Gjensidige hade rekordtillväxt på Oslobörsen i år - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Gjensidige hade rekordtillväxt på Oslobörsen i år

Koncernen Gjensidige som är noterade på Oslobörsen redovisade inkomster på 1,5 miljarder norska kronor i tredje kvartalet. Det motsvarar en ökning på 451 miljoner sedan samma period i fjol. När kvartalsrapporten publicerades rusade aktien på Oslobörsen.

Gjensidige koncernchef Helge Leiro Baastad publicerade försäkringsbolagets kvartalsrapport tisdagen den 20 oktober. Investerarna på Oslobörsen reagerade genom att skicka upp Gjensidiges aktie till rekordnivåer och som högst låg den på 4,5 procent. Uppgången bromsade på 1,08 procent vid stängningstid. Bakom rekordresultatet ligger höjda försäkringspriser, men även ökad försäljning av vissa försäkringar och minskade försäkringskrav på grund av pandemin.

I kvartalsrapporten framgår det också att totalkostnadsprocenten (combined ratio) för Gjensidiges verksamhet i Sverige förbättrades med 9,6 procentenheter till 84 procent från 90,6 för samma period i fjol. Totalkostnadsprocenten visar försäkringsbolags lönsamhet och är en kvot mellan kostnader och utgifter.

Helge Leiro Baastad kommenterade resultatet som offentliggjordes i kvartalsrapporten:

– Vi är väldigt nöjda med att leverera ett starkt resultat under tredje kvartalet, inklusive det bästa försäkringsresultatet för ett kvartal någonsin. Vi levererar starka resultat i Norge och vår verksamhet utanför Norge fortsätter att gå framåt. Jag är också mycket glad för att vi ännu en gång toppar inom kundnöjdhet i den norska finansbranschen och ligger på sjätte plats oavsett bransch i den årliga Ipsos-mätningen.

Gjensidige har haft färre försäkringskrav i år på grund av att fler arbetar hemifrån och att färre kör bil. Under pandemin har de varit färre personer som har tagit ut reseförsäkringar, men eftersom Gjensidige har haft återförsäkringar i internationella försäkringsbolag så har det inte påverkat koncernen negativt. Återförsäkringar innebär att försäkringsbolag tecknar egna försäkringar för att skydda sig mot förlustrisker.

Kraven för avbeställningar och hemtransport har ökat under pandemin, men det har trots det lett till stora besparingar. Efter årets tre första kvartal visar facit att Gjensidige har sparat in 167 miljoner NOK på minskade försäkringskrav.

Helge Leiro Baastad har berättat för den norska nättidningen E24 att situationen börjar bli mer normal nu i det fjärde kvartalet. Det som fortfarande kommer att vara annorlunda är internationella resor som de räknar med kommer att vara osannolikt under stora delar av 2021. För Gjensidige innebär det att de kommer att ha mindre skador och krav som är knutet till det.

Gjensidige består av två delar, försäkring och finansområdet som placerar kapital i finansmarknaden. Under 2020 har finansavkastningen påverkats mycket negativt av pandemin, men försäkringsverksamheten har aldrig tjänat mer pengar. Försäkringsbolaget har funnits sedan 1816 i Norge och de öppnade sin svenska filial 2006. Gjensidige Forsikring ASA blev noterade på Oslobörsen den 10 december 2010.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev