Nyhet

AMF Aktiefond Sverige upp tolv procent under tredje kvartalet - ESG allt viktigare på börsen

AMF Aktiefond Sverige ökade med 11,6 procent under det tredje kvartalet och hittills i år är fonden nu upp 4,9 procent. Det breda indexet SIXPRX har ökat med 12,9 procent under kvartalet och 8,2 procent hittills i år.

Teknologi och hälsovård är de sektorer som utvecklades bäst under kvartalet. Olja & gas och operatörer har däremot utvecklats svagt. Under kvartalet har flera uppköp och strukturaffärer presenterats, däribland buden på HiQ och Ahlstrom-Munksjö. I övrigt har fokus legat på bland annat coronapandemin, vaccinutveckling, explosionerna i Beirut, stimulanser, brexitförhandlingarna och det amerikanska valet.

Hållbarhet och ESG är allt viktigare inte bara i debatten utan även på börsen.

“Det har skett ett starkt inflöde av kapital till hållbara fonder i Europa och USA, och aktier som rankas högt enligt ESG-kriterier har utvecklats bättre än de som rankas lågt. Vår uppfattning är att detta kommer att fortsätta. Den generation som framöver kommer att ha
ett större inflytande över hur kapitalet förvaltas är mer intresserade av hållbara investeringar än tidigare generationer”, säger förvaltaren Tomas Risbecker.

En annan viktig händelse var att EU den 21 juli slutligen nådde en överenskommelse om en återhämtningsplan efter coronautbrottet på 750 miljarder euro.

Under kvartalet har de bästa innehaven varit Kinnevik och Stillfront (dator- och mobilspel) medan Sinch (som gått starkt på helåret), SEB och Essity varit negativa bidrag. Fondens relativavkastning har också gynnats av att man valt bort Lundin Energy som investeringsobjekt. Energiaktien har gått svagt.

“Kinnevik är upp 50 procent under kvartalet och marknaden har uppskattat transformationen mot en portfölj full av yngre tillväxtbolag. De sektorer Kinnevik valt att fokusera på har varit
fantastiska att vara investerade i under coronaperioden”, uppger Risbecker.

Fonden har gjort flera affärer under kvartalet. Största nettoköpen var Stillfront, ABB och Medicover (vårdtjänster) medan största nettosälj var SEB, Lundbergs och Alfa Laval. I fallet Lundbergs har samtliga aktier sålts.

“Efter att aktien i Lundbergföretagen har klarat sig relativt väl under 2020 har fonden sålt samtliga aktier. Investmentbolaget består till 23 procent av en onoterad fastighetsportfölj”, uppger Risbecker.


--
Riskinformation om fondsparande

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Fondandelar kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Informationsbroschyr och faktablad för fonderna finns på amf.se/fonder.

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt