AMF Aktiefond Nordamerika - ökat i verkstad under tredje kvartalet
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

AMF Aktiefond Nordamerika - ökat i verkstad under tredje kvartalet

AMF Aktiefond Nordamerika steg med 6,1 procent under det tredje kvartalet. Fondens jämförelseindex steg med 3,7 procent. Fondens överavkastning uppgick därmed till 2,3 procent.

“De amerikanska börserna fortsatte uppåt i det tredje kvartalet, understödda av kontinuerlig ekonomisk återhämtning, fortsatta vinstupprevideringar och en expansiv centralbank. En brant uppgång i augusti, där S&P500 nådde nya rekordnivåer, åtföljdes av en sättning i september. Vid kvartalets utgång var S&P500 upp 8,5 procent och Nasdaq 12,4 procent. På helåret är S&P500 upp 4,1 procent mätt i dollar, och -0,3 procent mätt i svenska kronor”, säger förvaltaren Ulf Alexandersson i en kommentar.

Cykliska konsumentbolag hade en stark utveckling under kvartalet, liksom transport & logistik, bygg och verkstad i allmänhet. Samtliga sektorer steg under kvartalet förutom oljesektorn som hade en mycket svag utveckling.

Fondens största positiva bidrag kom från teknologisektorn, särskilt övervikterna i chiptillverkaren Nvidia som steg med 43 procent och mjukvaruföretaget Salesforce som steg med 34 procent, liksom undervikterna i Intel och Cisco. Inom verkstadssektorn gav innehaven i Generac (upp 59 procent) och Deere (upp 42 procent) stora positiva bidrag. Undervikten i oljesektorn gav även det ett positivt bidrag.

Största negativa bidragen kom från UPS och Target som hade ett starkt kvartal, bägge saknas som innehav i fonden.

Under kvartalet har fonden selektivt ökat i verkstad, samt minskat inom finans och sällanköpsvaror. De största innehaven vid kvartalets slut var Microsoft, Alphabet och Procter & Gamble.

Ulf Alexandersson har fortsatt ett fokus på pandemin och dess påverkan på företagen. Han menar att en full återhämtning kan dröja givet oron för viruset hos allmänheten.

“Blickar vi framåt kvarstår kvantifieringen av de kortsiktiga och långsiktiga skadeeffekterna från pandemin. Troligtvis lär vi inte se en full återhämtning innan dess att allmänheten är förtrogen med att pandemin är under kontroll. Behandlingsmöjligheterna för covid-19 fortsätter dock att förbättras.”

Den 3 november hålls det amerikanska presidentvalet, vilket förvaltaren följer.
“Ett ordnat genomförande och klarhet kring utfallet minskar avsevärt risken för en volatil marknad framåt årsskiftet. Oavsett vinnare kommer administrationen behöva fortsätta på inslagen bana med expansiv finanspolitik och de underskott som medföljer”, avslutar Alexandersson.



[email protected]
Nyhetsbyrån Finwire

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt