Årets raket blev månadens sänke för Lannebo Teknik Småbolag - norska kretskort drog upp fonden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Årets raket blev månadens sänke för Lannebo Teknik Småbolag - norska kretskort drog upp fonden

Lannebo Teknik Småbolag steg 3,3 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som minskade 0,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden avkastat 12,8 procent och är därmed bättre än index som har ökat 1,2 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Förvaltarna Johan Nilke och Helen Broman menar att fondens inriktning ligger rätt i tiden och satsar dessutom på ett en underkategori som man tror kommer få ökad betydelse.
"För oss är det tydligt att teknikdrivna tillväxtbolag gynnats och fortsätter att gynnas av fysisk distansering och reserestriktioner, som tvingar fram digitala alternativ. Det är framförallt tydligt inom molninfrastruktur och digital säkerhet. Även e-handel och digitala betalningslösningar är branscher som särskiljer sig positivt i rapportströmmen. Ett av fondens amerikanska innehav, FireEye, som är verksamma inom just digital säkerhet slog marknadens förväntningar i både omsättning och resultat med sin rapport samtidigt som prognosen för innevarande år höjdes. Aktien steg med 16 procent under månaden. Digital säkerhet är ett av de teman som fonden investerar inom och vår övertygelse är att behovet av digitala säkerhetslösningar kommer öka, inte minst när företag flyttar sin infrastruktur till molnet och fler jobbar på distans."

Fondens största positiva bidragsgivare var norska Nordic Semiconductor. Bolaget är specialiserade på kretskort till trådlös teknologi som kräver relativt lite kraft, exempelvis datormöss, spelkonsoler och sportutrustning.

"Aktien som var upp med 21 procent under juli drevs framförallt av bolagets starka kvartalsrapport där omsättningen växte med 26 procent och rörelsemarginalen uppgick till 10 procent, jämfört med 6 procent föregående år. Nya produktlanseringar och ökad efterfrågan av
hälsorelaterade produkter var starka bidragare till utvecklingen. Orderingången ökade med 80 procent, vilket bådar gott för en god utveckling under andra halvåret."

Sinch var fondens mest negativa bidragsgivare i juli då aktien föll med 14 procent. Dock har aktien gått upp med 144 procent hittills i år och är fondens största positiva bidragsgivare för året. Förvaltarna tror också på bolaget på sikt.

Svenska Micro Systemation (MSAB) har varit ett av de innehav som haft mest negativa aktieutveckling hittills i år, men bolagets kvartalsrapport överraskade positivt och aktien steg runt 40 procent på rapportdagen. Marknaden ska enligt förvaltarna ha varit missnöjd över bolagets tillväxttakt under en längre tid, men det gångna kvartalet visade MSAB på en omsättningstillväxt på 30 procent.
Ping Identity Holding, Upland Software och Addnode är i fallande ordning störst i fonden.

Lannebo Teknik Småbolag, %juli, 2020
Fond MM, förändring i procent3,3
Index MM, förändring i procent-0,4
Fond i år, förändring i procent12,8
Index i år, förändring i procent1,2

Love Josefsson
[email protected], 0708-97 44 06
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Addnode

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt