Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: stark IPO-debut för Kjell & Co., Storskogen, Truecaller, Volvo Cars, CTEK, Eways och fler kommande IPOs att hålla ögonen på

Succé i IPO-debuten för Kjell & Company! Vi kan också se fram emot kommande noteringar i bland annat förvärvskonglomeratet Storskogen, kommunikationsappen Truecaller, biltillverkaren Volvo Cars, elladdningsbolaget CTEK och fler spännande börsnoteringar. Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Storskogen bekräftar börsnotering på Nasdaq Stockholm – värdering på 56,4 miljarder kronor


Förvärvskonglomeratet Storskogen har offentliggjort sin avsikt att noteras på Nasdaq Stockholm under det fjärde kvartalet. Storskogen äger idag mer än 200 portföljbolag, som verkar i sammanlagt 21 länder med cirka 7 000 anställda. Sedan koncernen bildades 2012 har Storskogen genomfört 144 förvärv.

Genom börsnoteringen kommer huvudägarna, främst Storskogen SellCo, samt andra befintliga ägare få möjligheten att sälja delar av sina nuvarande innehav. Ankarinvesterare samt flertalet fonder har åtagit sig att förvärva aktier till ett belopp på 7,25 miljarder kronor till ett pris på 38,5 kronor per aktie, motsvarande en värdering på 56,4 miljarder kronor.

Fonderna som åtagit sig att köpa aktier är AMF, Cliens Kapitalförvaltning, Danica Pension Livsforsikringsaktieselskab, ODIN Fonder, Swedbank Robur Fonder och Spiltan.

Storskogen avser att använda kapitalet från noteringen för att stärka sin likviditet samt fortsätta sin förvärvs- och tillväxtstrategi.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Storskogen.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag

Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på info@borskollen.se. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Innovativt svenskt spelplattformbolag inom Fantasy Sports – Teckna units i FSport inför notering


FSport är en svensk licensierad spelutvecklare, som via sin egenutvecklade spelplattform erbjuder spel inom genren Daily Fantasy Sports (”DFS”). Spelformen går ut på att deltagarna skapar  “fantasilag” med verkliga sportutövare, där deras faktiska prestationer live ligger till grund för en poängtävling mellan deltagarna med riktiga pengavinster i potten. Tidigare under året gjorde man dessutom en strategisk breddning av verksamheten genom förvärvet av en medieverksamhet med fokus på prestationsbaserad marknadsföring, så kallad affiliationmarknadsföring.

Läs hela artikeln om IPO-aktuella FSport (annons).

Genetic Analysis emission inför IPO övertecknades till 165 procent

Norska diagnostikföretaget Genetic Analysis emission av units inför noteringen på Spotlight blev övertecknad till 165 procent. Därmed drar bolaget in cirka 60 miljoner kronor före emissionskostnader. Bolaget får genom emissionen ungefär 1 200 nya aktieägare. Första handelsdagen beräknas vara 1 oktober.

Genetic Analysis har mer än tio års erfarenhet inom forskning och produktutveckling inom diagnostik av det mänskliga mikrobiomet.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Genetic Analysis.

Kjell & Company stiger kraftigt i premiärhandeln på First North

Hemelektronikkedjan Kjell & Company började i dag den 16 september att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet KJELL. Intresset för att teckna aktier var stort och erbjudandet blev kraftigt övertecknat. Teckningskursen var 55 kronor per aktie.

Aktien är i skrivande stund upp knappt 21 procent till 66,40 kronor senast betalt, men har tidigare under morgonen handlats till 68,99 kronor som högsta kurs.

Grattis till alla som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Kjell & Company.

Arlandastad steg svagt i premiärhandeln på First North

Fastighetsbolaget Arlandastad började igår den 15 september att handlas på Nasdaq First North Premier Growth Market. Aktien handlas med kortnamnet AGROUP. Erbjudandet att teckna aktier i bolaget mötte ett mycket stort intresse och erbjudandet blev kraftigt övertecknat.

Teckningskursen var 67,50 kronor per aktie, vilket motsvarar en substansrabatt på 11 procent jämfört med substansvärdet på 76,10 kronor per aktie den 30 juni. Teckningskursen motsvarar en värdering av bolaget på 3,8 miljarder kronor före erbjudandet.

Arlandastad fick också en ok börsstart och stängde första handelsdagen drygt 4 procent över teckningskursen. Som högst var dock aktien upp ca 20 procent, men föll därefter tillbaka kraftigt.

Grattis till alla som tecknade och fick tilldelning!

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Arlandastad.

VD-intervju i emissionsaktuella Increasor; ”Vi har skapat ett unikt affärskoncept”

Increasor Tech Invest genomför just nu sin sista nyemission inför noteringen som är planerad under 2021. I denna intervju (som ursprungligen publicerades i Finanstid) träffar vi VD Andreas Trouin som förklarar Increasor och affärskonceptet bakom tillväxtinkubatorn.

Hej Andreas! Tack för att du tog dig tid för en kortare intervju. Vill du börja med att berätta lite kort om Increasor och vad ni gör?

Hej! Tack själv! Increasor är en inkubator vars främsta fokus är att hjälpa start-ups och mindre tillväxtbolag att växa. Inom koncernen innehar vi flertalet olika verktyg för att få start-ups att växa. Bland annat har vi ett webbutvecklingsteam, ett designteam, ett redovisningsteam och ett team som jobbar inom corporate finance.

Läs hela intervjun om emissionsaktuella Increasor (annons).

Hernhag: Ta rygg på Latour och teckna elbilsladdaren CTEK

Handeln i CTEK startar på Nasdaq Stockholm den 24 september och det är svårt att hitta en aktie i en hetare sektor, menar Marcus Hernhag i en artikel hos Privata Affärer.

Bolagets egen uppskattning är att man är den ledande globala leverantören av premiumbatteriladdare och tvåa i Sverige när det gäller att leverera laddare och tillbehör för elfordonsladdning. CTEK utvecklar och säljer laddarna, men har tillverkningen via underleverantörer i Kina.

Bloomberg News rapporterade dessutom nyligen att bolaget har fått in tillräckligt med investerarintresse för att kunna täcka hela erbjudandet inför noteringen på Stockholmsbörsen.

Teckningskursen är satt till 69 kronor. I samband med noteringen kommer såväl existerande som nya aktier att säljas. Latour köper en aktiepost om 31 procent för 1 054 miljoner kronor.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för CTEK.

Truecaller ska noteras på Stockholmsbörsen under fjärde kvartalet

Kommunikationsappen Truecaller avser att notera sina B-aktier på Stockholmsbörsen under fjärde kvartalet. Emissionen av dessa aktier väntas tillföra Truecaller cirka 1 miljard kronor före avdrag för kostnader för erbjudandet.

Truecaller avser att använda pengarna för framtida tillväxt, allmänna verksamhetssyften och skaffa sig flexibilitet för potentiella förvärv. Truecaller är uppbackade av bland annat Sequoia Capital India, Kleiner Perkins och Atomico. De sistnämnda är ett riskkapitalbolag grundat av Skype-grundaren Niklas Zennström.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Truecaller.

Volvo Cars kan komma noteras inom några veckor

Geely Holding befinner sig i långt gående diskussioner med banker angående börsnotering av biltillverkaren Volvo Cars under de kommande veckorna. Det uppger tre källor för Reuters.

Börsnoteringen kan bli en av de största i Europa i år. Volvo Cars siktar enligt källorna på en värdering på omkring 20 miljarder dollar med notering på Stockholmsbörsen.

Beskedet om att Volvo Cars utvärderar en börsnotering är känt sedan tidigare. Däremot har tidsplanen spruckit enligt källor enligt tidigare uppgifter till Dagens Industri.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Volvo Cars.

Cary Groups orderbok inför noteringen fulltecknad

Nordic Capital-ägda Cary Group, som tidigare gick under namnet Ryds Bilglas, har mottagit tillräckligt med investerarintresse för att täcka hela erbjudandet inför noteringen på Stockholmsbörsen. Det rapporterar Bloomberg News.

Cary säljer sina aktier för 70 kronor styck och kommer att få en marknadsvärdering på cirka 9,2 miljarder kronor. Första handelsdagen är torsdagen den 23 september.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Cary Group.

Laddoperatören Eways tar in 70 miljoner kronor och siktar mot notering

Den svenska laddoperatören Eways tar in 70 miljoner kronor i en ny investeringsrunda och nu vill man expandera i Europa för att sedan sikta mot en notering på First North nästa år. Det skriver Di.

Medlen ska till stor del läggas på att förbättra laddupplevelsen samt att skapa förutsättningar för att ta bolaget ut till Europa.

Bland investerarna återfinns Axel Johnson Groups AltoCumulus Asset Management, Ålandsbanken Nordiska Småbolag och Knutsson Holdings. Dessa investerare har även köpt aktier för motsvarande 20 miljoner kronor från befintliga aktieägare.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Eways.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Elbilsbolaget Rivian siktar på att dra in upp till 8 miljarder dollar i börsnoteringen


Rivian siktar på att dra in mellan 5-8 miljarder dollar, motsvarande 8,3-13,2 miljarder kronor, i samband med sin börsnotering. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Bolaget lämnade förra månaden in en konfidentiell ansökan om listningen, som kan värdera det till cirka 80 miljarder dollar. Noteringen väntas bli av antingen i slutet av oktober eller november, enligt källor.

Rivians potentiella kapitalanskaffning på 8 miljarder dollar skulle innebära den fjärde största noteringen i USA på ett decennium. Bara Alibaba, Facebook och Uber har dragit in mer.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Stripe.

Federer-backat skoföretag rusade i börsdebuten

Skoföretaget On Holding, som backas av tennisstjärnan Roger Federer, rusade med nästan 46 procent i debuthandeln på New York-börsen på onsdagen.

Efter rallyt värderas bolaget till cirka 11 miljarder dollar, motsvarande 95 miljarder kronor. On Holding grundades 2010 och fick Federer som finansiell uppbackare 2019. De två har också samarbetat och tagit fram tennisskon Roger Pro vilken Federer bar under Wimbledon i somras.

Läs hela nyheten.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Alibaba ADR

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt