Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Hur

Hur outsourcing av löner kan hjälpa företaget

Den största och viktigaste kostnaden i ett företag är ofta lön och ersättningar till personal. Felaktig hantering av löner kan dessutom påverka relationen mellan anställda och företaget. Löneadministrationen måste hanteras korrekt och effektivt, men det är inte alla som har en optimal lösning. Många företag kan tjäna på att outsourca löneadministrationen.

Mindre företag har inte alltid råd att heltidsanställa en person som bara arbetar med löneadministration. En enda anställd gör dessutom att det blir sårbart, för blir den anställda sjuk eller frånvarande under en längre tid så finns det ingen som sköter administrationen. För små företag kan outsourcing av löner vara en mer kostnadseffektiv strategi, men det kan även vara ett bra alternativ för större företag som vill fokusera på kärnverksamheten och minska administrativt arbete. Att kunna behålla fokus på kärnverksamheten kan leda till mer intäkter.

En av fördelarna med att outsourca löneadministrationen är att företaget inte behöver investera i system och betala löpande kostnader för underhåll, drift och support. Det kan vara dyrt för företag att ha egna system och hålla dem uppdaterade.

Moderna och välrenommerade löneadministratörer har har ofta en digital systemplattform som gör det enkelt att samarbeta och som tar bort behovet av ett eget system för lönehantering. Ett exempel är löneadministratören Bokoredo som har en helt digital plattform och ett lönesystem som kan integreras med de flesta förtidssystem. De arbetar endast med molnlösningar och med egenutvecklad IT för att kunna erbjuda smidig hantering av tider, avvikelser och attest.

En av de största fördelarna med outsourcing av löner är att man slipper hålla reda på alla regler kring föräldraledighet, semester, vabbning och flextider. Som löneadministratör måste man även hantera olika kollektivavtal, förändrade myndighetskrav, tidrapporter och reseräkningar. Sker det några misstag så uppstår det tidskrävande administrativa problem och många anställda kan bli missnöjda om det blir problem. Dessutom kan det uppstå många extra kostnader som exempelvis förseningsavgifter och övertidsersättning för anställda som måste rätta till misstagen.

Ett tips är att räkna ut hur lång tid det tar för löneadministrationen i företag och jämföra den faktiska kostnaden med hur mycket det kostar att outsourca löner. En annan kostnad som också måste räknas med är hur mycket system och uppdateringar kostar, samt kostnaden för utbildningar som krävs för att hålla kunskaperna aktuella. Genom outsourcing så behöver inte egen personal utbildas löpande och personerna som hanterar outsourcad löneadministration är alltid uppdaterade på vilka regler och lagar som gäller. Hög kvalitet och kompetens är därför en garanti.

Om ett företag väljer att outsourca, så måste det finnas en kontaktperson i företaget som följer upp leverans, samarbete och all kontakt med outsourcingföretaget. Många företag som erbjuder outsourcing har även andra tjänster som kan komma till nytta.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt