Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: Forbes listar de 8 viktigaste noteringarna 2022 och minitaxibolaget Bzzt mot börsen

Fjolåret var ett rekordstark år i termer av börsnoteringar och 2022 väntas också blir ett starkt år enligt advokatbyrån Baker McKenzie. Forbes har listat de viktigaste noteringarna under 2022 och på listan finner vi bland annat bolag som Impossible Foods, Instacart, Reddit och Stipe.

(Bildkollage, kreditering Bzzt: Axel Englund/Oxenstiernafoto.)

Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Läs mer: I  förra veckans "IPO-nytt" läser du om fler nyheter för börsaktuella bolag!

Baker McKenzie – 2021 varit rekordstarkt år för börsnoteringar i Sverige


Sverige har haft ett rekordstarkt år inom börsintroduktioner, och bland dessa har det även varit flera stora sådana. Samtidigt har kapitalanskaffningen i den noterade miljön varit stor, skriver advokatbyrån Baker McKenzie.

På Nasdaq Stockholm (huvudlistan) och Nasdaq First North har antalet börsnoteringar varit 111 under året. Det är en ökning med 296 procent jämfört med 2020.

"Den svenska IPO-marknaden har fungerat väl i många år och generellt är det väldigt hög kvalitet på alla komponenter i kretsloppet; bolag, rådgivare, investerare samt börsen. Digitaliseringen har haft en väldigt stor och positiv inverkan på antalet noteringar och hur noteringsprocesserna går till", kommenterar partnern Joakim Falkner.

Flest noteringar skedde inom teknik, konsumentvaror och sjukvård.

2022 väntas också bli starkt genom både nya noteringar samt äldre som skjutits fram. Många utländska bolag bedöms komma att överväga Sverige som noteringsjurisdiktion.

Läs hela nyheten.

Forbes: De viktigaste börsintroduktionerna 2022

Forbes har listat de viktigaste börsintroduktionerna 2022. Med på listan finns bland annat matleveranstjänsten Instacart, matbolaget Impossible och flera andra spännande bolag, summerar Dagens PS.

Impossibles senaste värdering var fyra miljarder dollar, eller 36 miljarder kronor, i augusti, och grundaren Pat Brown sa i november att en börsnotering var ”oundviklig” för det veganvänliga matföretaget, utan att sätta en tydlig tidslinje, skriver Forbes.

En annat bolag inom matbranschen är Instacart – en matleveranstjänst som hoppades på notering förra året, men den nya vd:n Fidji Simo sköt fram planerna till i år, för att bredda tjänsterna bortom enkel matleverans.

Reddit värderas till tio miljarder dollar efter senaste rundan i augusti. Mediaplattformen sägs blicka på en värdering kring 15 miljarder dollar men fortfarande finns inga officiella siffror på när bolaget ska in på börsen.


PayPal-konkurrenten Stripe pratade med investeringsbanker i september om att nå börsen i år. Det kan isåfall leda till att fintechföretagets värdering passerar 100 miljarder dollar, eller 910 miljarder kronor, vilket då kommer vara en av årets största introduktioner.

Med på listan finns även den digitala banken Chime, chattjänsten Discord, TPG och uppstickare Trump Media.

Läs hela nyheten.

Två tredjedelar av årets börsnykomlingar i USA handlas lägre än IPO-kurs

Det gångna året har slagit rekord i antal börsnoteringar i USA, varav många av dem fick en angenäm start på sin resa som publikt bolag, däribland Robinhood, Oatly och Didi Global. Det skriver Wall Street Journal.

Emellertid har många av dessa aktier rasat sedan dess, och nu handlas två tredjedelar av nykomlingarna under sin IPO-kurs. En anledning till nedgången är rädslan över de inplanerade ränteökningarna från Federal Reserve nästa år, vilket minskat investerares riskaptit.

Läs hela nyheten.

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2022

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2022 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPAC-bolag.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

1000+ betyg på App Store och Google Play
Alla nyheter samlade på ett ställe
Skapa bevakningar av aktier
Pushnotis när något händer
Helt kostnadsfri

Breakit: Bzzt expanderar till matleveranser - har siktet inställt på notering

Foto: Axel Englund/Oxenstiernafoto

Minitaxibolaget Bzzt, som haft ett par tunga år, expanderar nu till mat- och livsmedelsleveranser. Det skriver Breakit.

Efter en rekonstruktion tog bolaget nyligen in 20 miljoner kronor i en finansieringsrunda, där nya ägare såsom Jonas Nordlander och Filip Engelbert, duon som grundade och sedan sålde den ryska Blocketvarianten Avito, deltog. Därutöver medverkade även Sverker Albrektson, som kontrollerar Guldfynd, Albrekts guld och Hallbergs guld, i kapitalanskaffningen.

I januari 2021 uppgav bolagets vd Sven Wolf att han förutspådde att en notering kunde ske inom 24 månader.

“Bolaget har sikte på en notering. Det är inte omöjligt att tidplanen påverkas nu när vi fått in fler starka delägare”, säger den verkställande direktören till Breakit.

Vi har nu adderat bolaget till vår databas vilket innebär att du kan skapa bevakning med automatiska pushnotiser i vår app. Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Bzzt.

Nivika tillförs ytterligare 149 miljoner kronor genom utnyttjande av övertilldelningsoption

Fastighetsbolaget Nivika meddelar att Danske Bank i sin roll som stabiliseringsagent har utnyttjat övertilldelningsoptionen på 1,74 miljoner B-aktier i bolaget till teckningskursen 85,50 kronor per B-aktie. Nivika började handlas på Nasdaq Stockholm den 3 december.

Nivika tillförs därmed ytterligare 149 miljoner kronor före transaktionskostnader, vilket innebär att bolaget genom erbjudandet tillförs totalt 1 149 miljoner kronor före transaktionskostnader. Bolaget har därefter 58,17 miljoner aktier utestående.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Nivika.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Stark börsdebut för Sensetime i Hongkong – rusade över 10 procent

Kinesiska AI-bolaget Sensetime stod för en lyckad första handelsdag på börsen i Hongkong. Aktien var upp med som mest 23,1 procent och avslutade morgonsessionen med en uppgång om 11,4 procent. Det rapporterar Nikkei Asia.

Sensetimes notering blev tidigare under månaden försenad efter att bolaget blivit svartlistat av USA, då bolagets teknik påståtts användas för övervakning av muslimska minoritetsgruppen uigurer i Kina. Aktionen ledde till att flera tunga investerare drog sig ur noteringen.

Flera nya investerare har dock tillkommit och Softbank är en storägare med 14,2 procent av aktiekapitalet. Värderingen av Sensetime är nu cirka 18,3 miljarder dollar.

Läs hela nyheten.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt