Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

IPO-nytt:

IPO-nytt: Teckna Synsam-aktien?, AFV dissar Rocker-IPOn och fler nyheter om kommande noteringar

Den gigantiska Volvo Cars-IPOn har stulit mycket av det mediala nyhetsflödet, men vi får inte glömma bort andra kommande IPOs som exempelvis optikerkedjan Synsam och fintechbolaget Rocker. Nedan listar vi hur analytikerkåren ställer sig till dessa – teckna aktien eller inte?

Vi summerar också den senaste tidens nyhetsflöde på noteringsfronten med fokus på aktuella och kommande svenska och internationella börsnoteringar att hålla ögonen på!

För de som är nya till börsnoteringar – eller bra repetition för er övriga!

Nyheter om kommande börsnoteringar/IPOs, emissioner och SPACar att hålla ögonen på 2021

Nedan finner du ett antal nyheter som rör kommande planerade eller möjliga börsnoteringar för 2021 eller framåt.

Tips: Du finner fler aktuella nyheter på vår sida för Börsnoteringar & IPOs samt vår sida för SPACar.

Affärsvärlden ser inte mycket som lockar i Rocker – Råder att inte teckna aktien


Finansbolaget Rocker har misslyckats med tidigare satsningar och söker nytt kapital på börsen att bränna för att bli "neobank". Maken till desperat nyintroduktion har vi inte sett på länge, skriver Affärsvärlden i en analys på tisdagen.

Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om hög emissionskostnad, bolaget betalar 45 miljoner kronor, motsvarande 22,3 procent av erbjudandet.

"Vi ser inte mycket som lockar i Rocker. Rådet är att inte teckna aktien och hålla sig undan åtminstone tills bolaget bevisat att den nya breddade produktstrategin fungerar och omsättningen börjar växa mer i linje med bolagets mål", skriver Affärsvärlden i sin slutsats.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Rocker.

Succéstart för kryptobolaget Hilbert – Aktien rusar i premiärhandeln

Investeringsbolaget Hilbert Group började i dag den 27 oktober att handlas på Nasdaq First North Growth Market. Bolaget noterar både B-aktier med kortnamnet HILB B och teckningsoptioner med kortnamnet HILB TO1.

Hilbert startades under 2018 som en fondförvaltare med inriktning på digitala tillgångar, främst kryptovalutor och teknologier inom blockchain. Hilbert har en diversifierad affärsmodell med fyra vertikaler; asset management, proprietary trading, equity investments och data & analytics.

Bolaget genomförde i september en så kallad pre-IPO som tillförde bolaget 88 miljoner kronor. Teckningskursen var 10 kronor per unit. En unit bestod av en B-aktie och en teckningsoption.

Aktien har hittills i dag handlats till 16,80 kronor som högst betalt och 13 kronor som lägst betalt. Klockan 09.35 var senast betalt 16 kronor. Teckningsoptionen handlas samtidigt till 1 krona senast betalt. Värdet på en unit är därmed 17 kronor, vilket är 70 procent högre än teckningskursen på 10 kronor för en unit.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Hilbert Group.

Tips – Ladda ner Börskollens kostnadsfria app för automatisk bolagsbevakning av IPO-aktuella bolag


Är du intresserad av att följa nyhetsflödet för IPO-aktuella bolag rekommenderar vi att du laddar ner vår kostnadsfria nyhetsapp där du kan skapa bevakningar och få automatiska pushnotiser. Vi försöker att addera nya IPO-bolag löpande i vår databas, men om något saknas är du alltid välkommen att kontakta oss på info@borskollen.se.

Vi tipsar också om vårt populära nyhetsbrev med 50.000 prenumeranter där vi löpande lyfter aktuella IPO-nyheter!

Qlucore börjar handlas 5 november - Erbjudandet fulltecknat

Life science-bolaget Qlucores erbjudande inför noteringen på Nasdaq First North blev övertecknat. Intresset beskrivs ha varit stort från framför allt institutionella investerare. Qlucore hade innan fått teckningsåtaganden motsvarande 83,3 procent, bland annat från M2 som är fastighetsprofilen Rutger Arnhults bolag.

"Det är oerhört glädjande att vi har stärkt aktieägarbasen med bland annat M2 Asset Management och Eiffel Investment Group samt ett antal privatsparare. De delar vår positiva syn på vår mjukvara som skapar förutsättningar för en bättre cancervård genom att man snabbt och precist kan analysera stora mängder data", säger vd Carl-Johan Ivarsson i ett pressmeddelande.

Qlucore har utvecklat en smart programvara för cancerdiagnostik. Denna har fram tills nu använts av kunder som forskar på området. Totalt har bolaget över 200 kunder världen över. Nästa steg blir att ta ut programvaran i den riktiga sjukvården.

Aktierna kommer att börja handlas den 5 november.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Qlucore.

Teckna Synsam-aktien i IPOn? Så råder analytikerna

(28 oktober, uppdatering noteringsintervall)
Optikkedjan Synsam väntas prissätta sin notering på minst 50 kronor per aktie, vilket är strax under mitten av det initiala teckningsintervallet på 46-56 kronor per aktie. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till villkor som nyhetsbyrån tagit del av.

Under det intervallet värderas Synsam till mellan 6,9-8,4 miljarder kronor. Bloomberg har tidigare i veckan rapporterat att intervallet snävats in till 48-50 kronor per aktie.

Ankarinvesterare är Fjärde AP-fonden, Handelsbanken Fonder och C Worldwide vilka går in med 950 miljoner kronor. Rådgivare är Carnegie, Goldman Sachs, Citi och Nordea.

Synsam börjar handlas fredag den 29 oktober.


Dagens Industri: Teckna aktien
Optikkedjan Synsams modell med abonnemang ger ökad tillväxt och lönsamhet kombinerat med att den knyter kunden närmare kedjan. Detta kombinerat med en ganska försiktig värdering gör det värt att teckna aktien. Det uppger Dagens industri, Di, i en analys.

Affärsvärlden: Teckna aktien
Tidningen hittar en varningsflagga i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Det handlar om komplext erbjudande, Synsam har ett teckningskursintervall där det skiljer 21,7 procent mellan högsta och lägsta kurs. Vidare kvittas aktieägarlån mot nyemitterade aktier som sedan säljs ut.

"Enligt Bloomberg News är erbjudandet redan övertecknat. Men flera av miljardnoteringarna har varit kraftigt övertecknade och aktierna handlas ändå lägre än teckningskursen. IPO-klimatet har kylts av senaste månaden. Det går att se okej uppsida i Synsam på sikt. Insynsägandet i ledningsgruppen är helt okej. Däremot är insynsägandet i styrelsen mycket blygsamt. Den som accepterar ovanstående synsätt kan överväga en post. Men då gäller det att man är bekväm med det relativt breda teckningskursintervallet och den osäkerhet det medför", skriver Affärsvärlden i sin slutsats och ger rådet att teckna aktien.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Synsam.

Volvo Cars ägare Geely har bolag i skatteparadis - SVT

Biltillverkaren Volvo Cars storägare Geely, som efter börsintroduktionen kommer äga 78,4 procent av bolaget, har tre bolag inom koncernen registrerade på skatteparadisen Caymanöarna och Brittiska Jungfruöarna. Det skriver SVT Nyheter.

Volvo Cars gjorde en rörelsevinst på cirka 13 miljarder kronor första halvåret i år, samtidigt har bolaget totalt fått permitteringsstöd om cirka 0,5 miljarder kronor under pandemin.

"När man har fått offentliga stöd är det ju extra viktigt att man hela tiden är fullt transparent hela vägen bak. Skattepengar som vi har betalt till Volvo kan hamna hos kinesiska staten. Vi vet inget om det", säger riksdagsledamoten Ola Möller (S) till SVT Nyheter.

Han vill dock inte avråda investerare att teckna aktier i bolaget.

"Jag tänker inte säga att de som investerar i ett svenskt fint industriföretag som Volvo gör fel."

Läs även: Volvo Cars-special: Teckna eller inte? Vi summerar analytikernas råd

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Volvo Cars.

Solidx nyintroduktion blev rejält övertecknad – Premiär för aktien den 3 november


It-konsultbolaget Solidx nyintroduktion på Spotlight Stock Market blev rejält övertecknat. Erbjudandet tecknades till 69,1 miljoner kronor, vilket motsvarar en teckningsgrad på 277 procent. Bolaget får 4 600 nya aktieägare.

"Att så många valt att investera i Solidx visar tydligt att det finns en tro på oss och vår verksamhet. Det är ett kvitto på att vi har en hållbar affärsmodell och att investerare ser stor potential i vår tillväxtresa. Vi är övertygade om att Solidx har en ljus framtid och ser glädjande på att fortsätta resan mot att realisera vår vision om att vara nästa generations konsultbolag", kommenterar Filip Alexanderson, vd och styrelseledamot, Solidx.

Erbjudandet motsvarar 25 miljoner kronor. Samtliga aktier förvärvas från en säljande aktieägare varmed Solidx inte tillförs något kapital. Aktien kommer att börja handlas på Spotlight Stock Market den 3 november.

Läs mer och följ nyhetsflödet på vår bolagssida för Solidx.

Nyheter om internationella börsnoteringar/IPOs och SPACar

Och här några nyheter om internationella börsnoteringar.

Skoföretaget Allbirds drar igång IPO - vill ta in upp emot 269 miljoner dollar

Skoföretaget Allbirds drar nu igång sin börsnoteringsprocess och erbjudandet förväntas prissättas till mellan 12 och 14 dollar per aktie. Allbirds, som är backat av kapitalförvaltaren Franklin Templeton, erbjuder 19,2 miljoner aktier. Det innebär att bolaget kan dra in upp emot 269 miljoner dollar och värderas till över 2 miljarder dollar.

Allbirds tog in 100 miljoner dollar till en rapporterad värdering på 1,6 miljarder dollar under en finansieringsrunda i september. Rundan var ledd av Franklin Templeton, tillsammans med T. Rowe Price, Baillie Gifford, TDM Growth Partners, Rockefeller Capital Management och andra investerare.

Läs hela nyheten.

Lemonsoft avser genomföra nyintroduktion på First North i Helsingfors

Finska affärsystembolaget Lemonsoft planerar att genomföra en nyintroduktion på Nasdaq First North Growth Market i Helsingfors. Erbjudandet omfattar nyemitterade aktier för 15 miljoner euro och en försäljning av befintliga aktier från nuvarande aktieägarna Rite Internet Ventures Holding och Kari Joki-Hollanti.

Ankarinvesterare är Ilmarinen Mutual Pension Insurance, Mandatum Asset Management, Tin Fonder, Aeternum Capital, Handelsbanken Fonder, Odin Fonder, vissa fonder ledda av Evli Fund Management, vissa fonder ledda av Aktia Bank, Grenspecialisten, SEB Investment Management och vissa fonder ledda av SP-Fund Management som åtagit sig att teckna aktier för 42,5 miljoner euro till en värdering av bolaget före erbjudandet icke överstigande 201 miljoner euro.

Läs hela nyheten.

‌‌

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Aktia Bank

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt