Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: Dundersuccé för Klarabo-aktien, teckna Mestro, Adtraction, Momentum Software och Case Group?

Vilken succé för fastighetsbolaget Klarabo – däremot något svalare debut för "branschkollegan" Nivika. Vad säger analytikerna om kommande IPOs Mestro, Momentum Software, Adtraction och Case Group – teckna aktierna eller inte?

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Tips: I veckans tidigare "IPO-nytt" läser du om ännu fler intressanta noteringar i närtid.

Investera i spetsteknologi inom samhällsskydd (annons)

Di: Många av årets nya First North-bolag har blivit floppar men gjort rådgivarna rika

Många av bolag som har noterats på First North under 2021 har gjort rådgivarna rika samtidigt som de blivit en dyr historia för aktieägarna. Det skriver Dagens industri som gjort en genomgång av årets listningar på First North.

Di räknar ihop totalt 24 bolag som utvecklats sämre än sin introduktionskurs. Dessa har placerats på börsen av någon av följande rådgivare, Carnegie, Pareto, ABG Sundal Collier, Redeye, G&W FK och Sedermera Fondkommission.

I fallet med Redeye, G&W och Sedermera har samtliga av de bolag som de hjälpt notera gått back.

Sämst i klassen är dock Carnegies notering av batteritillverkaren Nilar, som rasat drygt 90 procent från en värdering på drygt 3 miljarder kronor.

Carnegie står också bakom noteringen av Nimbus som är upp 37 procent och delar förstaplatsen med SignUp Software som Pareto hjälpte ta till First North.

I en kommentar till årets utveckling av nya First North-bolagen beskyller Di rådgivarna att vara giriga genom att utnyttja den nuvarande aktiehajpen.

Läs hela nyheten.

Mangold: Marknaden för nyintroduktioner är lite mer avkyld idag


Hälften av årets börsnoteringar globalt för bolag värda över 1 miljard dollar har idag lägre kurser jämfört med introduktionskursen, enligt en artikel i Financial Times tidigare i veckan.

När det gäller Sverige är bilden snarlik, åtminstone för drygt en månad sedan, i mitten av oktober, enligt ett blogg-inlägg från Nordnet, där en knapp majoritet av 105 bolag då hade lägre kurser än vid introduktionen.

Mangold Fondkommissions vd Per-Anders Tammerlöv bedömer att marknaden är lite mer avkyld idag och att börsnoteringar inte röner samma intresse efter sommaren som tidigare i år.

"Marknaden är lite mer avkyld idag. Noteringar flyger inte lika högt efter sommaren som tidigare i år. Inställningen om att man kan göra en vinst med runt 30 procent på noteringsdagen, den mentaliteten finns inte kvar. Nu måste man som köpare göra hemläxan på ett annat sätt. Ungefär från och med fjärde kvartalet är det inte lika självklart att teckna sig vid varje notering", säger Per-Anders Tammerlöv.

Mangold har medverkat till nio svenska noteringar hittills i år.  En knapp majoritet, fem av nio, har idag högre kurser än vid noteringen.

Läs hela nyheten.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Affärsvärlden ger rådet att teckna Adtraction-aktien i IPO

Affiliatenätverket Adtraction ska noteras på First North. Bolaget verkar i en komplex bransch men lyckas man hålla uppe tillväxttakten ser denna nyintroduktion ut att vara värd att teckna, skriver Affärsvärlden i en analys på onsdagen.

"Om Adtraction fortsätter växa som vi tänker oss kommer bolaget växa in i värderingen kommande år. Då blir sannolikt även aktien bra. Förvärv tillkommer på toppen av våra estimat och kan ge ett hyggligt bidrag då bolaget efter noteringen sitter med knappt 80 miljoner kronor i nettokassa. Affiliatebranschen är komplex och det händer mycket inom digital marknadsföring. I Adtraction finns en del utestående frågetecken men vi lutar ändå att aktien kan vara värd att teckna", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Första handelsdag i aktien blir den 7 december.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Adtraction.

...men neutralt neutralt råd för Mestro-aktien


Mestro har en molnbaserad plattform för energiuppföljning och analys. Kundlistan imponerar mer än resultatsiffrorna. Det skriver Affärsvärlden i en analys.

"Mestro är ett SaaS-bolag i en het bransch. Vi är dock osäkra på den faktiska teknikhöjden i bolagets plattform. Mestro har dessutom varit verksamma länge och borde kunnat vara lönsamma redan. Det krävs rejäl tillväxt och bevisad skalbarhet för att detta ska bli intressant. Att bolagets större aktieägare och insynspersoner har en lock-up på enbart sex månader inspirerar inte till en investering heller", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger aktien en trea i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag, vilket ska tolkas som ett neutralt råd.

Aktien ska noteras på First North den 15 december.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Mestro.

Bli delägare i investmentbolaget som fokuserar på innovativa onoterade tillväxtbolag (annons)

...och neutral råd även för Momentum Software-aktien

Momentum Software utvecklar och säljer mjukvarulösningar till fastighetsbranschen. Värderingen är väl tilltagen men kan bolaget växa i linje med sitt tillväxtmål så finns sannolikt uppsida i aktien. Det skriver Affärsvärlden i en analys på torsdagen.

"Precis som vid Opter-noteringen säljer Bas Invest nu aktier men kvarstår samtidigt som huvudägare med cirka 50 procent av aktierna. Vd Richard Durlow äger aktier för drygt 112 miljoner kronor givet teckningskursen. Efter emissionen kommer Momentum ha en stor nettokassa som skall användas till förvärv. Investerare som gillar SaaS-bolag och är bekväm med den tilltagna värderingen kan överväga en post. Vi landar i en neutral hållning", skriver Affärsvärlden i en slutsats.

Aktien ska noteras på First North den 8 december.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Momentum Software.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för noteringsaktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på info@borskollen.se.

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Klarabo-aktien klättrade rejält i premiärhandeln på Nasdaq Stockholm

Fastighetsbolaget Klarabo började den 2 december att handlas på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista. Klarabo är en förvaltare och utvecklare av hyresrätter.

Erbjudandet att teckna aktier i bolaget blev kraftigt övertecknat. Totalt anmälde sig drygt 38 000 privatpersoner och institutioner för teckning i erbjudandet, enligt ett pressmeddelande. Teckningskursen var 35 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde för bolaget efter erbjudandet på 4,5 miljarder kronor.

Aktien stängde första handelsdagen på kursen 47,925 kronor, vilket motsvarar en kursuppgång på knappt 37 procent – och detta på en väldigt sur börs!

Grattis till alla er som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Klarabo.

...men något svalare IPO-debut för Nivika-aktien

Fastighetsbolaget Nivika började i dag den 3 december att handlas på Nasdaq Stockholm. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget i samband med noteringen blev kraftigt övertecknat. Bolaget får drygt 5 000 nya aktieägare. Teckningskursen var 85,50 kronor per B-aktie.

Ankarinvesterare är Tredje AP-fonden, Swedbank Robur Fonder, Öhman Fonder och Weland som åtagit sig att teckna aktier för 600 miljoner kronor.

Nettolikviden kommer att användas för att finansiera fortsatt tillväxt genom förvärv och projektutveckling med nyproduktion av bostäder samt kommersiella fastigheter för långsiktigt eget ägande och förvaltning.

Aktien handlas i skrivande stund till kursen 88,20 kronor, vilket motsvarar en kursuppgång på knappt 3 procent.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nivika.

Norva24 genomför en nyintroduktion på Nasdaq Stockholm med första handelsdag 9 december

Norva24 genomför en nyintroduktion på Nasdaq Stockholm. Anmälningstiden i erbjudandet inleds den 1 december och avslutas den 8 december. Första handelsdag är den 9 december.  

Norva24 är verksamhet inom industrin för underhåll av underjordisk infrastruktur, på engelska underground infrastructure maintenance, vilket förkortas UIM.

Teckningskursen är 36 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde för bolaget på 6,9 miljarder kronor efter erbjudandet.

Ankarinvesterare är Swedbank Robur Fonder, DNB Funds Management, Skandia Liv, Skandia Fonder samt Carnegie Fonder som åtagit sig att teckna aktier för upp till 1 245 miljoner kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Norva24.

Finwire-intervju med IPO-aktuella Case Groups


Kapitalförvaltaren Case Group, som är aktuella för en notering på First North, har hittat en framgångsrik strategi med att investera i företagsobligationer. Men bolaget öppnar också för att bredda produktsortimentet mot aktier, antingen genom förvärv eller nyrekrytering. Det uppger vd Johan Andrassy i en intervju med Finwire.

Andrassy säger att detta är något man absolut skulle göra om det uppstår rätt läge och det går att hitta duktiga aktieförvaltare.

”Om vi skulle hitta rätt kompetens så självklart skulle vi bredda vårt produktsortiment och bli lika bra på aktier och småbolag som vi är idag på företagsobligationer. Det ligger absolut i vår strategi att bredda produktutbudet”, säger Andrassy.

Case Group har idag tre fonder som investerar i företagsobligationer från företag i Nordeuropa. Enligt Andrassy föredras denna region för att bolagen uppvisar samma strukturer som i Sverige.

”Vi gillar Norden, Storbritannien, Holland, Tyskland, alltså anglosaxiska länder som har samma redovisningsprinciper och regelverk som vi har i Sverige. Där känner vi att vi har vår styrka och det finns tillräckligt många fina bolag att köpa företagsobligationer av”, säger Andrassy men tillägger att USA skulle kunna vara ett alternativ för en potentiell expansion.

Inför noteringen den 15 december har bolaget aviserat att det tänker använda noteringslikviden till förvärv. Adrassy säger att bolaget tidigare har varit nära förvärv som onoterade men att de affärerna inte blivit av.

”Men vi har en hel del bolag och fonder på raden som vi kikar på kontinuerligt. Så fort vi har blivit noterade kommer vi att försöka sätta lite fart på den aktiviteten”, säger han.

Affärsvärlden ger tummen upp – teckna Case Group-aktien

"Givet den goda avkastningen i bolagets fonder i år så finns en risk att 2021 ger en toppvinst som inte upprepas redan nästa år. Vi har tagit viss höjd för det i våra prognoser. Men givet att Case inte tappar fondkapital så borde resultat i nivå med årets finnas på radarn även framöver. Då är aktien billig, med hänsyn tagen till nettokassan. Till en multipel på 8 gånger rörelsevinsten finns en okej uppsida. Därtill kommer chansen till värdeskapande förvärv. Aktien är klart mer riskfylld än de produkter Case säljer men vårt råd blir att teckna denna nyintroduktion", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs hela intervjun eller läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Case Group.

Chargepanels nyintroduktion blev kraftigt övertecknad – aktien börjar handlas den 9 december

Chargepanels nyintroduktion blev kraftigt övertecknad. Bolaget erbjuder en mjukvaruplattform för laddning av elfordon.

Erbjudandet, sett till antalet tillgängliga aktier, tecknades 12,5 gånger. Sett till hela erbjudandet tecknades emissionen till 365 procent. De inkomna anmälningarna summerar till drygt 91 miljoner kronor. Aktien kommer att börja handlas på Nasdaq First North Growth Market den 9 december.

"Jag är mycket glad och tacksam över det stora intresse som är för vårt bolag och att vi tillfört  1 100 nya aktieägare i Chargepanel. Vi ser med glädje fram emot en spännande framtid", kommenterar vd Jan Berggren.

Teckningskursen var 5,90 kronor per aktie. Bolaget tillförs 24,9 miljoner kronor före avdrag för emissionskostnader.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Chargepanel.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Relesys klättrade i premiärhandeln i Köpenhamn

Danska mjukvarubolaget Relesys började den 1 december att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market i Köpenhamn. Aktien handlas med kortnamnet RELE.

Erbjudandet att teckna aktier i bolaget övertecknades. Teckningskursen var 6,25 danska kronor per aktie. Erbjudandet omfattade 11,04 miljoner nyemitterade aktier och 2,21 miljoner befintliga aktier, vilket summerar till 13,25 miljoner aktier. Bolaget tillfördes 69 miljoner danska kronor före emissionskostnader och befintliga aktier såldes för 13,8 miljoner danska kronor. Relesys fick drygt 1 100 nya aktieägare och aktien steg i premiärhandeln.

Läs hela nyheten.

Indiska taxiappbolaget Ola planerar dra in 1 miljard dollar genom IPO


Indiska taxiappen Ola, som räknar in Softbank bland sina uppbackare, planerar att gå till börsen och dra in upp till 1 miljard dollar. Det uppgav vd Bhavish Aggarwal under en konferens, rapporterar Reuters.

Utöver listningen har Ola planer på att skapa en ”superapp”, vilken sträcker sig bortom kärnverksamheten till att även inkludera finans och mikroförsäkringar.

Olas app har idag 150 miljoner kunder som kan handla nya och begagnade bilar, samt få tillgång till bilfinansiering och försäkring.

Aggarwal avslöjade också att Ola planerar att knoppa av sin elbilsverksamhet i framtiden. Bolaget planerar att lansera den första elbilen 2023.

Läs hela nyheten.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien ABG Sundal Collier

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt