Nyhet

Intäkter

Intäkter från sportsbetting godkänt i New Yorks budget

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har godkänt en budget för 2022 och den möjliggör lagligt onlinespel i staten för första gången. Beslutet kommer efter tre års intensiva förhandlingar med professionella sportligor och spelbolag. Det är endast sportsbetting som blir lagligt.

New York är nu den sextonde amerikanska staten på tre år och den största delstaten hittills som har legaliserat vadhållning online. Eftersom det har funnits långvariga restriktioner på vadhållning över hela landet innebär det att sektorn har en enormt outnyttjad potential för intäkter som genereras online.

New York sägs vara en av de potentiellt största marknaderna för sportsbetting i USA, men den nya marknaden kommer fortfarande att vara mycket kontrollerad och bara ha några få godkända aktörer. Marknaden kommer att drivas av delstaten på samma sätt som ett statslotteri och lagen tillåter inte att några nya casinon öppnas upp. Andrew Cuomo kommer även att tillåta sportsbetting från mobilen.

En av anledningarna till att Andrew Cuomo har valt att backa upp sportsbetting på nätet är på grund av att budgeten för 2022 saknar 15 miljarder dollar. Målet är att den nya spelmarknaden ska generera en inkomst på 500 miljoner dollar till staten. Pengarna ska bland annat hjälpa New York att återhämta sig efter Covid-19. En del experter har dock uttryckt tvivel om Cuomos ambitiösa planer och anser att han har överskattat hur mycket New York-borna kommer att spela för.

New York kommer att välja ut åtminstone två plattformar som sedan ska arbeta med minst fyra operatörer. Operatörerna kommer sedan att behöva dela minst 50 procent av sin vinst med staten. Skatten på vinsten är hög och går att jämföra med Storbritannien där vadhållare endast betalar 10 procent på vinsten för trav. I Sverige betalar alla spelbolag som har svensk licens 20 procent på vinsten i skatt. Experter har uttalat sig om att den höga skatten kan leda till att New York kanske inte blir en lika attraktiv marknad för spelföretag som de först trodde.

Bland de företag som har börjat tävla om att bli en av de fyra operatörerna hittar vi DraftKings, FanDuel, Bet365 och BetRivers. Än så länge har ingen operatör eller plattform valts ut.

Kritiska röster har uttryckt en oro över att den nya lagen kommer att leda till mer spelproblem. Det har man bland annat sett i grannstaten New Jersey som gjorde pengaspel online lagligt redan 2013. New Jersey har börjat se att problemspelandet har ökat och rapporterar in tre gånger fler problemspelare än det amerikanska genomsnittet. Precis som Storbritannien och Sverige kommer New York att låta en del av vinsten från spelande att gå till att förebygga och behandla problemspelande. Vinsten kommer även att användas för att finansiera ungdomssporten i delstaten.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt