Calliditas rapporterar storförlust i fjärde kvartalet - Börskollen

Nyhet

{newsItem.title}

Calliditas rapporterar storförlust i fjärde kvartalet

Forskningsbolaget Calliditas redovisar ett kraftigt omsättningstapp och ökad förlust under fjärde kvartalet, jämfört med året innan.

Omsättningen sjönk 99,1 procent till 0,4 miljoner kronor (46,6). Minskningen härrör från utlicensieringen av Nefecon som en del av avtalet med Everest Medicines till Kina.

Rörelseresultatet blev -136,0 miljoner kronor (-18,0). Den försämrade lönsamheten är ett resultat av den lägre omsättningen och högre rörelsekostnader jämfört med fjärde kvartalet 2019.

Resultatet var både före och efter skatt -173,3 miljoner kronor (-23,1).

Resultat per aktie hamnade på -3,41 kronor (-0,60).

Ingen utdelning föreslås.

Kassaflödet från löpande verksamhet uppgick till -120,1 miljoner kronor (-45,4).

Likvida medel uppgick till 996,3 miljoner kronor (753,5).

Bolaget rapporterade i november positiva topline-resultat från del A av den globala fas 3-studien NefIgArd, som studerar effekten av Nefecon jämfört med placebo hos patienter med IgA-nefropati (IgAN).

”Resultaten var statistiskt signifikanta och kliniskt relevanta: proteinuri visade en 31 procentig reduktion jämfört med baslinjen, en starkare effekt än vad som sågs i fas 2b-studien (27 procent), vilket i allmänhet inte brukar vara fallet när man går från fas 2 till fas 3. Dessutom stabiliserades eGFR i den behandlade patientpopulationen, vilket i slutändan är det verkliga behandlingsmålet”, säger vd Renée Aguiar-Lucander.

Bolaget kom under det fjärde kvartalet att ta upp en majoritetspost i Genkyotex.

”Detta är ett företag som vi hade följt ganska länge och där vi funnit de kliniska resultaten spännande och läkemedelskandidatens effektprofil tydligt differentierad. Även om deras fas 2-studie i primär gallkolangit (PBC) inte uppfyllde studiens effektmått fanns det en tydlig påverkan på fibros över olika mått och mycket intressant data på livskvalitet, inklusive en statistiskt signifikant effekt på trötthet, det vanligaste symptomet hos patienter som lider av PBC”, säger Renée Aguiar-Lucander.

Calliditas, MkrQ4-2020Q4-2019Förändring
Nettoomsättning0,446,6-99,1%
Rörelseresultat-136,0-18,0
Resultat före skatt-173,3-23,1
Nettoresultat-173,3-23,1
Resultat per aktie, kronor-3,41-0,60
Kassaflöde från löpande verksamhet-120,1-45,4
Likvida medel996,3753,532,2%
Utdelning per aktie, kronor0


http://media.finwire.com/media/FWM005AA9B-table-1

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Nyheter om Calliditas Therapeutics

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva använder och kan stå bakom. Därutöver rekommenderar vi också att du prenumererar på vårt nyhetsbrev samt laddar ner vår app (helt gratis). Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza och Nordnet kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. För att investera i fonder så billigt som möjligt tycker vi dock att du ska spana in SAVR där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna och betala 30-50 % mindre i avgifter, varje år!

Ett tips är att öppna konto hos flera av dessa för att dra nytta av ett större totalbelopp med courtagefri handel och låga avgifter!

Sänk dina månadskostnader och öka din sparkvot

När det kommer till tråkiga utgifter som försäkringar kan vi verkligen rekommendera Hedvig. Vi jämförde direkt på deras site och sänkte vår egen kostnad för hemförsäkring med 2 436 kr per år, jämfört med det näst billigaste alternativet. Pengar som nu läggs på sparande istället.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Om aktien Calliditas Therapeutics

Mer från Finwire / Börskollen

Nyhetsbrev