Affärsvärlden ger rådet teckna Nilars nyintroduktion på First North

Nyhet

{newsItem.title}

Affärsvärlden ger rådet teckna Nilars nyintroduktion på First North

Nilar är en batteritillverkare med inriktning på stationär energilagring, en marknad i medvind. Mycket talar för att bolagets goda ESG-poäng får placerarna att svälja en hög värdering. Det skriver Affärsvärlden i en analys som publicerades på onsdagseftermiddagen.

Nilar ska noteras på First North med första handelsdag i morgon den 30 april. Bolaget tar in 750 miljoner kronor i nytt kapital. Teckningskursen är 67 kronor per aktie, vilket motsvarar ett börsvärde på 3,15 miljarder kronor för samtliga aktier i bolaget efter erbjudandet, inklusive fullt utnyttjande av övertilldelningsoptionen.

Ankarinvesterare är AFA Försäkring, BNP Paribas Energy Transition Fund, Fjärde AP-fonden , Första AP-fonden, Handelsbanken Fonder och Länsförsäkringar Fondförvaltning som tecknar aktier för 489 miljoner kronor.

Tidningen hittar två varningsflaggor i erbjudandet inom ramen för sin granskning av nyintroduktioner. Den första handlar om höga emissionskostnader, Nilar betalar 53 miljoner kronor i emissionskostnader, motsvarande 7,1 procent av erbjudandet. Den andra flaggan gäller kategorin säljsugen storägare i förhoppningsbolag där bolagets största säljare har en lock-up som bara sträcker sig ett halvår.

"Allt som allt har aktien en profil som gör oddsen hyfsade för att den kan gå starkt vid noteringen. På längre sikt är vi mer osäkra. Givet denna brasklapp säger Affärsvärlden teckna", skriver tidningen i sin slutsats och ger aktien en femma i betyg på den sexgradiga skalan för förhoppningsbolag.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda nyhetsuppslagen från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar.

Nyhets- och aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser – smidigt va?

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev