Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bavarian bekräftar finansiering från danska staten

Danska bioteknikbolaget Bavarian Nordic bekräftar att det kommer erhålla upp emot 800 miljoner danska kronor i finansiering från staten, enligt ett pressmeddelande.

Pengarna ska hjälpa bolaget att påskynda utvecklingen av ett covid-19-vaccin som ska ytterligare stärka immunförsvaret i redan vaccinerade personer och de som redan haft viruset. Samarbetspartner är bland annat Expres2ion Biotech.

Först ut med uppgifterna om finansieringen var EU då de avgör i bidragsfrågan. Det fick aktierna i båda bolagen att rusa med dubbla procenttal. De blev vid lunchtid stoppade i avvaktan på bekräftelse.

Under avtalet kan Bavarian få 80 miljoner danska kronor i förskott, och sedan ytterligare upp emot 720 miljoner villkorat av ett antal definierade milstolpar. Det gäller bland annat slutförandet av den nu aktuella fas 2-studien med vaccinkandidaten ABNCoV2, utvecklingsmilstolpar i fas 3 och uppskalning av tillverkning.

Samtlig finansiering är föremål för återbetalning i ett senare skede, men bara under förutsättning att vaccinet godkänns av EU-kommissionen. Återbetalningen kan ske i form av leveranser av vaccindoser och royaltybetalningar från försäljningen till andra kunder.

Bavarian uppger att överenskommelsen inte påverkar guidningen för 2021.

ABNCoV2 utvecklades ursprungligen av Adaptvac, där Expres2ion Biotech ingår, och Bavarian har licensierat de globala kommersiella rättigheterna. Det danska bolaget ansvarar också för de fortsatta kliniska studierna.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Om aktien Bavarian Nordic

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt