Ett kreditkort kan förenkla din månadsbudget - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Ett kreditkort kan förenkla din månadsbudget

Ekonomiexperter varnar ofta för att använda kreditkort, men om det sköts på rätt sätt kan det vara en bra hjälp i vardagen för de flesta svenskar. Kreditkort kan hjälpa till att balansera privatekonomin och förenkla månadsbudgeten genom att samla ihop alla små kostnader till en större summa.

Att budgetera är a och o om man vill ha en lättöverskådlig privatekonomi som är lätt att sköta om. Budgetering är inte svårt att lära sig och det finns många värdefulla budgettips att ta del av på ekonomisidor som till exempel Buffert, en av Sveriges största ekonomibloggar. En månadsbudget kan vara mycket detaljerad eller ganska enkel, men alla utgifter och inkomster måste alltid finnas med. Eftersom de flesta har många små utgifter varje månad är det många poster att spåra, hålla koll på och skriva ner. Det kan vara tidskrävande och det är här ett kreditkort kan vara till god hjälp.

Du ska aldrig använda ett kreditkort för att betala din hyra eller amortering, räkningar och avbetalningar på andra lån. Men om du vill hålla koll på alla andra utgifter du har varje månad kan du använda ett kreditkort. Istället för att hålla koll på detaljerade poster och olika kategorier i budgeten, kan du bestämma dig för en enda summa som du får spendera på kreditkortet. Det gör budgeteringen enklare, samtidigt som det kan ge dig bättre koll på vad du spenderar varje månad. Sätter du till exempel en gräns på 8000 kronor på kreditkortet varje månad så ska det täcka alla kostnader som mat, nöjen, abonnemang och resor. Då räcker det att sätta upp 8000 kronor som en post i din budgetplan, istället för att skriva ner varenda liten kostnad och kategori.

Vad är då skillnaden på att använda ett kreditkort och ett vanligt betalkort som du sätter över pengar till varje månad? Kreditkortet kan komma med olika fördelar som poäng på matinköp, reseförsäkringar eller återbäring på inköp. Om du bara använder kreditkortet då och då så är det väldigt få poäng eller små belöningar som inte gör någon större skillnad. Men när du använder kreditkortet för nästan alla dina inköp så börjar du snabbt märka av de olika bonussystemens fördelar.

En annan fördel med kreditkort är att de ofta kommer med ett högre skydd än vanliga bankkort. Handlar du ofta online är det extra viktigt, eftersom det kan vara enklare att få tillbaka pengarna om någon otillbörlig har dragit pengar från ditt kort.

Nackdelen med att använda kreditkort är att det tillkommer räntor som kan vara ganska höga. Det är därför viktigt att du alltid betalar av kortet inom en månad och aldrig är försenad med dina avbetalningar.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev