Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Lån

Lån utan UC är inte ett lån utan kreditupplysning

Det finns många olika typer av lån för privatpersoner och de marknadsförs på olika sätt. Lån utan UC är en term som återkommer ofta i olika sammanhang och det kan vara svårt att veta vad det betyder. UC står för Upplysningscentralen, men det innebär inte att lånet är helt utan kreditupplysning.

När man vill låna pengar utan kreditupplysning hos UC så tas det en kreditupplysning hos andra kreditupplysningsföretag. Långivarna måste alltid kunna garantera att den som lånar har god återbetalningsförmåga och har råd att betala tillbaka lånet i tid. Att långivaren gör en kreditbedömning är dessutom ett krav enligt konsumentkreditlagen. Att det inte tas någon kreditupplysning alls förekommer därför aldrig om man är en ny kund hos en bank eller en långivare.

Upplysningscentralen är Sveriges största kreditupplysningsföretag och har varit ett samarbetesprojekt mellan storbankerna sedan 1977. Alla svenska storbanker använder endast UC för att göra kreditupplysningar. Företagets uppgift är att ge detaljerad ekonomisk information om personer som ansöker om lån. De tar information från öppna offentliga register som till exempel Bolagsverket, Skatteverket och Kronofogden. De får även information från företagen som använder deras tjänst.

Långivare som inte använder sig av UC brukar istället använda upplysningsföretag som Bisnode Kredit, Creditsafe eller Safenode. Alla svenska medborgare som är över 15 år är registrerade hos kreditupplysningsföretagen. De olika företagen har vanligtvis sina egna register som visar andra krediter och lån, men precis som UC så använder de sig också av offentliga öppna register.

Det finns flera anledningar till att personer vill ta lån utan UC. Alla banker, långivare och kan ta del av den upplysning som har gjorts hos UC och det går därför inte att låna anonymt. Många förfrågningar gör även att ens kreditvärdighet sänks. Personer som måste låna till något och inte vill att det ska påverka deras kreditvärdighet väljer därför ibland att ansöka om lån där upplysningen görs hos ett annat företag. Varje lånförfrågan man gör registreras hos UC, så personer som måste låna flera gånger nära på varandra kan skrämma bort företag och andra långivare.

Ibland kan även ens kreditvärdighet vara bättre hos ett kreditupplysningsföretag jämfört med ett annat. Då kan lånet bli beviljat om upplysningen görs hos exempelvis Safenode, men inte om upplysningen görs hos Upplysningscentralen.

Det är vanligt att lån som har en högre risk erbjuds som lån utan UC, som snabblån eller så kallade högkostnadskrediter. Det är lån som kan bli mycket dyra om man man inte betalar tillbaka i tid. Ett lån utan UC är ofta dyrare än lån med UC, men det kan vara den enda utvägen för en person som verkligen behöver låna och inte kan få lån på något annat sätt.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.