Nyhet

ASML

ASML utvecklar ny maskin som kan revolutionera chip-tekniken

Halvledarbolaget ASML utvecklar en ny version av sin EUV-maskin som används för att skapa kretsar på chip, skriver CNBC.

Den nya versionen av maskinen, kallad High NA, kan göra det möjligt för chiptillverkare att bygga ännu mer sofistikerade chip för att driva nästa generations elektroniska enheter. Den nya maskinen uppges kunna möjliggöra att chipdelar blir 1,7 gånger mindre och ha 2,9 gånger högre chipdensitet.

- Med den här plattformen kommer kunderna att minska antalet processteg. Detta kommer att vara en stark motivation för dem att ta till sig tekniken. Plattformen kommer att erbjuda betydande minskningar av defekter, kostnader och cykeltider, säger en talesperson från bolaget till CNBC.

ASML är det största teknikföretaget i Europa sett till marknadsvärde och dess aktie har stigit med cirka 70 procent i år. Företagets nuvarande maskin används av jättar som TSMC, Samsung och Intel.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om ASML

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien ASML

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt