Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: Så gick aktierna för börsdebutanterna Volvo Cars och Synsam, Rocker blåser av IPOn

Idag har vi fått se inte mindre än fyra nya börsnoteringar, varav Volvo Cars är den mest uppmärksammade. Hur gick aktiedebuten för Volvo Cars, Synsam, XP Chemistries och Advanced Soltech? Ett femte bolag, fintechbolaget Rocker, skulle också listas idag men valde att blåsa av sin IPO i sista stund.

Vi summerar också den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Opter vill noteras på First North under november


Opter, som är en leverantör av mjukvara för transportplanering, avser att noteras på First North under november. Bolaget siktar på att dra in cirka 85,8 miljoner kronor från listningen. Man erbjuder både nyemitterade och befintliga aktier till priset av 56 kronor per aktie. Det ger Opter ett marknadsvärde på cirka 320,7 miljoner kronor före erbjudandet.

Ankarinvesterare är Cliens Kapitalförvaltning, Proventus, Adrigo Small & Midcap L/S, Cloud Capital, Johan Thorell via Gryningskust Holding och MW Asset Management. Dessa aktörer har åtagit sig att teckna aktier för 65 miljoner kronor, motsvarande cirka 76 procent av erbjudandet.

”Efter år av lönsam organisk tillväxt ser vi ett spritt ägande som en bra lösning för fortsatt långsiktighet och synlighet. Vi inleder därför ett nytt kapitel i vår historia. Genom en notering skapar vi förutsättningar att fortsätta växa och utvecklas tillsammans med våra kunder”, kommenterar vd Viktor Edlund.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Opter.

Rocker: Därför ställer vi in IPOn

Fintech-bolaget Rocker har beslutat sig för att ställa in sin planerade notering på Nasdaq First North, en notering som skulle ske idag. Detta trots att listningsemissionen blev övertecknad.

"Noteringen dras tillbaka eftersom styrelsen beslutat att en privat och säkrad runda är det bästa för bolaget i nuläget. Det ger oss förutsättningar för fullt fokus på fortsatt tillväxt", säger grundaren och styrelseordförande Dennis Ahlsén i en kommentar.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Rocker.

Så går det för dagens börsdebutanter Volvo Cars, Synsam, XP Chemistries och Advanced Soltech

Idag har vi sett ett antal debuter och nedan summerar vi hur det har gått för aktierna.

(Uppdaterade efter stängning.)

XP Chemistries faller kraftigt i premiärhandeln på First North

Kapsaicin-bolaget XP Chemistries började i dag den 29 oktober att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Erbjudandet att teckna units i bolaget blev kraftigt övertecknat. Bolaget tillfördes 35,1 miljoner kronor i emissionslikvid, varav 4,66 miljoner kronor avser kvittning av lån, före emissionskostnader.

Bolaget emitterade units till teckningskursen 4,50 kronor per unit. Varje unit består av en aktie och en vederlagsfri teckningsoption. Teckningsoptionen kommer dock att börja handlas först senare i november.

XP Chemistries avknoppades från Organofuel i maj 2021 i syfte att fokusera på kapsaicin och tillhörande verksamhet. Bolaget framställer och säljer ämnet kapsaicin genom en hållbar process från skogsråvaror.

Aktien stängde till kursen 3,98 kronor, vilket är ett kursfall på ca 12 procent jämfört med teckningskursen på 4,50 kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för XP Chemistries.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på info@borskollen.se.

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Advanced Soltech stiger i premiärhandeln på First North

Solenergibolaget Advanced Soltech började i dag den 29 oktober att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Soltech Energy har erbjudit sina aktieägare att teckna aktier i Advanced Soltech. Det handlade om inköpsrätter som gav rätt att teckna aktier till kursen 27 kronor per aktie.

Utfallet visade att 49 procent av erbjudandet tecknades med stöd av inköpsrätter och 12 procent tecknades utan stöd av inköpsrätter. Erbjudandet tecknades därmed till 62 procent under anmälningsperioden, vilket innebär att 100 procent av de externa garantiåtagandena kommer att tas i anspråk, motsvarande 25 procent av erbjudandet, och att 17 procent av garantiåtagandena från de existerande huvudägarna Soltech Energy och Advanced Solar Power Hangzhou kommer att tas i anspråk, motsvarande 13 procent av erbjudandet.

Aktien stängde till kursen 28,50 kronor, vilket är en uppgång på knappt 6 procent jämfört med teckningskursen på 27 kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Advanced Soltech.

Uppåt för Synsam-aktien i premiärhandeln på Nasdaq Stockholm

Optikkedjan Synsam börjar i dag den 29 oktober att handlas på Stockholmsbörsen, Nasdaq Stockholms huvudlista. Intresset för erbjudandet har varit stort, uppgav bolaget. Teckningskursen fastställdes till 50 kronor per aktie, jämfört med det ursprungliga intervallet på 46 till 56 kronor per aktie. Det innebär att bolaget värderas till 7,5 miljarder kronor.


Ankarinvesterare är Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder Aktiebolag och C Worldwide Asset Management som åtagit sig att förvärva aktier i erbjudandet för ett sammanlagt belopp om 950 miljoner kronor.

Aktien stängde till kursen 54 kronor, vilket är en uppgång på 8 procent jämfört med teckningskursen på 50 kronor.

Grattis till alla er som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Synsam.

Stark start för Volvo Cars-aktien i premiärhandeln på Nasdaq Stockholm

Biltillverkaren Volvo Cars började i dag den 29 oktober att handlas på Nasdaq Stockholm. Aktien handlas på segmentet Large Cap med kortnamnet VOLCAR B. Intresset för erbjudandet har varit mycket stort bland såväl svenska och internationella institutionella investerare som allmänheten i Norden och erbjudandet var kraftigt övertecknat.

Teckningskursen var som tidigare aviserats fastställd till 53 kronor per aktie, jämfört med det ursprungliga intervallet på 53 till 68 kronor per aktie.


Erbjudandets totala värde uppgår till 20 miljarder kronor respektive 23 miljarder kronor under antagande om att övertilldelningsoptionen utnyttjas till fullo. Detta säkerställer att tillräckligt med kapital tillförs för att finansiera genomförandet av Volvo Cars "fastest transformer"-strategi och för att uppnå bolagets ambitioner för mitten av decenniet.

Aktien stängde till kursen 65,20 kronor, vilket är en uppgång på ca 23 procent jämfört med teckningskursen på 53 kronor.

Grattis till alla er som tecknade och fick tilldelning!

Se tidigare: Volvo Cars-special: Teckna eller inte? Vi summerar analytikernas råd

Läs mer och fortsätt följa nyhetsflödet på vår bolagssida för Volvo Cars och ladda gärna ner vår kostnadsfria app om du vill skapa bolagsbevakning med automatiska pushnotiser.

Affärsvärlden ger neutralt råd för Candles Scandinavia IPOn


Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om hög emissionskostnad, bolaget betalar 4 miljoner kronor i emissionskostnader, motsvarande 14,2 procent av erbjudandet.

"Viktor och Nina Garmiani framstår som duktiga entreprenörer. Candles Scandinavias kundlista imponerar också. Börsvärdet på över 500 miljoner kronor återspeglar det. Fortsätter bolaget att visa stark tillväxt och når sitt mål att växa 30 procent per år finns uppsida i aktien. Vi räds dock en avmattning i efterfrågan likt det funnits för andra företag med heminredningsprodukter", skriver tidningen.

"Räknar vi något mer försiktigt på en tillväxt på 25 procent och med en värdering på 16 gånger rörelsevinsten är uppsidan blygsam på knappt 10 procent. Newell Brands, vars välkända varumärken Candles Scandinavia distribuerar, är noterat och värderas till 12 gånger rörelsevinsten jämförelsevis. De gör dock också mycket annat än bara ljus. Sammantaget så stannar vi i en neutral hållning till Candles Scandinavia", avslutar Affärsvärlden.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Candles Scandinavia.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Advanced SolTech

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt