Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Stor

Stor boktävling med chans att vinna de perfekta julklapparna

Trots att det fortfarande är grått och trist ute kryper den glada juletiden allt närmare - och det börjar bli hög tid att fundera på årets julklappar. Vad passar då bättre än att ge dina nära och kära en bok fylld med värdefull börsrelaterad kunskap inför det nya året? Tre populära (börs)författare har varit generösa nog att skänka ett par ex av sina senaste böcker till Börskollens stora boktävling. Nedan läser du mer om böckerna och tar del av tävlingsreglerna.

Tävlingsregler

1) Besvara frågan; “Vilken blir stängningskursen för OMXS30-indexet fredagen den 27/11 kl. 17.30?” (svara med två decimaler, t.ex “1836,08”).

När? Ditt svar ska vara oss tillhanda senast onsdagen den 25/11 kl. 22.00.

Hur? Skriv ditt svar som en kommentar till tävlingsinlägget som vi har delat via antingen Instagram, Twitter eller Facebook (alternativt via e-post). Endast ett svar per person.

2) Ladda gärna ner vår app Börskollen, dela och tagga gärna en vän som du tycker borde läsa någon av böckerna.

De sex vinnarna koras efter fredagens börsstängning och kommer att kontaktas kort därefter för leverans av böckerna. Om det blir fler än sex lika svar/vinnare sker slutligt urval via lottning (och de olika böckerna slumpas till de sex vinnarna).


Nedan kort om respektive bok och en “julklappsmotivering” från dess författare;

Investeraren - Allt du behöver veta om finansmarknaden


Författare: Jonas Berhardsson
Twitter: @cj_bernhardsson
Blogg: Investeraren.se
Läs mer om boken (och beställ som julklapp): Investeraren.se

Varför tycker du att din bok är en bra julklapp?
– Det är den enda heltäckande svenska investerarboken. Den fungerar både för dig som är nybörjare och för dig som kan lite mer. En bra investerare har kunskap om hur företag och finansiella marknader fungerar, från affärsmodeller till flockbeteende. En bra investerare förstår hur värden skapas över tid och att marknader ibland är emotionellt styrda. Boken innehåller alla de verktyg du behöver för att bli en bra investerare.

Om boken:
“En heltäckande handbok för både investeraren och tradern. Lär dig fundamental och teknisk analys från grunden, företagsanalys, hur marknaden fungerar, börspsykologi och hur man investerar som proffsen.

Boken ger dig förståelse för hur konjunktur, förväntningar, finans och penningpolitik påverkar börsen. Du lär dig hur finansiella marknader fungerar (och inte fungerar) och får veta mer om historiska bubblor och krascher från holländska tulpanlökar på 1600-talet till it-bubblan och Lehman Brothers.

Du får omfattande kunskaper om aktier, obligationer och derivat. Här finns utförliga förklaringar av fundamental och teknisk analys, affärsmodeller, investerarens psykologi och olika placeringsstrategier. Du lär dig tolka bokslut och nyckeltal, hur man hittar de bästa aktierna, minskar riskerna och undviker fallgroparna.

Investeraren publicerades första gången 1996 (med titeln Tradingguiden). Boken har blivit en klassiker och ett standardverk för många investerare genom åren.”

Börspsykologi – så blir du en bättre investerare


Författare: Christofer Andersson
Twitter: @don_crisse
Blogg: Fermentumvitae.blogspot.com
Läs mer om boken (och beställ som julklapp): Pug.se

Varför tycker du att din bok är en bra julklapp?
– Du kan vara hur duktig som helt på att analysera nyckeltal och räkna på framtida kassaflöden, vinster, marginaler et cetera, men dessa kunskaper spelar föga roll om du inte har psyket att stå fast när Mr. Market, tillfälligt(?), har en annan åsikt. Genom att lära känna dig själv och vilka fällor som hjärnan lurar dig i kan du agera proaktivt och således undvika misstag och med det nå en högre och bättre avkastning.

Psykologin finns inte bara vid själva köp- och säljknappen, utan även under analysfasen. Hur kan du undvika att utsättas för allt från konfirmationsbias till skotomisation? Hur undviker du att ständigt bli offer för din kognitiva dissonans?

“If You can’t control Your Emotions, You Can’t Control Your Money”.

Om boken:
“I Börspsykologi presenteras komplicerade metoder på lättillgängliga och övergripande sätt – enkla för alla att ta till sig. Kapitel för kapitel går den igenom viktiga psykologiska parametrar såsom självkänsla, mindset, belöningssystem och flockbeteende och guidar på ett mycket pedagogiskt sätt läsaren i att förstå sig själv, marknaden och därmed nyckeln till mer lyckade investeringar.

Boken riktar sig till alla som investerar i någon form, men vänder sig lite extra till den som är grön på börsen och ofta upplever sig begå misstag och ta fel beslut grundade på känslor och andra psykologiska faktorer som med rätt kunskaper går att styra över.

Författaren Cristofer Andersson, själv aktiv investerare, insåg tidigt att investeringar handlar minst lika mycket om psykologi som nyckeltal och siffror. När man förstår att det är exakt samma psykologiska mekanismer som gäller på börsen som i andra sfärer kan man effektivt undvika de vanligaste fällorna och bli en framgångsrik investerare. En lättillgänglig och pedagogisk guide till bättre investeringar.”

Min vinnande väg - Bli rik på aktier

Författare: Arne “Kavastus” Talving
Twitter: @Kavastu
Blogg: Kavastustrender.se
Läs mer om boken (och beställ som julklapp): Sternersforlag.se

Varför tycker du att din bok är en bra julklapp?
– Till en ringa kostnad ger man bort en framtida förmögenhet. Boken lär ut hur man förvaltar bättre än börsindex år efter år. Med ränta-på-ränta-principen blir det en extrem exponentiell utveckling i pengar; kan man få något finare i julklapp än den kunskapen?

Om boken:
“Följ med på Kavastus vinnande väg. Arne “Kavastu” Talving är en av Sveriges mest kända aktieprofiler från utbildningar, som författare och flitig tänkare på sociala medier. Arne har utvecklat en alldeles egen strategi för att nå framgång med sina aktieplaceringar – Kavastus Trender. Med den har han 12 år i rad lyckats slå börsindex med god marginal.

I boken berättar Arne hur han upptäckte att tillvaron som vanlig aktiesparare, när han gjorde som alla andra, inte gav tillräckligt. Och hur han då utvecklade sin egen strategi. En vinnande väg till ekonomisk frihet.

Läs och lär av Kavastus enastående framgångar på börsen. Många av råden är enkla att ta till sig. Andra kräver lite mer engagemang och intresse. Men en sak är säker. Du är välkommen att följa med på Kavastus vinnande väg att bli rik på aktier.”

De båda exemplaren är dessutom signerade!

Förtydligande: tävlingen är framtagen av Börskollen och de tre författarna har inga övriga kopplingar till varandra eller samarbeten av något slag.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt