Lån utan UC är inte ett lån utan kreditupplysning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Lån utan UC är inte ett lån utan kreditupplysning

Lån

Det finns många olika typer av lån för privatpersoner och de marknadsförs på olika sätt. Lån utan UC är en term som återkommer ofta i olika sammanhang och det kan vara svårt att veta vad det betyder. UC står för Upplysningscentralen, men det innebär inte att lånet är helt utan kreditupplysning.

När man vill låna pengar utan kreditupplysning hos UC så tas det en kreditupplysning hos andra kreditupplysningsföretag. Långivarna måste alltid kunna garantera att den som lånar har god återbetalningsförmåga och har råd att betala tillbaka lånet i tid. Att långivaren gör en kreditbedömning är dessutom ett krav enligt konsumentkreditlagen. Att det inte tas någon kreditupplysning alls förekommer därför aldrig om man är en ny kund hos en bank eller en långivare.

Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag och har varit ett samarbetesprojekt mellan storbankerna sedan 1977. Alla svenska storbanker använder endast UC för att göra kreditupplysningar. Företagets uppgift är att ge detaljerad ekonomisk information om personer som ansöker om lån. De tar information från öppna offentliga register som till exempel Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden. De får även information från företagen som använder deras tjänst.

Långivare som inte använder sig av UC brukar istället använda upplysningsföretag som Bisnode Kredit, Creditsafe eller Safenode. Alla svenska medborgare som är över 15 år är registrerade hos kreditupplysningsföretagen. De olika företagen har vanligtvis sina egna register som visar andra krediter och lån, men precis som UC så använder de sig också av offentliga öppna register.

Det finns flera anledningar till att personer vill ta lån utan UC. Alla banker, långivare och kan ta del av den upplysning som har gjorts hos UC och det går därför inte att låna anonymt. Många förfrågningar gör även att ens kreditvärdighet sänks. Personer som måste låna till något och inte vill att det ska påverka deras kreditvärdighet väljer därför ibland att ansöka om lån där upplysningen görs hos ett annat företag. Varje lånförfrågan man gör registreras hos UC, så personer som måste låna flera gånger nära på varandra kan skrämma bort företag och andra långivare.

Ibland kan även ens kreditvärdighet vara bättre hos ett kreditupplysningsföretag jämfört med ett annat. Då kan lånet bli beviljat om upplysningen görs hos exempelvis Safenode, men inte om upplysningen görs hos Upplysningscentralen.

Det är vanligt att lån som har en högre risk erbjuds som lån utan UC, som snabblån eller så kallade högkostnadskrediter. Det är lån som kan bli mycket dyra om man man inte betalar tillbaka i tid. Ett lån utan UC är ofta dyrare än lån med UC, men det kan vara den enda utvägen för en person som verkligen behöver låna och inte kan få lån på något annat sätt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt