AQ Group minskar omsättningen något men ökar rörelseresultat - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

AQ Group minskar omsättningen något men ökar rörelseresultat

Verkstadsbolaget AQ Group redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten ökade.

Omsättningen sjönk 2,6 procent till 1 307 miljoner kronor (1 342).

"Nettoomsättningen är tillbaka på i princip samma nivå som vid samma period föregående år. Vi har en liten organisk tillväxt på 2,4 procent. Det är vi inte nöjda med. Vi måste få i gång vår organiska tillväxt ordentligt igen", skriver James Ahrgren som nyligen tagit över som vd.

Han beskriver att efterfrågan har varit god inom medicinsk teknik, kommersiella fordon och jordbruksmaskiner. Däremot har bolaget problem på den mindre enheten i Mexiko där orderingången från den största kunden inom landsvägsbussar minskat kraftigt. Det finns även behov av att förbättra arbetsrutiner i fabriken och AQ Group arbetar med att komma till rätta med problemen.

Rörelseresultatet blev 121 miljoner kronor (98), med en rörelsemarginal på 9,3 procent (7,3).

Resultatet efter skatt blev 109 miljoner kronor (76), en ökning med 43,4 procent mot föregående år.

Resultat per aktie hamnade på 5,89 kronor (4,11), vilket innebär en ökning med 43,3 procent mot föregående år.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till 160 miljoner kronor (141).

"Under kvartalet har vissa av våra enheter haft störningar vad gäller ingående material. Vi har tack vare vår starka inköpsorganisation ändå lyckats bra med att inte störa våra kunder. Priserna på råmaterial såsom koppar och stål har stigit kraftigt i kvartalet, men vi har lyckats få kompensation för detta från de flesta av våra kunder globalt", skriver AQ Group.

James Ahrgren skriver vidare i sitt vd-ord att det inte kommer att ske några förändringar när det gäller strategin och bolagets kärnvärderingar.

"Det är ett evigt gnetande som vi älskar på AQ. Inte så glamoröst, men vi är stolta över att kunna vara delaktiga i våra kunders framgång. Vi ska fortsätta växa, tjäna pengar och ha kul. Det behöver inte vara svårare än så."

AQ Group, MkrQ1-2021Q1-2020Förändring
Nettoomsättning1 3071 342-2,6%
Rörelseresultat1219823,5%
Rörelsemarginal9,3%7,3%
Nettoresultat1097643,4%
Resultat per aktie, kronor5,894,1143,3%
Kassaflöde från löpande verksamhet16014113,5%


http://media.finwire.com/media/FWM005E02F-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om AQ Group

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien AQ Group

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev