonussystemens fördelar.

En annan fördel med kreditkort är att de ofta kommer med ett högre skydd än vanliga bankkort. Handlar du ofta online är det extra viktigt, eftersom det kan vara enklare att få tillbaka pengarna om någon otillbörlig har dragit pengar från ditt kort.

Nackdelen med att använda kreditkort är att det tillkommer räntor som kan vara ganska höga. Det är därför viktigt att du alltid betalar av kortet inom en månad och aldrig är försenad med dina avbetalningar.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt