Vad ska du göra med din frihet? - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Vad ska du göra med din frihet?

FIRE-rörelsen blir alltmer populär och allt fler människor har startat sin resa mot ekonomiskt oberoende. FIRE, som står för Financial Independence Retire Early, har sedan tidigt nittiotal samlat människor som vill göra annat än att förvärvsarbeta.

Att nå ekonomiskt oberoende är allt annat än lätt, men det finns väldigt många artiklar på nätet om hur man når dit. I grund och botten handlar det om att spara så mycket pengar som möjligt, investera dem (vanligtvis i aktier) och samtidigt försöka tjäna så mycket pengar. Den här artikeln kommer inte behandla hur man når ekonomiskt oberoende, utan istället ta upp ett ämne som sällan diskuteras:

Vad ska man göra med sin frihet?  

Det kanske är självklart för många, men det finns många människor som faktiskt inte vet vad de skulle göra med sin tid om de blev ekonomiskt oberoende. Kanske beror det på att det man arbetar med för många människor är synonymt med ens identitet. Men faktum är att det finns folk som inte vet vad de skulle göra om de hade mycket mer fritid.   Ett sätt att hantera det skulle vara att fortsätta arbeta med det man gör, men i mindre omfattning. Kanske gå ner på deltid och få det lite lättare. Men oaktat den möjligheten vill vi här ge lite inspiration till vad man kan göra med mer frihet.  

Arbeta ideellt

Det finns gott om ideella organisationer som behöver hjälp. Allt från hjälporganisationer till ideella intresseföreningar. Varför inte hjälpa stadsmissionen en gång i veckan?  

Öka mängden träning

Med mer tillgänglig tid kan du enkelt öka mängden träning, och kanske träna något du inte har gjort förut. Är du en löpare, ägna lite extra tid åt att cykla eller simma. Hälsan är viktigare än allt annat, så att fokusera på den om du har extra tid är förstås väl använd tid.  

Studera

Kanske inte det roligaste för den som tyckte skolan var tråkig, men med mer frihet kan du plugga det du verkligen vill veta. Eller som du inte trodde du ville veta. Kombinera olika ämnen med praktik - varför inte plugga spanska på plats i Spanien samtidigt som du lär dig spela gitarr?  

Vandra

Börja gå och upptäck naturen. Du behöver förmodligen inte resa långt för att upptäcka nya områden. Det finns gott om vandringsleder i Sverige och med den fanastiska allemansrätt vi har kan du även övernatta genom att tälta eller sova i vindskydd.  

Det finns så mycket annat man kan ägna sig åt när man har mer tid. Lära sig ett nytt hantverk, bygga en vedeldad bastu, börja sjunga i kör, spela rollspel, och så vidare. Att göra något kul med tiden är inte det svåra, det svåra är att ta sig till ekonomiskt oberoende...

Du prenumererar väl på våra nyhetsbrev?

Vi slår också ett slag för Börskollens nyhetsbrev där vi varje vecka handplockar de mest läsvärda uppslagen från de tusentals olika nyheter, bloggar etc som syns i våra nyhetsflöden varje vecka. Detta väver vi samman med egna intervjuer, tävlingar och aktuella erbjudanden!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Inlägget innehåller annonslänkar och skulle du ha några frågor går det bra att kontakta oss här.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos nätmäklarna Nordnet.se och Avanza.se kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier, fonder eller andra typer av värdepapper. För att handla fonder till så låg kostnad som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR. Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter.

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

Att hålla nere dina fasta kostnader är ett enkelt sätt att öka sin sparkvot. När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar är Hedvig med sin rimligt prissatta hemförsäkring ett givet tips. Dom skyltar med Sveriges nöjdaste kunder och själv sänkte vi vår kostnad för hemförsäkring med 2436 kr per år jämfört med det näst billigaste alternativet – pengar som vi istället nu kan placera på börsen. Jämför du med på deras hemsida!

Kom igång med bolagsbevakning i vår app

Vår populära kostnadsfria app erbjuder fler smidiga funktioner än vår hemsida - exempelvis kan du skapa personliga bolagsbevakningar och få pushnotiser via nya händelser.

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev