Lån utan UC är inte ett lån utan kreditupplysning - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Lån utan UC är inte ett lån utan kreditupplysning

Det finns många olika typer av lån för privatpersoner och de marknadsförs på olika sätt. Lån utan UC är en term som återkommer ofta i olika sammanhang och det kan vara svårt att veta vad det betyder. UC står för Upplysningscentralen, men det innebär inte att lånet är helt utan kreditupplysning.

När man vill låna pengar utan kreditupplysning hos UC så tas det en kreditupplysning hos andra kreditupplysningsföretag. Långivarna måste alltid kunna garantera att den som lånar har god återbetalningsförmåga och har råd att betala tillbaka lånet i tid. Att långivaren gör en kreditbedömning är dessutom ett krav enligt konsumentkreditlagen. Att det inte tas någon kreditupplysning alls förekommer därför aldrig om man är en ny kund hos en bank eller en långivare.

Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag och har varit ett samarbetesprojekt mellan storbankerna sedan 1977. Alla svenska storbanker använder endast UC för att göra kreditupplysningar. Företagets uppgift är att ge detaljerad ekonomisk information om personer som ansöker om lån. De tar information från öppna offentliga register som till exempel Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden. De får även information från företagen som använder deras tjänst.

Långivare som inte använder sig av UC brukar istället använda upplysningsföretag som Bisnode Kredit, Creditsafe eller Safenode. Alla svenska medborgare som är över 15 år är registrerade hos kreditupplysningsföretagen. De olika företagen har vanligtvis sina egna register som visar andra krediter och lån, men precis som UC så använder de sig också av offentliga öppna register.

Det finns flera anledningar till att personer vill ta lån utan UC. Alla banker, långivare och kan ta del av den upplysning som har gjorts hos UC och det går därför inte att låna anonymt. Många förfrågningar gör även att ens kreditvärdighet sänks. Personer som måste låna till något och inte vill att det ska påverka deras kreditvärdighet väljer därför ibland att ansöka om lån där upplysningen görs hos ett annat företag. Varje lånförfrågan man gör registreras hos UC, så personer som måste låna flera gånger nära på varandra kan skrämma bort företag och andra långivare.

Ibland kan även ens kreditvärdighet vara bättre hos ett kreditupplysningsföretag jämfört med ett annat. Då kan lånet bli beviljat om upplysningen görs hos exempelvis Safenode, men inte om upplysningen görs hos Upplysningscentralen.

Det är vanligt att lån som har en högre risk erbjuds som lån utan UC, som snabblån eller så kallade högkostnadskrediter. Det är lån som kan bli mycket dyra om man man inte betalar tillbaka i tid. Ett lån utan UC är ofta dyrare än lån med UC, men det kan vara den enda utvägen för en person som verkligen behöver låna och inte kan få lån på något annat sätt.

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev