Nyhet

Affärssegmentet High Performance och danska verksamheten i fokus för Nexams senaste nyhetsbrev

Nexam Chemicals nyhetsbrev, det tredje i år, tar fokus på affärssegmentet High Performance, ett antal cirkulära projekt och produkter samt en inblick i den egna verksamheten i Danmark.

Om High Perfomance uppges det att det handlar om ett område med den största potentialen och att den stora marknaden finns inom jetmotorer.

”Nexam Chemical kommer in relativt tidigt i värdekedjan inom High Performance, antingen som leverantör till själva polymertillverkaren eller till komposittillverkaren beroende på vilken typ av produkt vi levererar”, skriver vd Johan Arvidsson.

Samtidigt håller kompositer på att få allt större utrymme i flygplan, vilket märks i prognoser från Boeing.

”2015 var efterfrågan av råmaterial till flygindustrin cirka 700 miljoner kilo och kompositer stod för cirka 30 miljoner kilo (cirka 5 procent). Samtidigt uppskattar Boeing, en av världens två största flygplanstillverkare, att man kommer att fördubbla sin kommersiella flygplansflotta inom 20 år och att kompositanvändandet i flygplanen kommer öka upp till 50 procent under perioden. Baserat på detta uppskattar analysföretaget DNB att marknaden för High Performance Chemicals kan öka med 10 procent per år de närmsta 20 åren”, fortsätter Arvidsson.

Andra branscher där segmentet också har stor potential är fordonsindustrin där en växande marknad för elmotorer behöver effektiviseras, uppges det.

Inom cirkulära projekt skriver Nexams vd om hybridisering, det vill säga kombination av förnybar kraft, exempelvis vind, med ytterligare energikällor.

”När det kommer till själva utvinningen av förnybar energi, erbjuder Nexam Chemical bland annat teknik för att tillverka PET-skum för vindkraftsblad samt kedjeförlängare och hydrolysstabilisering av polyester för film som kan användas i solceller”.

Att satsa på hybridisering har flera fördelar, uppger Nexam-chefen.

”Till exempel kan det öka antalet förnybara energikällor i nätet. I dessa anläggningar kan solcellsenergi användas när det är soligt och en annan källa, till exempel vindkraft, när det är molnigt. Detta gör systemet både pålitligt och resurseffektivt”, skriver Arvidsson.

Vad gäller den danska verksamheten så samarbetar Nexam där sedan förra året med det privatägda företaget Dansk Affaldsminimering med att öka potentialen i sina återvunna polymerprodukter.

Vidare har bolaget i Köpenhamn en distributör av polymer och polymertillsatser, Plastinfo. Dess vd Søren Iversen uppger i nyhetsbrevet att man har sett ett ökat intresse för återvunnen plast inom branschen.

”Vi har märkt att återvinningsföretagen har ökat under en tid. Det är fantastiskt att se hur plastavfall som samlas in i Danmark, omvandlas till polymerpellets och används i nya produkter. Med hjälp av Nexam Chemicals masterbatcher kan vi vara en del av den processen”, säger han.

Reno Santic
Nyhetsbyrån Finwire
https://twitter.com/finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt