Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Olika

Olika sorters företagsfinansiering

Idag har du nära nog oändliga valmöjligheter gällande företagsfinansiering. Med valfriheten följer även en svårighet att välja rätt. Vad är risknivåerna för varje alternativ? Vilka för- och nackdelar gäller för din situation?

Marknaden för företagsfinansiering är milt uttryckt en djungel idag. En djungel där varje du som företagsägare kan tjäna mycket på att se över alla alternativ. Därefter kan du göra ett välgrundat beslut vilket gynnar dig både nu och i framtiden.

Företagsfinansiering och dess innebörd

Det är sällsynt att man som företagare har allt kapital som krävs för att starta sin verksamhet. Man kan också behöva extra tillskott vid vidareutveckling eller större investeringar eller för att klara ett tillfälligt glapp i in- och utflöde till kassan.

Då kan någon sorts företagsfinansiering vara ett bra alternativ vilken ger företaget den skjuts som behövs för att inte få problem med sina åtaganden.

Eget kapital – En sorts företagsfinansiering

Vid nystart av företag, alternativt om du äger ett litet företag är ett eget, personligt kapital bra att ha. Eget kapital inkluderar försäljning av privata ägodelar, lån av närstående eller likvärdiga lösningar.

Fördelarna är att du inte behöver betala någon ränta vid försäljning av egendom. Vid lån från nära och kära blir räntesatsen mest troligt inte lika hög som vid ett företagslån från ett låneinstitut.

Nackdelarna är de medföljande riskerna vid lån av familj/vänner vilket potentiellt kan vara avgörande för er relation.

Företagslån - en annan sorts företagsfinansiering

Om du är en företagsägare i behov av kapital kan ett företagslån hjälpa dig. Det kan gälla nysatsningar, uppstart av företag, tillfällig minskning av omsättning och mycket mer.

Fördelar med ett företagslån jämfört med privat lån eller tillskott av eget kapital:

• Håll privat- och företagsekonomi åtskilda

• Eliminera riskerna för missförstånd

• Säkerställ dina möjligheter att återbetala

• Möjlighet att låna ett högre belopp

Håll isär ekonomi och ekonomi

De två översta punkterna är båda av stor vikt. Om du blandar din privata ekonomi kan missbedömningar ge svåra konsekvenser, vilket kan undvikas om du har andra lånealternativ. Dock kan ett eget kapital hjälpa situationen, om du exempelvis redan har sparade pengar vilka du kan riskera att förlora.

Gällande lån från någon i din närhet kan många tråkiga situationer liksom missuppfattningar uppstå kring lånet. Såvida ett noggrant utfört avtal kan upprättas finns överhängande sociala risker med ett lån från släkt eller vänner.

Högre belopp

Med en ansökan om ett företagslån från en bank/låneinstitut får du samtidigt en grundligt utförd utredning huruvida din återbetalningsförmåga är samt hur pass starkt ditt bolag är.

Oftast kan du ansöka om lånebelopp upp till 2 MSEK hos långivare till företag. Så pass höga belopp är svårare om du väljer att ta ett lån privat. Men självklart ska du aldrig låna ett högre belopp än du verkligen behöver trots att möjligheten finns.

Samtliga stabila bolag kan få lån - oavsett bolagsform

Långivare har egna inriktningar och regelverk. Några av dem erbjuder inte lån till en viss bolagsform till exempel. Men oavsett om du har ett aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma kan du hitta fram till ett låneinstitut vilka godkänner låneansökning från ditt bolag.

Lendo – En välbekant aktör tar sig an företagslånemarknaden

Ett konkret exempel på en välrenommerad jämförelsesida för företagslån är Lendo. Sedan 2007 har de hjälpt kunder att välja de bästa lånen för just dem, läs mer här om Lendo och deras olika jämförelsetjänster. Nu när Lendo är tillgänglig även för företag får du som företagare ett antal fördelar.

• Väletablerad jämförelsesida

• Gedigen erfarenhet

• Stort antal låneinstitut jämförs på en gång

• Professionell rådgivning

Istället för ett brett sökande efter de bästa låneerbjudandena kan du med en enda ansökan skicka förfrågan till mängder av låneinstitut. Inom ett dygn kan du gå igenom svar och villkor från de aktuella långivarna. Tack vare den tjänst Lendo erbjuder utan kostnad får företag de bästa möjliga förutsättningarna att hitta det bästa alternativet.

Riskkapital – ytterligare en sorts företagsfinansiering

Vid de tillfällen ett företagslån inte är det optimala kan ett riskkapital passa bättre. Riskkapital är stort sett de tillskott av medel i ett företag vilka inte är ett lån. Denna företagsfinansiering lämpar sig inte till alla situationer.

När ett riskkapital kan löna sig är vid investeringar för ny-/vidareutveckling av ditt bolag.

Till exempel:
Om du har en stark affärsidé och behöver hjälp med uppstarten av ditt företag. Eller om du vill expandera till nya länder/marknader och behöver extra kapital för att kunna växa.

Riskkapitalister kan vara privata, banker eller andra organisationer

Om du vill ansöka om ett riskkapital kan du vända dig till svenska riskkapitalbolag däribland hittar du olika banker och andra organisationer som arbetar med riskkapital. Skulle de vilja satsa på din affärsidé/affärsplan köper de upp en viss procent av ditt företag mot deras investering.

Att välja riskkapital som företagsfinansiering består av hårda krav samt en delvis uppoffring av ägarskapet. Men riskkapital kan också bli en lukrativ lösning för vissa bolag.

Affärsänglar - En utgrening från riskkapitalisterna

Likt riskkapital kan en affärsängel ge dig ett kapital för att starta ditt företag alternativt utveckla ditt etablerade företag. Skillnaden på riskkapitalist och affärsängel är att du dessutom får erfarenhet, kunskap, engagemang och avvarad tid av en affärsängel.

Personer vilka blir affärsänglar bidrar med mycket mer än bara kapital, de blir aktiva delägare av ditt företag jämfört med riskkapitalister vars partnerskap är passivt.

Bidrag - Också en sorts företagsfinansiering

Har du en viss affärsidé eller behov av kapital till en viss sak kan ett bidrag vara en lösning för dig och ditt företag. Bidragen kan se olika ut, bland andra finns:

• Tillväxtstöd

• Investeringsstöd

• Regionala bidrag

• Stöd från Länsstyrelsen

• Med flera

Ett bidrag följs inte av några efterkrav istället kräver de olika organisationerna att du lever upp till ett antal villkor för att bli beviljad bidrag/stöd. Sök via en sökmotor på nätet för att hitta mer information utifrån ditt behov.

Är företagsfinansiering räddningen i din nöd?

Om någon av de olika sorters företagsfinansieringarna passar just dig kan vara svårt att ge svar till. Om du känner osäkerhet eller har frågor kring företag och de olika finansieringstyperna kan en ekonomisk rådgivare hjälpa dig vidare.

Även Lendo kan bistå med objektiv rådgivning, deras hängivna kundtjänst svarar gärna på dina funderingar. Med en professionell insynsvinkel får du en bredare grund att stå på när du väl bestämmer dig.

För att sammanfatta

Företagsägare kan idag vända sig till flertalet olika sorters företagsfinansieringar beroende på ett antal aspekter. Goda möjligheter till finansiering är numera tillgängligt för alla bolagsformer likaså diverse situationer.

Ta hjälp av företagsekonomer eller jämförelsetjänster så som Lendo för rådgivning liksom vägledning. Om företagslån är intressant är ett gott råd att använda avgiftsfria tjänster likt Lendo. Få mängder av lånerbjudanden utan att få för många förfrågningar via UC.

Fattar du rätt beslut gällande företagets finansiering har du goda förutsättningar att gå en ljus framtid till mötes.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt