Nyhet

Afry och YIT ska ska utveckla världens största värmelagring åt Vanda Energi

Teknikkonsulten Afry och finska byggjätten IT har tillsammans tilldelats uppdraget om att utveckla världens största värmelagring åt Vanda Energi i Finland. Det framgår av ett pressmeddelande från YIT.

Värmelagringen blir ett viktigt steg i Vanda Energis milstolpe om att producera fossilfri energi vid 2026, samt i bolagets mål om att vara helt koldioxidneutralt vid 2030.

Utvecklingsfasen i projektet inleds under sommaren medan genomförandefasen är planerad att ta start vid hösten 2022. Värmelagringen ska sedan tas i bruk 2026.

Det kommer att vara världens största lagring av termisk energi med en storlek på 1 miljon kubikmeter och en kapacitet på cirka 90 gigawattimmar.

I projektet är Afry huvudsakligen ansvariga för design, geoteknik, byggkonstruktion och processteknik. Inga finansiella detaljer anges.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt