Nyhet

Bavarian

Bavarian Nordic rapporterar lovande prekliniska data inför första covid-19-vaccintester på patienter (uppdatering)

(Uppdatering avser fjärde stycket med info om ExpreS2ion Biotechnologies)

Danska Bavarian Nordic rapporterar lovande prekliniska data för covid-19-vaccinkandidaten ABNCoV2 inför de första kliniska testerna på människor. Det framgår av ett pressmeddelande.

Det handlar om att bolagets tillämpning av olika dosnivåer av vaccinet, med eller utan adjuvans, har kunnat bekräfta de initiala upptäckterna från i november.

Bolaget uppger att senaste data ”bekräftar tidigare starka immunogenetiska resultat som redan publicerats och vidare demonstrerar en skyddande effekt från vaccination efter utmaning med Sars-CoV-2”.

Den första kliniska prövningen är planerad att bli av inom kort. Det handlar om en öppen fas I/II-studie där man ska bedöma säkerheten och toleransen för två doser av ABNCoV2, formulerad med eller utan adjuvans, hos upp till 42 vuxna friska personer som inte haft Sars-CoV-2. Vaccintesterna kommer att ske i Nederländerna. Sponsor är Radhoud University Medical Centre som ingår i Prevent-nCov konsortiet som finansieras av EU med syftet att få ABNCoV2 snabbt till kliniska tester. I konsortiet ingår också bland annat ExpreS2ion Biotechnologies som rusar med drygt 20 procent i morgonhandeln på Stockholmsbörsen. Bavarian stiger samtidigt strax över 10 procent.

Bavarian Nordic har licensierat in ABNCoV2 från Adaptvac.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt