Nyhet

Gjensidige

Gjensidige hade rekordtillväxt på Oslobörsen i år

Koncernen Gjensidige som är noterade på Oslobörsen redovisade inkomster på 1,5 miljarder norska kronor i tredje kvartalet. Det motsvarar en ökning på 451 miljoner sedan samma period i fjol. När kvartalsrapporten publicerades rusade aktien på Oslobörsen.

Gjensidige koncernchef Helge Leiro Baastad publicerade försäkringsbolagets kvartalsrapport tisdagen den 20 oktober. Investerarna på Oslobörsen reagerade genom att skicka upp Gjensidiges aktie till rekordnivåer och som högst låg den på 4,5 procent. Uppgången bromsade på 1,08 procent vid stängningstid. Bakom rekordresultatet ligger höjda försäkringspriser, men även ökad försäljning av vissa försäkringar och minskade försäkringskrav på grund av pandemin.

I kvartalsrapporten framgår det också att totalkostnadsprocenten (combined ratio) för Gjensidiges verksamhet i Sverige förbättrades med 9,6 procentenheter till 84 procent från 90,6 för samma period i fjol. Totalkostnadsprocenten visar försäkringsbolags lönsamhet och är en kvot mellan kostnader och utgifter.

Helge Leiro Baastad kommenterade resultatet som offentliggjordes i kvartalsrapporten:

– Vi är väldigt nöjda med att leverera ett starkt resultat under tredje kvartalet, inklusive det bästa försäkringsresultatet för ett kvartal någonsin. Vi levererar starka resultat i Norge och vår verksamhet utanför Norge fortsätter att gå framåt. Jag är också mycket glad för att vi ännu en gång toppar inom kundnöjdhet i den norska finansbranschen och ligger på sjätte plats oavsett bransch i den årliga Ipsos-mätningen.

Gjensidige har haft färre försäkringskrav i år på grund av att fler arbetar hemifrån och att färre kör bil. Under pandemin har de varit färre personer som har tagit ut reseförsäkringar, men eftersom Gjensidige har haft återförsäkringar i internationella försäkringsbolag så har det inte påverkat koncernen negativt. Återförsäkringar innebär att försäkringsbolag tecknar egna försäkringar för att skydda sig mot förlustrisker.

Kraven för avbeställningar och hemtransport har ökat under pandemin, men det har trots det lett till stora besparingar. Efter årets tre första kvartal visar facit att Gjensidige har sparat in 167 miljoner NOK på minskade försäkringskrav.

Helge Leiro Baastad har berättat för den norska nättidningen E24 att situationen börjar bli mer normal nu i det fjärde kvartalet. Det som fortfarande kommer att vara annorlunda är internationella resor som de räknar med kommer att vara osannolikt under stora delar av 2021. För Gjensidige innebär det att de kommer att ha mindre skador och krav som är knutet till det.

Gjensidige består av två delar, försäkring och finansområdet som placerar kapital i finansmarknaden. Under 2020 har finansavkastningen påverkats mycket negativt av pandemin, men försäkringsverksamheten har aldrig tjänat mer pengar. Försäkringsbolaget har funnits sedan 1816 i Norge och de öppnade sin svenska filial 2006. Gjensidige Forsikring ASA blev noterade på Oslobörsen den 10 december 2010.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt