Bioarctic ser 2020 som ett bra år trots ökad rörelseförlust och omsättningsminskning
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Bioarctic ser 2020 som ett bra år trots ökad rörelseförlust och omsättningsminskning

Bioarctics vd Gunilla Osswald summerar 2020 som ett bra år där flera framsteg gjorts i bolagets forskningsprojekt, både i egna och i de som drivs av partners. Det säger hon efter att bolaget på morgonen släppt delårsresultatet för det fjärde kvartalet.

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet visade på en ökad förlust och omsättningen sjönk med 68,2 procent till 8,4 miljoner kronor. Men för forskningsbolag utan produkter på marknaden är kvartalssiffrorna inte alltid det mest relevanta i rapporttider. Bioarctics intäkter styrs av milstolpebetalningar och omsättningsminskningen var därmed enligt plan.

- Vi hade ändå intäkter vilket inte alltid är vanligt för den här typen av bolag, säger Gunilla Osswald och understryker att det viktiga för bolaget är utvecklingen i forskningsprojekten.

Bolagets längst sprungna läkemedelskandidat, lecanemab eller tidigare BAN2401, har licensierats ut till japanska Eisai och för närvarande befinner sig projektet i klinisk fas III där nu två stora studier pågår. Den ena studien, Clarity AD, utvärderar substansen vid behandling av tidig Alzheimer och den andra studien som nyligen startat ska utvärderas i förebyggande syfte i ännu tidigare skede av sjukdomen innan symptom uppträder.

Eisai gick under gårdagen ut med att de utökar Clarity AD-studien och tar in ytterligare 200 patienter för att säkerställa att data från studien är robust med anledning av coronapandemin. Studieresultaten väntas fortfarande komma i september 2022.

- Jag är jätteimponerad över hur Eisai hanterat situationen. De har gjort en mängd åtgärder för att försäkra sig om patientsäkerheten bland annat genom att erbjuda behandling och mätningar i hemmet, säger Gunilla Osswald.

Har det varit svårt att rekrytera patienter?

- Alzheimers är en så allvarlig sjukdom så folk vill vara med i studien. Vi hade så uppmuntrande data i vår fas IIb-studie så det har inte varit svårt att få in patienter. I början av pandemins utbrott var det svårt för några patienter att komma in till sjukhuset och det var därför som Eisai igår meddelade att de ökar studien med ytterligare 200 patienter för att säkerställa studiedata med hög kvalitet.

Bioarctic har förutom Alzheimerprojektet även ett samarbete med Abbvie inom Parkinsons sjukdom och flera tidiga projekt i egen regi. I båda partnerprojekten är det Eisai och Abbvie som står för kostnaderna kring de kliniska studierna. I delårsrapporten ger Bioarctic en prognos kring bolagets egna kostnader för innevarande år där kostnaderna väntas uppgå till mellan 180-220 miljoner kronor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BioArctic

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien BioArctic

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.