Nyhet

Bavarian bekräftar finansiering från danska staten

Danska bioteknikbolaget Bavarian Nordic bekräftar att det kommer erhålla upp emot 800 miljoner danska kronor i finansiering från staten, enligt ett pressmeddelande.

Pengarna ska hjälpa bolaget att påskynda utvecklingen av ett covid-19-vaccin som ska ytterligare stärka immunförsvaret i redan vaccinerade personer och de som redan haft viruset. Samarbetspartner är bland annat Expres2ion Biotech.

Först ut med uppgifterna om finansieringen var EU då de avgör i bidragsfrågan. Det fick aktierna i båda bolagen att rusa med dubbla procenttal. De blev vid lunchtid stoppade i avvaktan på bekräftelse.

Under avtalet kan Bavarian få 80 miljoner danska kronor i förskott, och sedan ytterligare upp emot 720 miljoner villkorat av ett antal definierade milstolpar. Det gäller bland annat slutförandet av den nu aktuella fas 2-studien med vaccinkandidaten ABNCoV2, utvecklingsmilstolpar i fas 3 och uppskalning av tillverkning.

Samtlig finansiering är föremål för återbetalning i ett senare skede, men bara under förutsättning att vaccinet godkänns av EU-kommissionen. Återbetalningen kan ske i form av leveranser av vaccindoser och royaltybetalningar från försäljningen till andra kunder.

Bavarian uppger att överenskommelsen inte påverkar guidningen för 2021.

ABNCoV2 utvecklades ursprungligen av Adaptvac, där Expres2ion Biotech ingår, och Bavarian har licensierat de globala kommersiella rättigheterna. Det danska bolaget ansvarar också för de fortsatta kliniska studierna.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt