Så här fungerar spread betting på aktiemarknaden - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Så här fungerar spread betting på aktiemarknaden

Spread betting är en metod för att spekulera på aktiemarknaden som innebär att man inte äger ett underliggande värdepapper. Metoden har börjat att användas mer i Sverige och kallas även för spread trading. Spread betting uppfanns under 1940-talet och började sprida sig i England under 1970-talet när många ville spekulera i guldpriset utan att köpa guld.

Spread betting innebär helt enkelt att man slår vad om hur ett specifikt instruments värde kommer att förändras. Det köps eller säljs inte några värdepapper, utan istället slår man vad om priset kommer att gå upp eller gå ner.

Spread betting är ett billigt sätt att handla på de finansiella marknaderna. Personerna som spread bettar spekulerar i hur råvaror, aktier, index och andra tillgång kommer att utvecklas utan att en traditionell mäklare används som en mellanhand. Vaden läggs på olika bettingsidor som erbjuder betting på allt från sport till aktiemarknaden, och hos plattformar som enbart erbjuder spread betting.

Vadet som läggs är på hur många punkter priset kommer att förändras och en punkt kan vara värd 10 öre, 1 krona, 100 kronor eller mer beroende på vad man bettar på. Principen är ganska enkel att förstå. Vinsten och förlusten för ett spread bet bestäms av skillnaden mellan köp- och säljpriset. När man slår vad om att priset kommer att stiga kallas det för att betta LONG, och när man slår vad om priset kommer att falla så bettar man SHORT.

Fördelen med spread betting är att det går att spekulera i både upp- och nedgång av priset. Det går därför att tjäna pengar på en fallande marknad, till skillnad från vanlig börshandel där endast en stigande marknad leder till vinst. Spread betting är på så sätt ett alternativ till hedging. En av anledningarna till att spread betting är så populärt är på grund av att det går att handla för mindre belopp än när man köper värdepapper. Det går därför att ta större positioner utan att behöva sätta in stora summor pengar. Eftersom inga börser eller mäklare används, så betalas det inte heller några depå- eller courtageavgifter. De bettingsidor eller företag som erbjuder tjänsten tjänar istället pengar på spreaden, skillnaden mellan köp- och säljpris.

Spread betting är ett hasardspel och det ger en möjlighet att få betydande vinster på både stigande och fallande marknader. Men det kommer även med mycket stora risker, eftersom marknader kan svänga kraftigt på grund av hög volatilitet. Ett exempel på det är priset på silver och koppar. Spread betting är mer riskabelt än aktiehandel, eftersom det går att förlora mer än den initiala insatsen. Det ska därför ses som ett underhållande spel och inte som en form av sparande.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev