Nyhet

Axkidägare

Axkidägare bildar minoritetsägargrupp och kräver ökad transparens efter bud från ny storägare

En grupp aktieägare som tillsammans har över 10 procent av aktierna i den uppköpsaktuella bilbarnstoltillverkaren Axkid går samman för att skydda sitt intresse i bolaget efter ett bud från vd, styrelse och SEB Private Equity. I ett öppet brev till övriga aktieägare i bolaget meddelar gruppen att tvångsinlösen av resterande aktier inte är aktuell i närtid.

Förra veckan förklarade budgivaren Caution AX Bidco, som samlar Axkids vd, styrelse och SEB Private Equity, att budet förklarats ovillkorat och en acceptansnivå på 81,1 procent av aktierna uppnåtts. Minoritetsägarna vill som långsiktiga aktieägare i Axkid välkomna Caution Ax Bidco som ny storägare i bolaget men ser en risk för resterande aktieägare kring den nya ägarkonstellationen.

"Den nya ägarstrukturen med en kapitalstark och handlingskraftig huvudägare kommer att innebära stora möjligheter för Axkid att följa upp det positiva momentum som bolaget uppnått via lanseringen av Axkid One och etableringen av en egen distributionsorganisation på nyckelmarknader. Samtidigt innebär den nya ägarstrukturen med Caution Ax Bidco en potentiell risk för befintliga aktieägare då Caution Ax Bidco utöver SEB Private Equity samlar alla större insynspersoner i ett bolag vilket kommer att ställa stora krav på ökad transparens gentemot marknaden."

Minoritetsägarna vill inte att bolaget tappar momentum i sin internationella expansion och fastnar i ägarstrider och vill därför etablera en strategi för kapitalanskaffning och marknadskommunikation.

"Enligt uppgift skall ett bedömt kapitalbehov för Axkid vara 15-20 miljoner kronor för att tillvarata Axkids tillväxtmöjligheter. Om detta, eller en annan summa, kräver en aktieemission bör en företrädesemission genomföras för att ge alla aktieägare lika del av denna möjlighet", kommenterar ägargruppen.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Axkid

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Axkid

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt