Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: teckna Sound Dimension, Genetic Analysis och Aprendere? – och fler kommande börsnoteringar

Vad säger Affärsvärldens IPO-guiden om kommande noteringar för Sound Dimension, Genetic Analysis och Aprendere Skolor? Vi summerar den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande  svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

USA-notering för svenska Klarna – Stort intresse för aktierna bland amerikanska mäklare

Svenska fintechbolaget Klarna planerar att gå till börsen i USA nästa år. Men på grund av det stora intresset har redan flera amerikanska finansbolag och mäklare kommit att göra affärer med bolagets aktier. Det rapporterar Di Digital som fått ta del av SEC-dokument.

Bland de som mäklat Klarna-aktier är Assure, Market X Ventures och Manhattan West Asset Management. Totalt har Klarna-aktier för cirka 600 miljoner kronor förmedlats av de amerikanska mäklarna under 2021. Affärerna har berört ett par hundra investerare.

Följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Klarna.

Affärsvärlden hissar två flaggor och ger ett neutralt råd för noteringsaktuella Sound Dimension

Karlstadbolaget Sound Dimension använder AI för att skapa det perfekta ljudet i högtalare, hemmabiosystem med mera. Bolaget ska noteras på Spotlight med första handelsdag den 6 oktober. Ambitionerna är höga men vägen till framgång lång, skriver Affärsvärlden i en analys på tisdagen.

Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första flaggan handlar om höga emissionskostnader på 16,1 procent av erbjudandet. Den andra flaggan handlar om lång väntetid, aktien börjar handlas 23 dagar efter sista anmälningsdag.

"Bristerna som investering är att bolaget saknar färdig produkt, har en ganska lång väg till intäkter, är beroende av mer kapital innan några stora värdehöjande milstolpar och lagt sin strategi på en hög svårighetsgrad. Kanske vore det bättre att skruva ned volymen ett hack och bara satsa på en app eller att komma in hos större varumärken? Den långa väntetiden till handelsstart är också ett minus, vilket renderat i en varningsflagga", avslutar Affärsvärlden och ger aktien en trea i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag, vilket ska tolkas som ett neutralt råd.

Läs hela analysen och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Sound Dimension.

Innovativt svenskt spelplattformbolag inom Fantasy Sports – Teckna units i FSport inför notering


FSport är en svensk licensierad spelutvecklare, som via sin egenutvecklade spelplattform erbjuder spel inom genren Daily Fantasy Sports (”DFS”). Spelformen går ut på att deltagarna skapar  “fantasilag” med verkliga sportutövare, där deras faktiska prestationer live ligger till grund för en poängtävling mellan deltagarna med riktiga pengavinster i potten. Tidigare under året gjorde man dessutom en strategisk breddning av verksamheten genom förvärvet av en medieverksamhet med fokus på prestationsbaserad marknadsföring, så kallad affiliationmarknadsföring.

FSport befinner sig i en expansiv fas, med en färdig produkt och egna marknadsföringskanaler redo att börja skala upp verksamheten. För att säkerställa en fortsatt tillväxttakt, utökad produktutveckling och förbättrad varumärkeskännedom genomför man just nu en nyemission inför en planerad IPO på Nasdaq First North Growth Market.

”FSports idé om att kombinera en klassisk spelform med kundens strategiska val, är precis det som attraherar dagens och framtida konsumenter av digital underhållning och media”, säger FSports VD Staffan Lindgren.

Läs hela artikeln om emissionsaktuella FSport (annons).

Fastighetsbolaget Arlandastad genomför en nyintroduktion på First North

Fastighetsbolaget Arlandastad genomför en IPO på Nasdaq First North Premier Growth Market. Första handelsdag i aktien förväntas vara den 15 september, under förutsättning att sedvanliga villkor uppfylls, däribland spridningskravet för bolagets aktier.

Inga befintliga aktier säljs i erbjudandet. Teckningskursen är 67,50 kronor per aktie, motsvarande en värdering på bolagets aktier om 3,8 miljarder kronor före erbjudandet och en substansrabatt på 11 procent jämfört med substansvärdet på 76,10 kronor per aktie den 30 juni.

Ankarinvesterare är fastighetsbolaget SBB samt Prior & Nilsson Fonder som tecknar aktier för 338,5 miljoner kronor till samma pris och villkor som övriga investerare. SBB äger sedan tidigare 15 procent av aktierna i Arlandastad.

Följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Arlandastad.

Aprendere Skolor får inga flaggor av Affärsvärldens IPO-guiden

Skolbolaget Aprendere Skolor har nu granskats av IPO-guiden och har klarat sig utan några röda flaggor. Det noteras dock att det finns täta personkopplingar men då de positiva aspekterna kraftigt överstiger riskerna hissas ingen flagga.

Aprende ska noteras på First North den 28 september.

Läs hela analysen och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Aprendere Skolor.

EQT uppges överväga börsnotering av hudvårdsbolaget Galderma

Riskkapitalbolaget EQT överväger en börsnotering av hudvårdsbolaget Galderma till en värdering på mer än 15 miljarder euro, motsvarande över 153 miljarder kronor. Det uppger insatta personer för Bloomberg News.

EQT uppges samtala med potentiella rådgivare inför en eventuell börsnotering under nästa år. Diskussionerna är dock i ett tidigt skede och tidpunkten samt värderingen för en notering är beroende av marknadsförhållandena. EQT avböjer att kommentera.

Följ nyhetsflödet på vår bolagssida för EQT.


Tips: Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på info@borskollen.se. Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Bolaget bakom världens bästa luftrenare gör nyemission inför planerad notering 2022

Bolaget bakom sannolikt världens bästa luftrenare för privat- och kontorsbruk – Livsdal – fortsätter sin expansion. För att dra nytta av de möjligheter som bolaget skapat genomför nu Livsdal en nyemission inför en IPO, som är planerad under första kvartalet 2022.

De senaste året har präglats av en helt ny förståelse för vår inomhusluft och vikten av ren luft framför allt på våra kontor. Coronaviruset har inlemmats i vår värld där risken för virus har blivit en del av det nya normala för hur vi på bästa sätt skall utforma våra kontor för effektiva och trygga möten.

”Kundlistan i Sverige växer stadigt och samtalen med potentiella kunder är intensiva då företagen nu står i startblocken för att återgå med sin personal till kontoren efter sommaren”, säger Tobias Murray, vd och en av Livsdals grundare.

Läs hela artikeln om emissionsaktuella Livsdal (annons).

Affärsvärlden hissar två flaggor och ger ett neutralt råd för noteringsaktuella Genetic Analysis

Norska diagnostikföretaget Genetic Analysis ska noteras på Spotlight. Bolaget har existerande produkter, ambitiös produktutveckling samt stora potentiella marknader, skriver Affärsvärlden i en analys på måndagen.

Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första handlar om lång väntetid, aktien börjas handla 18 dagar efter sista anmälningsdag. Den andra handlar om bristfällig information där en stor andel av teckningsåtagarna inte namnges i prospektet.

"Genetic Analysis framstår som ett ambitiöst bolag med ett potentiellt mycket användbart test för en stor marknad. Det återstår dock att se hur snabbt sjukvården faktiskt tar till sig GA-map och om det blir lika användbart som bolaget hoppas. Den ambitiösa produktutvecklingen är både en möjlighet och en risk", skriver Affärsvärlden.

"Positivt är att bolaget har en stor life science aktör som huvudägare. Resten av ägarbilden är dock spretig och insiderägandet är lågt. Endast cirka 20 procent av aktierna kommer att vara under lock-up vilket nog kan skapa säljtryck i aktien initialt. Sammanfattningsvis så landar i ett neutralt råd", avslutar tidningen och ger aktien en fyra i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag.

Läs hela analysen och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Genetic Analysis.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Indiska taxiappjätten Ola väljer banker inför notering

Indiska taxiappjätten Ola har valt Citigroup, Morgan Stanley och lokala Kotak Mahindra Bank att ansvara för dess notering på Bombaybörsen. Det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.

Ola kan redan i oktober lämna in en ansökan om listningen, som kan inbringa det cirka 1 miljard dollar och ge en värdering på drygt 8 miljarder dollar.

Ola har idag cirka 1,5 miljoner förare i 250 städer i Indien, Australien, Nya Zeeland och Storbritannien. Bland dess uppbackare finns japanska techinvesteraren Softbank och riskkapitalbolaget Tiger Global.

Den indiska noteringsscenen är het för stunden. Flera profilerade bolag som betaljätten Paytm och Walmart-kontrollerade e-handelsbolaget Flipkart är i färd med att listas, enligt Bloomberg.

Läs hela nyheten.

Finska återvinningsbolaget Ecoup ska noteras på First North i Finland

Finska Ecoup, som återanvänder byggavfall, planerar att genomföra en notering på First North i Helsingfors och ta in 15 miljoner euro.

Ecoup, som sysselsätter 150 personer, hade förra året en nettoomsättning på 26,1 miljoner euro och en vinst på 2,1 miljoner euro. En av bolagets målsättningar är att omsätta 65 miljoner euro år 2024.

Läs hela nyheten.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Aprendere Skolor

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt