Nyhet

Aegirbios emergency-ansökan om hemtester för covid-19 'sågades' av Läkemedelsverket - SVT

Läkemedelsbolaget Aegirbios accelererade ansökan om få att sälja hemtester för covid-19 till svenska folket sågades av Läkemedelsverket, något som inte kommunicerades till aktiemarknaden. Det skriver SVT.

Aegirbio tillförordnade vd Patrik Elfwing skriver till SVT att bolaget haft två parallella ansökningar för att få testerna godkända - ett "emergency"-förfarande och en ordinarie ansökan. Att bolaget fick nobben för sitt "emergency"-förfarande kommunicerades alltså inte till aktieägarna, något som beror på ett missförstånd förklarar Aegirbio-chefen. Bolaget väntar sig svar på den ordinarie ansökan i november.

I svaret från Läkemedelsmyndigheten till Aegirbios dotterbolag Thyrolytics skrivs bland annat:

”Ansökan saknar väsentliga delar i den dokumentation som Läkemedelsverket anser nödvändig för att visa att testet fungerar för den avsedda användningen som självtest. /.../ Vidare, Läkemedelsverket bedömer att produktens bruksanvisning inte är tillräckligt anpassad för den avsedda användarkategorin (lekmän).”

Aegirbio har överklagat, men Läkemedelsverkets beslut står sig i Förvaltningsrätten, skriver SVT.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om AegirBio

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien AegirBio

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt