Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Vad

Vad ska du göra med din frihet?

FIRE-rörelsen blir alltmer populär och allt fler människor har startat sin resa mot ekonomiskt oberoende. FIRE, som står för Financial Independence Retire Early, har sedan tidigt nittiotal samlat människor som vill göra annat än att förvärvsarbeta.

Att nå ekonomiskt oberoende är allt annat än lätt, men det finns väldigt många artiklar på nätet om hur man når dit. I grund och botten handlar det om att spara så mycket pengar som möjligt, investera dem (vanligtvis i aktier) och samtidigt försöka tjäna så mycket pengar. Den här artikeln kommer inte behandla hur man når ekonomiskt oberoende, utan istället ta upp ett ämne som sällan diskuteras:

Vad ska man göra med sin frihet?  

Det kanske är självklart för många, men det finns många människor som faktiskt inte vet vad de skulle göra med sin tid om de blev ekonomiskt oberoende. Kanske beror det på att det man arbetar med för många människor är synonymt med ens identitet. Men faktum är att det finns folk som inte vet vad de skulle göra om de hade mycket mer fritid.   Ett sätt att hantera det skulle vara att fortsätta arbeta med det man gör, men i mindre omfattning. Kanske gå ner på deltid och få det lite lättare. Men oaktat den möjligheten vill vi här ge lite inspiration till vad man kan göra med mer frihet.  

Arbeta ideellt

Det finns gott om ideella organisationer som behöver hjälp. Allt från hjälporganisationer till ideella intresseföreningar. Varför inte hjälpa stadsmissionen en gång i veckan?  

Öka mängden träning

Med mer tillgänglig tid kan du enkelt öka mängden träning, och kanske träna något du inte har gjort förut. Är du en löpare, ägna lite extra tid åt att cykla eller simma. Hälsan är viktigare än allt annat, så att fokusera på den om du har extra tid är förstås väl använd tid.  

Studera

Kanske inte det roligaste för den som tyckte skolan var tråkig, men med mer frihet kan du plugga det du verkligen vill veta. Eller som du inte trodde du ville veta. Kombinera olika ämnen med praktik - varför inte plugga spanska på plats i Spanien samtidigt som du lär dig spela gitarr?  

Vandra

Börja gå och upptäck naturen. Du behöver förmodligen inte resa långt för att upptäcka nya områden. Det finns gott om vandringsleder i Sverige och med den fanastiska allemansrätt vi har kan du även övernatta genom att tälta eller sova i vindskydd.  

Det finns så mycket annat man kan ägna sig åt när man har mer tid. Lära sig ett nytt hantverk, bygga en vedeldad bastu, börja sjunga i kör, spela rollspel, och så vidare. Att göra något kul med tiden är inte det svåra, det svåra är att ta sig till ekonomiskt oberoende...

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.