Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikeln är ett annonssamarbete

Möjlighet

Möjlighet att investera i ett bolag med breddat produktutbud bäddat för lönsam tillväxt

Newton Nordic är ett svenskt teknikbolag som utvecklar och erbjuder specialiserade produkt- och supportlösningar för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror inom TV- och filmindustrin. Newtonsystemet används för att livesända prestigeproduktioner världen över, inom sport, musik, underhållning och evenemang, och anses idag av många kunder och användare vara ett av världens främsta produktssystem för stabilisering och fjärrstyrning av rörliga kameror.

Meritlistan för Newton-systemet kan göras lång, med referenser från prestigefyllda produktioner som Eurovision Song Contest, MTV Music Video Awards, Oscarsgalan, American Idol och Champions League. Kärnan i produktssystemet utgörs av kamerahuvudet Newton S2 och kontrollpanelen Newton C2, där Bolaget har byggt upp en marknadsledande position inom sitt segment. Utöver detta erbjuds kunderna tillbehör, mjukvara och tjänster så som utbildning, support och underhåll.

Tre anledningar till att investera i Newton Nordic

1) Med referenser från prestigeproduktioner som Eurovision Song Contest, MTV Music Video Awards, Oscarsgalan, American Idol, MLB (Major League Baseball) och Champions League, har Newton Nordic en bevisad stark produkt och referenser vilket kommer underlätta bearbetningen av nya kunder.

2) Efter ett strategiskifte som efterföljdes av viktiga organisationsförändringar under år 2017 har Newton Nordic genererat god omsättningstillväxt år för år och även förbättrat lönsamheten avsevärt, där Bolaget H1-20 visade på ett positivt EBITDA-resultat och förväntas fortsatt visa på ett starkt momentum.

3) Genom strategiomställningen att verka som en helhetsleverantör kan Newton Nordic nu skala upp sina befintliga affärer samtidigt som Bolaget kan nå en större marknad och kunder.

Breddat produktutbud bäddar för lönsam tillväxt

Newton Nordic har lyckats skapa ett välkänt, internationellt varumärke och har byggt upp en betydande kunskap om marknaden för rörliga kameror, vilket nu är tanken att kapitalisera på när Bolaget ämnar ta nästa steg för att utöka sitt produkterbjudande. Från att enbart ha levererat delsystem vill Bolaget nu även bli leverantör av helhetslösningar. Detta kommer leda till en mer strategisk position på marknaden, ett ökat antal potentiella kunder och större storlek på Bolagets affärer. Förflyttningen tar avstamp i kommersiella drivkrafter såsom AR, automatisering och fjärrproduktion där Bolaget under de senaste åren utvecklat teknik och införskaffat betydande kunskap. I kombination med Newton Nordics kärnteknik inom stabilisering och fjärrstyrning kan en unik position i marknaden tas.

Produkten bygger på avancerad programvara, algoritmer och teknik för att detektera rörelser, styra och gyrostabilisera kameror i realtid. Mjukvaruintegrationen i kamerahuvudet gör att professionella kameraoperatörer kan minska den tid det tar att säkert få stabila och vackra kameraåkningar. I takt med att efterfrågan ökar på högupplöst TV (HD och UltraHD) förväntas behovet av kamerastabilisering kraftigt öka i framtiden. Alla producenter kommer då att behöva anskaffa utrustning som kan hantera det nya formatet. För att styra kamerarörelser, fokus och andra kamerainställningar på NEWTON S2 (som är den senaste versionen av Newton-systemet) erbjuder Bolaget även NEWTON C2, som är ett kontrollbord för fjärrstyrning av kamerahuvuden.

Affärs- och intäktsmodell som skapar viktiga referenskunder

Newton Nordics erbjudande drivs av intern teknikutveckling och försäljning av hård- och mjukvara. Majoriteten av komponenterna i Bolagets produkter tillverkas av leverantörer men viss tillverkning, slutmontering, testning, underhåll och eventuella reparationer sker i Bolagets lokaler i Linköping. Newton Nordic säljer sitt Newton-system Newton S2 tillsammans med kontrollpanelen Dominion C2  till i förstahand tjänstebolag/uthyrningsbolag, som i sin tur hyr ut utrustningen till producenterna som anordnar de olika prestigefulla eventen (Oscargalan, American Idol, Champions League m.fl.).  Därutöver säljer Bolaget diverse tillbehör till sina huvudprodukter samt konsulttjänster.

Ungefär hälften av de inkommande ordrarna är från befintliga kunder medan resterande andel är nya kunder. Framöver avser Newton Nordic att skapa återkommande intäkter via mjukvarulösning för AR och automatisering, som kommer i uttryck i form av en licensintäkt.

Artikeln är framtagen i samarbete med Newton.

Läses av andra just nu

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt