Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Vad

Vad ska du göra med din frihet?

FIRE-rörelsen blir alltmer populär och allt fler människor har startat sin resa mot ekonomiskt oberoende. FIRE, som står för Financial Independence Retire Early, har sedan tidigt nittiotal samlat människor som vill göra annat än att förvärvsarbeta.

Att nå ekonomiskt oberoende är allt annat än lätt, men det finns väldigt många artiklar på nätet om hur man når dit. I grund och botten handlar det om att spara så mycket pengar som möjligt, investera dem (vanligtvis i aktier) och samtidigt försöka tjäna så mycket pengar. Den här artikeln kommer inte behandla hur man når ekonomiskt oberoende, utan istället ta upp ett ämne som sällan diskuteras:

Vad ska man göra med sin frihet?  

Det kanske är självklart för många, men det finns många människor som faktiskt inte vet vad de skulle göra med sin tid om de blev ekonomiskt oberoende. Kanske beror det på att det man arbetar med för många människor är synonymt med ens identitet. Men faktum är att det finns folk som inte vet vad de skulle göra om de hade mycket mer fritid.   Ett sätt att hantera det skulle vara att fortsätta arbeta med det man gör, men i mindre omfattning. Kanske gå ner på deltid och få det lite lättare. Men oaktat den möjligheten vill vi här ge lite inspiration till vad man kan göra med mer frihet.  

Arbeta ideellt

Det finns gott om ideella organisationer som behöver hjälp. Allt från hjälporganisationer till ideella intresseföreningar. Varför inte hjälpa stadsmissionen en gång i veckan?  

Öka mängden träning

Med mer tillgänglig tid kan du enkelt öka mängden träning, och kanske träna något du inte har gjort förut. Är du en löpare, ägna lite extra tid åt att cykla eller simma. Hälsan är viktigare än allt annat, så att fokusera på den om du har extra tid är förstås väl använd tid.  

Studera

Kanske inte det roligaste för den som tyckte skolan var tråkig, men med mer frihet kan du plugga det du verkligen vill veta. Eller som du inte trodde du ville veta. Kombinera olika ämnen med praktik - varför inte plugga spanska på plats i Spanien samtidigt som du lär dig spela gitarr?  

Vandra

Börja gå och upptäck naturen. Du behöver förmodligen inte resa långt för att upptäcka nya områden. Det finns gott om vandringsleder i Sverige och med den fanastiska allemansrätt vi har kan du även övernatta genom att tälta eller sova i vindskydd.  

Det finns så mycket annat man kan ägna sig åt när man har mer tid. Lära sig ett nytt hantverk, bygga en vedeldad bastu, börja sjunga i kör, spela rollspel, och så vidare. Att göra något kul med tiden är inte det svåra, det svåra är att ta sig till ekonomiskt oberoende...

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt