Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Know

Know thyself – Lär känna dig själv och hur du fungerar

Börskrönika av Christofer Andersson: För att bli en riktigt duktig läkare måste du såväl studera i flera år som skaffa dig erfarenhet. Ju mer du lär dig, desto bättre blir du. Samma gäller även på börsen, även om jag vill betona att kunskap enbart blir till makt först när du applicerar dina kunskaper.

Vi kan alla läsa oss till hur bolag ska värderas och hur man kan räkna på det diskonterande kassaflödet. Detta kan vi göra på vår kammare och det krävs inga examinationer eller högskolepoäng. Vi kan också börja med investeringar direkt och applicera ”learning by doing”, vilket som tur är inte är möjligt som läkare. Från detta kan vi sedan bygga oss vår kunskapsbas.

Emellertid spelar alla dessa kunskaper föga roll om du inte är emotionellt stark och stabil. Har du inte kontroll på hur du förhåller dig till dina känslor och tankar är risken stor du låter dessa ta över när ”the shit hits the fan”. Och som alla vet är det just då som man inte vill tappa all sorts kontroll. Det är i lägen som dessa, när det välkända blodet flyter på gatorna och folk befinner sig i paniktillstånd, du vill stå robust och psykiskt stark, redo att använda dig av alla sina analyskunskaper.

”Alla år på universitetet och alla år som AT-läkare spelar föga roll…”

Föreställ dig en läkare som är vida beläst och har en lång erfarenhet. Nämnda står och opererar och plötsligt inträffar något som hen inte är beredd på. Läkaren drabbas av panik medan patientens EKG och övriga instrument skriker ”red alert”. Om läkaren inte snabbt återfår fattning och kontroll över situationen är risken stor att patienten dör. Alla år på universitetet och alla år som AT-läkare spelar föga roll om vår läkare inte förmår att ha kontroll på sitt förhållningsätt till sina känslor och tankar.

För dig som investerar råder samma sak. Du kan vara hur duktig som helst på att räkna, analysera et cetera, men drabbas du av panik när börsen sjunker och alla och envar berättar att apokalypsens fyra ryttare har anlänt spelar dessa kunskaper föga roll. Faktiskt spelar de ingen som helst roll.

I panik och i situationer som vi inte är förberedda på söker hjärnan den bästa och snabbast möjliga lösningen för att bli kvitt obehaget, vilket panikkänslor är – ett obehag. Något jobbigt, oönskat. Beslutsvalet kan vara bra i såväl det korta som långsiktiga perspektivet, men så är tyvärr inte fallet särskilt ofta. Att sälja allt när skärmen fylls av röda siffror lättar förvisso på de just nu kraftiga obehags- och panikkänslorna, men vad blir de långtgående konsekvenserna? Visst, säljer du nu så räddar du åtminstone lite av ditt investerade kapital och du kommer även känna hur paniken obehaget försvinner. Men du kommer ha avsevärt mindre att investera på nytt, när allt är ”guld och gröna skogar” och alla aktiekurser befinner sig på ATH.

De bolag som du ägde var fundamentalt starka och du hade verkligen gjort din research. De hade bra finansiell ställning, en ledande position i en nischad marknad och spåddes växa med tvåsiffriga tal på såväl den övre som den undre raden kommande decennium. Få analytiker följde dina innehav – du hade verkligen riktigt bra positioner!

”Det är i paniklägen som du aktivt måste applicera system 2”

Dock drabbades du av panik. Känslorna och tankarna som kom när börsen började sjunka blev för mäktiga. Din patient ”dog” och den ekonomiska men även psykologiska kostnaden blev stor. System 1 – det som premierar snabba och kortsiktiga lösningar/beslut – har lurat dig. Detta system spelar en viktig roll och det har hjälpt oss att överleva till dags dato. Emellertid tar det inte hänsyn till de långsiktiga konsekvenserna, vilka kan bli förödande.

Det är i paniklägen som du aktivt måste applicera system 2 – det som är mer långsiktigt och som reflekterar mer rationellt och förnuftigt. Det systemet kräver mer energi och just därför känns det ”jobbigt” att aktivera det. Men vad är alternativet? Jag ska hjälpa dig med svaret – det finns inget! Framför allt om du inte vill se allt ditt kapital försvinna.

Vad kostar mest energi, det som historiskt varit oss en bristvara? Att kämpa mot ångest och obehagskänslorna, eller att sälja och känna en snabb tillfredsställelse? Det är, såklart, det förstnämnda, men för att klara av att tänka och agera rationellt måste du ta kampen, aktivera system 2 och tänka långsiktigt. Det är en jobbig process, men i långa loppet kommer insatskostnaden att vara värt värdet flera gånger om.

”Inte vill du att din patient dör?”

Hjärnan ställs dagligen inför många mentala fallgropar, såsom aktivitetsbias och kognitiv dissonans, och är vi inte medvetna om dessa är risken stor att vi faller. Genom att vara medveten och även ha verktyg för att bemöta dessa kommer du skapa dig en edge som många andra inte har. Du kommer att stå stabilt när andra säljer i panik. Du kommer att kunna dra fördel och skapa dig än bättre positioner när andra säljer ut sig.

Know thyself. Lär känna dig själv och hur du fungerar. Var och när drabbas du av panik- och obehagskänslor? Hur och varför? Vad kan du göra för att bemöta dem? Genom att vara på det klara med det innan skiten träffar fläkten ökar du sannolikheten för att din tid på börsen vara en mycket rolig, givande och framför allt ekonomisk god.

Att vara en duktig analytiker är bara en del av investeringsprocessen. Faktum är att den största är den emotionella, för inte vill du drabbas av panik när alla operationsinstrument blinkar rött? Inte vill du att din patient dör?

Om krönikören Cristofer Andersson


Cristofer Andersson är och arbetar som historie- och svensklärare på ett gymnasium. Han har en master i pedagogik och är även förstelärare. Utöver detta är han även författare till de två böckerna uppskattade "Börspsykologi - så blir du en bättre investerare" och "MER Börspsykologi - Mentala verktyg att överlista marknaden". Cristofer brinner just för de psykologiska aspekterna av investeringar och har varit aktiv som investerare sedan finanskrisen och drivs av att alltid utvecklas.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt