Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Lån

Lån utan UC är inte ett lån utan kreditupplysning

Det finns många olika typer av lån för privatpersoner och de marknadsförs på olika sätt. Lån utan UC är en term som återkommer ofta i olika sammanhang och det kan vara svårt att veta vad det betyder. UC står för Upplysningscentralen, men det innebär inte att lånet är helt utan kreditupplysning.

När man vill låna pengar utan kreditupplysning hos UC så tas det en kreditupplysning hos andra kreditupplysningsföretag. Långivarna måste alltid kunna garantera att den som lånar har god återbetalningsförmåga och har råd att betala tillbaka lånet i tid. Att långivaren gör en kreditbedömning är dessutom ett krav enligt konsumentkreditlagen. Att det inte tas någon kreditupplysning alls förekommer därför aldrig om man är en ny kund hos en bank eller en långivare.

Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag och har varit ett samarbetesprojekt mellan storbankerna sedan 1977. Alla svenska storbanker använder endast UC för att göra kreditupplysningar. Företagets uppgift är att ge detaljerad ekonomisk information om personer som ansöker om lån. De tar information från öppna offentliga register som till exempel Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden. De får även information från företagen som använder deras tjänst.

Långivare som inte använder sig av UC brukar istället använda upplysningsföretag som Bisnode Kredit, Creditsafe eller Safenode. Alla svenska medborgare som är över 15 år är registrerade hos kreditupplysningsföretagen. De olika företagen har vanligtvis sina egna register som visar andra krediter och lån, men precis som UC så använder de sig också av offentliga öppna register.

Det finns flera anledningar till att personer vill ta lån utan UC. Alla banker, långivare och kan ta del av den upplysning som har gjorts hos UC och det går därför inte att låna anonymt. Många förfrågningar gör även att ens kreditvärdighet sänks. Personer som måste låna till något och inte vill att det ska påverka deras kreditvärdighet väljer därför ibland att ansöka om lån där upplysningen görs hos ett annat företag. Varje lånförfrågan man gör registreras hos UC, så personer som måste låna flera gånger nära på varandra kan skrämma bort företag och andra långivare.

Ibland kan även ens kreditvärdighet vara bättre hos ett kreditupplysningsföretag jämfört med ett annat. Då kan lånet bli beviljat om upplysningen görs hos exempelvis Safenode, men inte om upplysningen görs hos Upplysningscentralen.

Det är vanligt att lån som har en högre risk erbjuds som lån utan UC, som snabblån eller så kallade högkostnadskrediter. Det är lån som kan bli mycket dyra om man man inte betalar tillbaka i tid. Ett lån utan UC är ofta dyrare än lån med UC, men det kan vara den enda utvägen för en person som verkligen behöver låna och inte kan få lån på något annat sätt.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt