Byggmax rapporterar vinst i fjärde kvartalet - 2020 blev ett rekordår
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Byggmax rapporterar vinst i fjärde kvartalet - 2020 blev ett rekordår

Byggmax

Bygghandlarkedjan Byggmax redovisar en högre omsättning och vänder till vinst i fjärde kvartalet jämfört med året innan.

Omsättningen steg 28,6 procent till 1 222 miljoner kronor (950).

Bruttomarginalen blev 34,7 procent (33,3).

"Bruttomarginalen för det fjärde kvartalet ökade, drivet av skaleffekter och att marknadspriser i Norge har ökat för att kompensera för valutakursförändringar. Kostnadskontrollen var fortsatt god och kostnadsökningar drevs av nya butiker, högre personalkostnader under andra covid-19 vågen, och uppgraderingar av existerande butiker till Butik 3.0. Covid-19 relaterade störningar var hanterbara", säger vd Mattias Ankarberg i rapporten.

Rörelseresultatet blev 55 miljoner kronor (-16), med en rörelsemarginal på 4,5 procent.

Resultatet före skatt var 56 miljoner kronor (-31).

Resultatet efter skatt blev 25 miljoner kronor (-20), och per aktie 0,41 kronor (-0,32).

Bolaget har tidigare kommunicerat en utdelning på 2,75 kronor per aktie (1,16).

Ankarberg säger att marknaden i det fjärde kvartalet fortsatte att påverkas positivt av "stanna hemma"-effekten och en mild höst som gav en fördelaktig vädereffekt. Också bostadsmarknaden fortsatte att utvecklas väl.

Byggmax har också gjort en satsning på Danmark.

"Vi etablerar oss i Danmark genom en kombination av e-handel och förvärv av existerande lönsamma butiker. Vi har förvärvat Næstved Lavpristræ, ett grundar-lett lågpriskoncept med försäljning på ca 125 miljoner danska kronor, fyra butiker på Själland, ca 30 procent av försäljningen från e-handel, och en historik av organisk tillväxt till god lönsamhet. Vi kommer i första kvartalet 2021 också öppna en dansk e-handel under Byggmax varumärke med ytterligare produktkategorier", säger Ankarberg.

För 2020 som helhet blev det ett rekordår för Byggmax som nu blickar framåt mot 2021. Marknaden väntas i år vara större än 2019, men mindre än 2020. Byggmax pekar samtidigt på att man nu har en starkare marknadsposition, att tillväxtinitiativen har mer att ge och en stark förmåga att omvandla försäljningstillväxt till ökad vinst. Dessutom uppges balansräkningen vara stark vilket ger möjlighet att investera i tillväxt och ge utdelning.

Byggmax, MkrQ4-2020Q4-2019Förändring
Nettoomsättning1 22295028,6%
Rörelseresultat55-16
Rörelsemarginal4,5%
Resultat före skatt56-31
Nettoresultat25-20
Resultat per aktie, kronor0,41-0,32
Utdelning per aktie, kronor2,751,16137,1%


http://media.finwire.com/media/FWM005906C-table-1

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Byggmax

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Byggmax

Mer från Finwire / Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.