Astra Zeneca inleder samarbete med Vaxequity inom saRNA - Börskollen

Nyhet

Astra Zeneca inleder samarbete med Vaxequity inom saRNA

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca inleder ett samarbete med Imperial College London-avknoppningen Vaxequity som håller på att utveckla en egen saRNA-plattform. Det framgår av ett pressmeddelande.

Self-amplifying RNA, saRNA, är en ny plattform där läkemedel och vaccin utvecklas utifrån samma teknik som mRNA men med en självförstärkande förmåga vilket resulterar i högre proteinnivåer per dosnivå.

”Detta har potential att tillåta att saRNA levereras i lägre koncentrationer än konventionella mRNA-terapier, vilket leder till mindre frekvent eller lägre dosering, lägre kostnader och ett mycket bredare utbud av potentiella tillämpningar”, skriver Astra Zeneca.

Som en del av samarbetet ska Astra Zeneca stödja Vaxequity med forsknings- och utvecklingsfinansiering, samt investera i bolaget. Astra Zeneca har möjligheten att samarbeta med Vaxequity kring upp till 25 läkemedel. Om några av läkemedlen upptas av Astra Zeneca för vidare avancemang i deras egna forskningspipeline står Vaxequity att erhålla totalt upp till 195 miljoner dollar baserat på försäljningsmilstolpar samt royalties på en mellanhögsiffra per läkemedelsprogram.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om AstraZeneca

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading och kryptovalutor

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien AstraZeneca

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev