Investeringsintresset fortsätter att öka i Sverige - Börskollen

Nyhet

Investeringsintresset fortsätter att öka i Sverige

Det har blivit trendigt att investera sitt sparkapital för att få en större avkastning. Sedan 2018 har antalet svenskar som sparar i aktier ökat stadigt. Under föregående år uppmärksammades ytterligare en markant ökning. Det syntes också ett skifte mellan män och kvinnor.

Källa: Unsplash

Olika sätt att investera

På grund av det växande intresset för att spara har det dykt upp fler forum, plattformar och sociala medie-profiler som pratar om investering. Marknaden är inte längre stängd för privatpersoner och fler har upptäckt att det går att investera sitt kapital på olika sätt.

En av de vanligaste investeringsmetoderna är att köpa och sälja aktier. Detta görs ofta genom banker eller aktiemäklare. Den som köper en aktie blir innehavare av den. Vinsten kommer vid försäljning för ett högre belopp än köpeskillingen, eller genom årliga utdelningar.

En relativt ny och växande investeringsform är handel med CFD kontrakt. Här ägs inga faktiska tillgångar utan investeraren spekulerar på prisrörelserna. CFD-kontrakt kan öppnas på samtliga tillgångar, från valutor och aktier till råvaror och index. Investerare öppnar köp- och säljpositioner om de tror att priset kommer att stiga respektive sjunka. Vinsten baseras på mellanskillnaden från öppnad till stängd position.

Fler kvinnor till aktiemarknaden

Investeringsbranschen, och framför allt aktiemarknaden, har länge varit dominerad av män. Under 2020 har däremot fler kvinnor blivit aktieägare. Enligt företaget Aktiespararna ökade de kvinnliga aktiespararna med hela 7,1 procent. Andelen män som sparar i aktier ökade med 8,4 procent.

Att fler kvinnor har börjat att investera i aktier kan bero på att det finns fler kvinnliga profiler som syns offentligt. Det finns ett stort antal kvinnliga investerare och finansexperter som har startat bloggar och konton på sociala medier, som Instagram och Facebook. De är en inspirationskälla.

När Nordnet tog en närmare titt på vilka aktier som kvinnor väljer att köpa upptäcktes det ingen större skillnad mot männen. Framför allt inte sett vilka aktier som var mest populära under 2020. Aktier som var populära bland både män och kvinnor var exempelvis Investor, AstraZeneca, Norwegian Air Shuttle och Evolution Gaming.

Män börjar spara i fonder

Det var inte endast aktiehandeln som ökade under 2020. Även fondsparandet ökade och framför allt bland män. Sedan 2018 har antalet som sparar i fonder ökat med fem procent. Det är nu 70 procent av svenskarna som sparar i fonder, både för pension och privat. Anledningen till ökningen kan bero på att fler är bekväma med riskspridningen som finns i fonder. Det blir också en större avkastning på längre tid, vilket gör det lämpligt för exempelvis pensionssparande.

Det finns ännu inte någon förklaring till varför fler män har börjat att spara i fonder. Det finns spekulationer om att det kan bero på att fler, som tidigare inte har haft ett aktivt investeringssparande, väljer att börja med fonder. Fondsparandet är ett vanligt första steg in på marknaden.

Källa: Unsplash

Det finns ett uppenbart ökat intresse för att investera sina sparpengar, vare sig de ska gå till en kommande pension eller privat sparande. Att detta intresse syns bland både män och kvinnor är positivt för hela investeringsbranschen. Förhoppningsvis kommer det att leda till en hållbarare och mer jämställd marknad.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev