Axfood höjer marginalmål och spår breakeven för Willys e-handel i år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Axfood höjer marginalmål och spår breakeven för Willys e-handel i år

Axfood

Dagligvarujätten Axfood höjer sitt långsiktiga mål för rörelsemarginalen och förväntar sig att Willys e-handel ska nå breakeven redan i år. Det framgår av ett pressmeddelande inför kapitalmarknadsdagen senare på torsdagen.

Axfood spår att rörelsemarginalen ska långsiktigt uppgå till minst 4,5 procent efter att man sedan 2015 överträffat det befintliga målet på minst 4 procent. Bolaget har dock förvärvat Bergendahls Food, som medför ökade volymer i grossistledet och engångskostnader relaterat till integration, vilket innebär att marginalen blir något lägre under en period. Men över tid väntas alltså marginalen gå upp varför målet höjs.

De övriga finansiella målen kring tillväxt och finansiell ställning, samt hållbarhetsmålen, ligger fast.

Vidare uppger Axfood att Willys e-handel väntas nå ett breakeven-resultat redan i år.

”Vi har en framgångsrik e-handel som växt betydligt mer än marknaden de senaste åren, och vi räknar med att nå "break-even" inom e-handeln redan i år. Lönsamhet inom e-handeln är en svår nöt att knäcka, i synnerhet för hemleveranser som är särskilt kostnadsdrivande. Men med stort fokus på omnikanalupplevelsen i både butik och online, stora framgångar för upphämtning i butik genom Willys Hämta och en transparent avgiftsmodell kan vi nu nå den här stora milstolpen”, säger Thomas Evertsson, vd för Willys.

Axfood uppger också att det tänker investera 2,6-2,7 miljarder kronor under 2022, varav merparten på 1,3 miljarder går att hänföra till logistikcentret i Bålsta. Bolaget planerar under nästa år också att öka expansionstakten med 8-13 nya butiker.

Resultatmässigt väntas bolagets rörelseresultat nästa år belastas med strukturkostnader på totalt cirka 340 miljoner kronor kopplat till Bålsta-centret och integrationen av Bergendahls Food. Merparten av kostnaderna väntas infalla under andra halvåret 2022.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Axfood

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Axfood

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt