Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Insplorion

Insplorion - En del av megatrenderna inom den gröna omställningen

Svenska cleantech- och sensorbolaget Insplorion, utvecklare av världens snabbaste vätgassensor, tar in 60 miljoner kronor för att ta en stark position på de kraftigt växande vätgas- och batterimarknaderna. Det accelererande bolaget tar samtidigt steget från Spotlight till Nasdaq First North.

Insplorion utmärker sig genom sin patenterade sensorplattform där nanopartiklar används för att producera uppkopplade sensorer som är små, mätnoggranna och lätta att masstillverka. Bolaget kan idag stoltsera med att man utvecklat världens snabbaste vätgassensor som har potentialen att bli en nyckelkomponent inom optimering av bland annat fordon, infrastruktur och vätgas som el- och värmekälla.

I produktportföljen finns även luftkvalitetssensorer som ger stabil övervakning av föroreningar i bland annat städer, samt bolagets sensor för litiumjonbatterier som, genom att mäta direkt i batteriets kemi, möjliggör en kapacitetshöjning i batteriet med upp till 50 procent, samtidigt som laddningshastigheten förbättras avsevärt.

För att optimera processer som möjliggör en accelererad övergång till fossilfri energi, till exempel användandet av batterier istället för diesel i bilar, behövs mer exakt data. Det är sensorer som samlar in den datan. Våra sensorer, som inkluderar tre patentfamiljer, har visat sig världsledande och globalt efterfrågade. Vi satsar nu för att växa kraftigt och ta en stark position inom flera områden som drar nytta av megatrenderna inom den gröna omställningen,

säger Insplorions vd Patrik Dahlqvist.

Dubbla emissioner

För att skapa finansiellt utrymme och realisera bolagets exponentiella tillväxtpotential inom primärt vätgas- och batterisensorer har bolaget genomfört en riktad emission på 30 miljoner kronor. Parallellt erbjuds befintliga aktieägare och nya investerare möjligheten att teckna i en fullt garanterad företrädesemission som tillför bolaget ytterligare 30,3 miljoner kronor. Teckningskursen är satt till 20 kronor per aktie och teckningsperioden för företrädesemissionen är 1 – 15 december.

Läs mer om bolaget på Insplorions emissionssida.

Institutionella investerare äntrar bolaget

Bolagets vätgassensor har under senaste året utvecklats snabbt och uppmärksammats globalt, inte minst hos institutionella investerare som AP Ventures, en Londonbaserad specialistfond fokuserad på värdekedjan för vätgas. Fonden tar nästan en tredjedel av Insplorions riktade emission och blir en strategisk partner med deras stora nätverk inom vätgasekonomin.

Att säkerställa säker produktion, transport, lagring och användning av vätgas är nyckeln till den globala vätgasekonomin och vi tror att Insplorions sensorer matchar dessa utmaningar. Sensorerna kan även stödja utvecklingen av en mer effektiv och kostnadseffektiv utrustning, så som bränsleceller. Vi är mycket imponerade av mångsidigheten hos tekniken, som har användningsområden utanför värdekedjan för vätgas och vi är även mycket imponerade av Insplorion-teamet. Vi är glada att få vara med på resan när bolaget växer och kommersialiserar sin innovativa teknik,

säger Andrew Hinkly, Managing Partner på AP Ventures, i en kommentar.

Går till First North

Efter avslutad företrädesemission kommer bolaget byta handelsplats från Spotlight till Nasdaq First North.

Nasdaq är en internationell handelsplats som kommer öka vår synlighet för såväl internationella som institutionella investerare,

avslutar vd Patrik Dahlqvist.    

Insplorions företrädesemission är öppen för allmänheten mellan 1–15 december. Läs mer om bolaget, emissionen och hur du tecknar nedan.

Företrädesemissionen

  • Teckningskurs: 20 SEK
  • Teckningsperiod: 1 – 15 december
  • Volym: 30,3 MSEK
Teckna aktier via Avanza Teckna aktier via Nordnet Läs mer på bolagets emissionssida
Naventus Corporate Finance är finansiell rådgivare i emissionen.

Prospektet har godkänts och registrerats av Finansinspektionen samt offentliggjorts på www.insplorion.com/emission. Finansinspektionens godkännande av Prospektet ska inte uppfattas som ett godkännande av de nya aktierna. Eventuellt investeringsbeslut bör, för att en investerare fullt ut ska förstå de potentiella riskerna och fördelarna som är förknippade med beslutet att delta i Erbjudandet, enbart fattas baserat på informationen i Prospektet. Investerare rekommenderas att läsa hela Prospektet.

Läses av andra just nu

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: info@borskollen.se

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.