Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Intäkter

Intäkter från sportsbetting godkänt i New Yorks budget

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har godkänt en budget för 2022 och den möjliggör lagligt onlinespel i staten för första gången. Beslutet kommer efter tre års intensiva förhandlingar med professionella sportligor och spelbolag. Det är endast sportsbetting som blir lagligt.

New York är nu den sextonde amerikanska staten på tre år och den största delstaten hittills som har legaliserat vadhållning online. Eftersom det har funnits långvariga restriktioner på vadhållning över hela landet innebär det att sektorn har en enormt outnyttjad potential för intäkter som genereras online.

New York sägs vara en av de potentiellt största marknaderna för sportsbetting i USA, men den nya marknaden kommer fortfarande att vara mycket kontrollerad och bara ha några få godkända aktörer. Marknaden kommer att drivas av delstaten på samma sätt som ett statslotteri och lagen tillåter inte att några nya casinon öppnas upp. Andrew Cuomo kommer även att tillåta sportsbetting från mobilen.

En av anledningarna till att Andrew Cuomo har valt att backa upp sportsbetting på nätet är på grund av att budgeten för 2022 saknar 15 miljarder dollar. Målet är att den nya spelmarknaden ska generera en inkomst på 500 miljoner dollar till staten. Pengarna ska bland annat hjälpa New York att återhämta sig efter Covid-19. En del experter har dock uttryckt tvivel om Cuomos ambitiösa planer och anser att han har överskattat hur mycket New York-borna kommer att spela för.

New York kommer att välja ut åtminstone två plattformar som sedan ska arbeta med minst fyra operatörer. Operatörerna kommer sedan att behöva dela minst 50 procent av sin vinst med staten. Skatten på vinsten är hög och går att jämföra med Storbritannien där vadhållare endast betalar 10 procent på vinsten för trav. I Sverige betalar alla spelbolag som har svensk licens 20 procent på vinsten i skatt. Experter har uttalat sig om att den höga skatten kan leda till att New York kanske inte blir en lika attraktiv marknad för spelföretag som de först trodde.

Bland de företag som har börjat tävla om att bli en av de fyra operatörerna hittar vi DraftKings, FanDuel, Bet365 och BetRivers. Än så länge har ingen operatör eller plattform valts ut.

Kritiska röster har uttryckt en oro över att den nya lagen kommer att leda till mer spelproblem. Det har man bland annat sett i grannstaten New Jersey som gjorde pengaspel online lagligt redan 2013. New Jersey har börjat se att problemspelandet har ökat och rapporterar in tre gånger fler problemspelare än det amerikanska genomsnittet. Precis som Storbritannien och Sverige kommer New York att låta en del av vinsten från spelande att gå till att förebygga och behandla problemspelande. Vinsten kommer även att användas för att finansiera ungdomssporten i delstaten.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt